1941493.jpg

Lounaasta illaksi saapuvan pintasolaan liittyen tuulivahinkoja on odotettavissa etenkin maan eteläosissa puuskien yltäessä yli 20 m/s.

2052464.jpg

Solaan liittyen rajakerroksen tuulet voimistuvat ja sen yhteydessä saadaan sateita. Tämä vetää terän ensi alkuun voimakkaimmilta puuskilta, mutta mallien mukaan on olemassa pieni riski, että etelässä esiintyy voimakkaampia kuuroja. Näissä kuuroissa voi esiintyä myös ukkosta ja niiden laskuvirtaukset voivat työntää voimakasta rajakerroksen tuulta aina pintaan asti, jolloin puuskat voivat yltyä yli 20 m/s. Esimerkiksi Helsingin malliluotaus näyttää tämän. Kuvat saa isommaksi niitä klikkaamalla.

105759611.jpg

Luotaus paljastaa jonkin verran instabiiliutta ja rajakerroksessa yli 25 m/s tuulia.

Solan ja sateen jälkipuolella on pinnan yläpuolella kylmää advektiota, joka muuttaa rajakerroksen turbulenttisemmaksi. Alla on kuvattu lämpötilan muutokset n. 1,5 km korkeudella tänään n. klo. 20.00.

105759524.jpg 

Turbulenttisemmaksi muuntuva rajakerros ja edelleen voimakas tuuliprofiili luovat tilanteen, jossa laajalti maan eteläosissa on odotettavissa voimakkaita puuskia.

105759324.jpg

Yllä on hyvin kokeellinen puuska-ennuste GFS mallista. Niinpä sitä ei tule ottaa kirjaimellisesti, mutta se antaa suuntaa, että etelässä on mahdollisesti odotettavissa yli 20 m/s puuskia.

Koska maaperä on hyvin pehmeä ja osassa puista on vielä lehtien rippeitä jäljellä, on tuulituhoja odotettavissa. Tuulisin alue saapuu Lounais-Suomeen kahdeksan paikkeilla tai hieman ennen, muualla etelässä yhdeksän maissa ja idässä puolen yön aikaan. Voimakkaimmat tuulet siirtyvät siis melko nopeasti kohti itää.

Illan ja yön aikana on siis luvassa tuulista säätä ja sähkökatkoja on odotettavissa. Myös tiistaina on tuulista säätä etelässä, mutta siitä mahdollisesti enemmän huomenna.