Pitkään jatkunut epävakainen ja melko kolea sää on nyt loppumassa ja alkavalla viikolla päästään päivittäin hellelukemiin.

Kuten jo n. viikko sitten näytti, lämmintä ilmaa virtaa nyt Suomeen juhannuksena lomansa aloittaneiden onneksi. Tänään sunnuntaina on saatu melko runsaasti sade- ja myös ukkoskuuroja popcorn-konvektion myötä. Myös maanantaina saadaan runsaasti ilmamassaukkosia Keski-Suomen molemmin puolin itä-länsi-suunnassa. Tuuliväänne on olematonta ja konvektion myötä kehittyy tornimaisia soluja, joissa sateiden alkaessa myös alapuolinen noste häviää ja kuurot ovat melko lyhytikäisiä. Lähinnä vain itärajalla voi olla hieman pidempikestoisia soluja.

Tiistaina sade- ja ukkoskuurot painottuu Länsi-Lapin, Oulun läänin ja Kaakkois-Suomen väliselle kaistaleelle ja ne ovat edelleen maanantain tapaan popcornia väänteettömässä säässä. Keskiviikkona painotus on Keski-Suomessa samalla kun yläsola heilahtaa Eteläisen Suomen päälle. Silloin toisaalta alatroposfäärin instabiilius on tiistaita heikompi, joka heikentää konvektiota jonkin verran. Sadekuuroja tulee siis vähemmän, mutta ehkä laajemmalla alueella kuin tiistaina.

Torstaille mentäessä sadekuurojen määrä entisestään vähenee ja vain Pohjanmaalla voi tulla yksittäisiä sadekuuroja ja myös lounaassa matalapaineen sateet voi yltää rannikolle. Loppuviikon ennustaminen on vielä auki, mutta sateet ovat melko vähissä ja ne painottuvat enemmän etelään, tosin GFS mallin pääajo toisi voimakkaampia ukkosia läntiseen Suomeen. Tuo on kuitenkin niin kaukana, että turha enempää sitä alkaa tutkimaan.

Lämpötilat nousevat nyt päivä päivältä. Kaakkoinen ilmavirtaus tuo yli +10 asteen 850 hPa:n lämpötiloja ja auringon päästessä paistamaan tietää se hellerajan rikkoutumista, paitsi rannikoilla, joissa meri vielä viilentää ilmaa. Lämpötilat liikkuvat tiistaista lähtien koko viikon 20 asteen yläpuolella lähes koko maassa. Ainoastaan Pohjois-Lapissa, rannikoilla ja sadekuuron tullessa pään päälle jäädään alle.

Teen tarkemman katsauksen mahdollisesti tiistaina kun nyt on juhlavat kaksi vapaapäivää. Nauttikaa lomalaiset hienoista keleistä tällä viikolla!