1584781.jpg

Maanantain vastaisena yönä ja aamuna kylmä rintama kulkee maan keskiosien yli itään. Siinä yhteydessä saadaan sadekuuroja ja paikoin voi myös ukkostaa.

Rintama saapuu länteen hieman ennen auringonnousua. Luoteesta lähestyy myös yläsola ja sen eteläpuoleinen suihkuvirtaus sekä pyörreadvektio aiheuttaa nousuliikettä rintaman alueelle, jolloin sadekuuroja kehittyy varhain aamulla. Lännessä ukkosen mahdollisuus on alkuun vielä pienehkö, mutta aamun mittaan ja aamupäivän aikana etenkin idässä riski on hieman suurempi. Kuitenkin yleisesti ukkoset jäävät melko paikallisiksi. Mallit ovat indikoineet, että pieni aalto saattaa kehittyä yön aikana kylmän rintaman yhteyteen maan eteläosiin, joka saattaa lisätä ukkosen riskiä myös etelämpänä kuin mitä ennustekuvaan on merkitty. Syvän kerroksen tuuliväänne on yöllä melko voimakas kylmän rintaman alueella. Kuitenkin epävakauden jäädessä vaatimattomaksi ei näyttäisi olevan syytä olettaa konvektion aiheuttavan suurempaa vaaran riskiä. Iltapäivällä maan itäosissa voidaan saada vielä ukostavia sadekuuroja. Päivällä tuuli on varsin puuskaista maan etelä- ja keskiosissa sekä alkuillasta alkaen myös idässä.

1606064.jpg

Tiistaina korkeapaine vahvistuu Suomeen ja sää on poutaista koko maassa. Ainoastaan itärajalla voi aluksi tulla yksittäisiä sadekuuroja. Aurinko pääsee paistamaan etenkin lännessä ja pohjoisessa, idässä on vielä pilvisempää. Tiistai on viikon kylmin päivä. Lämpötilat jäävät suuressa osassa maata +15 ja +20 asteen välille, lämpimintä on lounaassa.

Keskiviikkona Suomi kuuluu korkeapaineeseen ja sää on poutaista koko maassa. Aurinko paistaa yleisesti lähes pilvettömältä taivaalta. Ilmamassa hieman lämpenee tiistain lukemista, mutta aurinko pääsee lämmittämään niin, että lämpötilat nousevat laajalti hieman yli +20 asteen. Idässä ja Pohjois-Lapissa ollaan vielä hieman alle +20.

Torstaina ilmamassa lämpenee niin, että lämpötilat kohoavat lähelle hellelukemia etenkin lännessä ja etelässä. Sekä GFS, että ECMWF malli ovat antaneet ymmärtää, että torstaina saattaa maan keskivaiheille kehittyä heikko matalapaine, joka matkaa siitä kaakkoon päin. Tämä saattaa lisätä pilvisyyttä maan keskivaiheilla ja idässä sekä kasvattaa sadekuurojen riskiä. Tällöin lämpötilat voivat jäädä Keski-Suomessa ja idässä +20 asteen tienoille. Tuon matalapaineen kehittymistä täytyy kuitenkin seurata seuraavien päivien aikana.

Loppuviikolla etelässä ja lännessä mitataan hellelukemia. Viikonvaihteessa Lapissa ilma saattaa kuitenkin viiletä.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

97561766.jpg