Sää muuttuu aurinkoisempaan ja lämpimämpään suuntaan. Hellettä on tulevina päivinä luvassa etenkin maan eteläosissa sekä lännessä. Pohjoisessa ja osin idässä on epävakaisempaa ja viileämpää.

Tiistaina laaja yläsola ulottui Suomesta kohti Italiaa ja tällä alueella sää on ollut epävakaista. Läntiseen Eurooppaan on jo vahvistunut yläkorkean selänne, joka kurkottaa keskiviikkona kohti Suomea. Sen indusoimana maanpintakorkea on huomenna Pohjanmeren yllä. Korkeapaineen vaikutus ulottuu maan eteläosiin, jolloin sää on poutaista ja aurinkoista etelässä ja lännessä. Tämän päivän matalapaineen rippeet satavat etenkin Itä-Lapissa, mutta myös Oulun läänissä ja paikoin idässä on syytä varautua kuurosateisiin. Lämpötila kohoaa etelässä paikoin hellelukemiin, maan keskiosissa ollaan +20 asteen tienoilla tai hieman sen yli. Pilvisillä alueilla idässä ja pohjoisessa ollaan lähempänä +15 astetta ja jatkuvan sateen alla Itä-Lapissa jäädään lähemmäksi +10 astetta.

Torstaina korkeapaine vahvistuu Länsi-Skandinavian ylle. Etelässä ja maan keskiosissa poutainen ja aurinkoinen sää jatkuu. Lapissa on epävakaisempaa ja pilvisempää. Lähinnä Pohjois- ja Itä-Lapissa saadaan sadekuuroja. Idässä on sää poutaisempaa, mutta vielä melko pilvistä. Lämpötilat nousevan etelässä hellerajan tuntumaan. Etelä-Lappia myöden lämpötilat kohoavat +20 asteen tienoille tai yläpuolelle. Pohjoisempana ollaan lähempänä +15 astetta.

Perjantaina sama meno jatkuu etelässä ja maan keskiosissa. Lämpötilat ovat hellerajan tienoilla. Mallit ovat hieman eri mieltä perjantaina pohjoisen yli liikkuvasta aallosta. GFS mallin ajot ovat vaihdelleen sen suhteen kuinka voimakkaana aalto saapuu ja paljonko siitä mahdollisesti saadaan sateita Lappiin. Euroopan keskuksen malli on sateisen vaihtoehdon kannalla. Kuitenkin kyseessä ei ole jatkuvia sateita, vaan lähinnä kuuroja. Perjantaina aurinkon päästessä paistamaan päästään Lapissa +20 asteen tienoilla, muuten liikutaan +15 asteen tuntumassa.

Viikonloppu ei tuo suurta muutosta. Hellettä mitataan maan etelä ja keskiosissa. Lännessä voidaan lähennellä +30 astetta. Pohjoisessa lauantaina on vielä viileähkö päivä, mutta sunnuntaina näyttäisi jälleen lämpenevän. Pieni mahdollisuus on olemassa, että maan keskiosissa saadaan yksittäisiä sadekuuroja, mutta jatkuvia sateita ei ole luvassa. Alkuviikolla on edelleen mahdollista, että lännessä tai lounaassa mitataan lähes +30 asteen lukemia. Itäpuoliskossa maata on länsipuoliskoa viileämpää. Tätä pidemmälle ainakin GFS mallin tarkkuus heikkenee ja varmaa ei voida sanoa, kuinka kauan tämä hellejakso kestää. Toivottavasti siitä on iloa elokuulle asti jolloin allekirjoittaneen loma alkaa. Kyseessä on kuitenkin sen verran merkittävä suursäätilan muutos, että yleensä tilanne ylläpitää itse itseään jossakin muodossa pidempäänkin kuin viikon. Toivotaan parasta.

Atlantilla trooppinen aktiviteetti on kasvanut viime aikoina merkittävästi. Hurrikaani Bertha vaelsi ennätyspitkään Bermudan lähellä, trooppinen myrsky Cristobal hipoi Etelä-Carolinan rannikkoa, mutta on nyt matkalla kauemmas rannikosta ja siitä ei keskipitkällä tähtäimellä ole vaaraa. Mielenkiintoisin häiriöistä on trooppinen myrsky Dolly, joka kehittyi pitkään seuratun trooppisen aallon saavuttua Karibialle. Nyt se on Meksikonlahden lämpimillä vesillä heikon tuuliväänteen alueella. Niinpä mikään ei pahemmin estä sen voimistumista. Tätä kirjoitettaessa Dolly on juuri ja juuri alle hurrikaanille vaadittavan rajakynnyksen. Sen ennustetaan kuitenkin minä hetkenä hyvänsä voimistuvan ykköskategorian hurrikaaniksi ennen iskeytymistään rannikolle keskiviikkona lähellä Meksikon ja Texasin rajaa. Dolly ei luultavasti ehdi voimistua kakkoskategoriaan ennen rantautumistaan, mutta on äkkivoimistumisia ennenkin alueella nähty.

Uusi trooppinen aalto on saapunut Atlantille Afrikan mantereelta. Siinä on hyvin kehittynyt suljettu sirkulaatio ja voimakasta ukkoskehitystä meneillään. Viileä merivesi aallon reitillä hillitsee kehitystä trooppiseksi matalapaineeksi, mutta ajan myötä tästä häiriöstä kehittyy sellainen lähes jokaisen tietokonemallin perusteella.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

100303759.jpg