Päivitys ennusteeseen, vaikka pitäisi lukea tenttiin/mennä nukkumaan.

Brittein saarten matala on hieman heikentynyt sitten viime katsauksen ja se on etelämpänä kuin alunperin piti. Niinpä perjantai on vielä pääosin poutainen kun matalapaineet hieman hidastelevat. Pieni sadekuurojen riski on kuitenkin perjantaina etelärannikolla, etenkin öisin jolloin sade voi olla rännän sekaista. Varsinaiset sateet saapuvat vasta lauantaina päivällä ja rankimmin saattaa sataa sunnuntai aamuna. Sää taas poutaantuu iltaa kohti.

Maanantai näyttää poutaiselta, mutta tiistaiksi tulee uusi sadealue.

Tuulet eivät ole voimistumassa myrskylukemiin. Kovaa tuulta voi olla perjantaina, ehkä myös tiistaina.

Lämpötilat ovat hieman yli viidessä asteessa päivisin, paitsi sunnuntaina kun matalapaine tuo kosteaa ja lämmintä ilmaa. Sunnuntaina rikotaan 10 astetta. Tiistaina sateet tuovat jälleen uuden annoksen lämmintä ilmaa ja sää voi olla vielä lämpimämpää kuin sunnuntaina. Keskiviikkona on yhä lämmintä.

Lämpötilat näyttää sitten junnaavan paikoillaan pitkässä ennusteessa. Tosin lappiin voi purkautua erittäin kylmää ilmaa kuun lopulla, jolloin päivälläkin voidaan jäädä -15 asteeseen kun taas etelässä ollaan kymmenessä asteessa.

Pitää vielä mainita Välimerellä riehuneista myrskyistä. Kuten Ylen teksti-tv:ssä on mainittu, on Kreetan saarelle julistettu hätätila myrskyn takia. Tuuli on yltänyt yli 28 m/s. Useilla muillakin alueen saarilla on koettu erittäin rankkoja sateita. Syynä tähän on matalapaineiden ryhmä ja yläilmakehän sola, joka on aiheuttanut erittäin epävakaata säätä, kuten alla olevasta kuvasta nähdään.

225702.jpg

Kuvassa on merkattuna Cape ja LI arvot. Periaatteessa mitä punaisempi alue ja mitä pienemmät arvot, sitä voimakkaampaa on epävakaus ja vastaavasti myös kehittyvät myrskyt. Noin ärhäkkää aluetta harvoin näkee ja esim. Suomessa ei varmaan koskaan ole ollut yhtä alhaisia Li arvoja (-7 tai -8) kuten tuossa rykelmässä. Eipä ihme, että tuho on sen mukaista. Sivumennen mainittakoon, että Espanjan itärannikolla asustava sisko soitteli ja kertoi kaupungissa olleen kova raekuuro ja erittäin rankkaa sadetta. Kuvasta nähdään, että juuri itärannikon on ohittanut melko epävakaan sään alue, jossa Li arvot ovat olleet -4 ja -5, jollaisia Suomessa voidaan ehkä kesällä vielä kokea.

Näin Välimerellä.

Päivittäin lisää kuvia alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan