Säässä ei näytä tapahtuvan suuria muutoksia seuraavaan kahteen viikkoon. Kunnon talvi etelässä on nyt jäämässä helmikuun varaan.

Poikkeuksellisen lämmin sää jatkuu ja tuorein GFS malliajo ei ennusta yhtäkään kunnon pakkaspäivää etelään ainakaan kahteen viikkoon. Koska auringon lämmittävä efekti alkaa vaikuttaa säähän kunnolla maaliskuun puolenvälin jälkeen, voidaan jo nyt arvata, että kunnon talvi on jäämässä ainakin täällä Helsinginssä maksimissaan n. kahden kuukauden mittaiseksi, paikoin etelässä todennäköisesti vielä lyhyemmäksi.

Nyt lauantaina voi Helsinkiinkin tulla hiukan räntää tai lunta ja maa voi olla pikkaisen valkoinen illalla ja vielä sunnuntaina päivällä. Kuitenkin sunnuntaina illalla sää alkaa uudestaan lämmetä ja maanantaina ollaan plussalla etelässä ja Keski-Suomessa paikallisten vesisateiden kera.

Tiistai on hiukan viileämpi päivä ja osittain jopa aurinkoinen, mutta keskiviikoksi lauha lounaisvirtaus tuo uuden annoksen lämmintä säätä.

Keskiviikkona ja torstaina on tuulista johtuen Norjan rannikolle saapuvasta voimakkaasta matalapaineesta. Se kulkee torstain aikana Ruotsin ja Lapin yli. Merellä ovat myrskytuulet mahdollisia, kovaa tuulta on ainakin luvassa.

Matalapaineen jälkipuolella sää jälleen hiukan viilenee loppuviikolla, mutta etelässä pysytään plussalla. Aivan jakson loppupuolella kahden viikon päässä on merkkejä sulkukorkeapaineen synnystä, joka voi hieman sekoittaa sääpakkaa suuntaan tai toiseen riippuen sen tarkasta sijainnista. Talvisin tällaiset sulkukorkeapaineet voivat pysyä paikoillaan pitkäänkin ja pitää sään samanlaisena pitkään. Mikäli tuo korkeapaine vahvistuisi esimerkiksi Britanniaan, toisi se kylmää ilmaa pohjoisesta Suomeen. Tosin tällä hetkellä malli ennustaa sen sijoittuvat enemmänkin itäiseen Eurooppaan.

Eli eipä mitään kummempia ole säärintamalla edessä. Voisin joku päivä kertoa omia näkemyksiä ilmastonmuutoksesta, vaikka en siinä ole mikään expertti. Mutta koska se tuntuu olevan tämän talven kuuma puheenaihe, kirjaimellisesti, niin voisihan siihen perehtyä jonkin verran.

Ainiin, kommentissa kysyttiin tuleekohan Espooseen koska kunnon jäät järviin. No sitä ei varmaan kukaan vielä osaa sanoa, mutta kyllä pilkkimiset siirtyy ainakin helmikuun puolelle.

Uusia kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan