Pitkästä aikaa perinteisempi sääpäivitys.

Kesä on jälleen kerran porskuttanut vauhdilla ja kohta onkin syksy jo edessä vaikka sitä ei vielä haluaisikaan tunnustaa. Toki elokuun loppuun mahtuu vielä kesäisiä säitä, mutta pikku hiljaa lämpötilat ovat menossa laskusuuntaan ja matalapainetoiminta alkaa voimistua Atlantilla.

Perjantai ja lauantai ovat pääasiassa poutaisia päivinä, mutta yksittäisiin sadekuuroihin on syytä varautua. Sunnuntaiksi lounaasta saapuu matalapaine, johon saattaa liittyä runsaampia sateita maan etelä- ja keskiosiin. Tietokonemalleissa on tosin vielä eroja, joten sateen intensiteetistä ei vielä mitään varmaan voi sanoa. Etelä- ja Keski-Lapissa voi tulla myös sadekuuroja.

Tietokonemallit ovat siis erimieltä siitä, saako sunnuntain matalapaine kerättyä enemmän energiaa vai päätyykö ne maanantain matalapaineelle, joka toisi uuden annoksen sateita etenkin maan keskiosiin. Samalla tuulet voimistuisivat. Yksityiskohdat ovat siis epäselviä. Alkuviikolla Suomi näyttäisi vielä kuuluvan matalapaineen alueeseen.

GFS malli on antanut viitteitä, että ensi viikon lopulla ilmamassa saattaisi jälleen lämmetä, mutta siihen on vielä pitkä aika.

Kuten uutisissa on mainittu, Ilmatieteen laitos on ottanut käyttöön Vantaan Kaivokselassa uuden kaksoispolarisaatiotutkan. Kyseisen tutkan ideana on lähettää mikroaaltopulsseja sekä horisontaalisesti, että vertikaalisti polarisoituina, jolloin tietystä kohteesta saadaan tietää sen horisontaalin ja vertikaalin suhde, eli periaatteessa minkä muotoinen pulssin reitillä oleva kohde on. Näin voidaan tunnistaa erityyppiset kaiun aiheuttajat toisistaan kuten rakeet, hyönteiset, vesipisarat ja lumihiutaleet jne. Niinpä uuden tutkan avulla sateet voidaan erottaa vääristä kaiuista kuten hyönteisistä (tai päinvastoin mikäli halutaan nimenomaan tutkia esim. hyönteismuuttoa). Lisäksi pystytään erottamaan missä päin ja kuinka alhaalla sataa esimerkiksi rakeita, tai missä sade on vielä lunta tai muuttumassa rännäksi. Uuden tutkan vaikutukset sääennusteisiin painottuu lähituntien ennusteisiin, eikä niinkään usean päivän ennusteisiin. Mielenkiinnolla odotan kaikkia mahdollisuuksia, joita uusi teknologia tuo tullessaan. Kunhan muut tutkat Suomessa päivitetään uusiin, on periaatteessa mahdollista esim. television sääennusteissa näyttää tarkkaan missäpäin sataa vettä, räntää tai lunta, jäärakeita, lumirakeita jne. Lisää uudesta tutkasta täällä ja täällä.

Atlantilla on kehittynyt kauden toinen trooppinen matalapaine, mutta vieläkään ei yhtäkään nimettyä trooppista myrskyä ole syntynyt. Yhtenä syynä voidaan pitää kehittynyttä El Ninoa, jolloin tuuliväänne kasvaa myrskyjen syntyseuduilla. Tällöin väänne hajottaa kehittyvät systeemit, ennen kuin ne pystyvät voimistumaan. Lisäksi Afrikan mantereelta merelle saapuvat trooppisen aallot (ukkosalueet) ovat tänä kesänä olleet hyvin heikkoja. Yhdestä aallosta kehittyi siis heikko trooppinen matalapaine, joka välillä oli lähes trooppisen myrskyn luokkaa, mutta kohtalainen tuuliväänne ja kuiva Saharan ilma on viime päivinä heikentänyt sitä reippaasti. Yhdysvaltain hurrikaanikeskus ei enään virallisesti ennakoi sen voimistuvan myrskyksi asti vaikka jotkin mallit tätä näyttävät. Toisaalta sen jälkijunassa on Atlantille saapunut uusi voimakas trooppinen aalto, joka on alkanut hiljalleen järjestäytyä. Siihen liittyy melko laaja sirkulaatio ja runsaasti ukkostoimintaa, mutta ei aivan systeemin keskustassa, jotta matalapaine voisi alkaa selvemmin voimistua. Hurrikaanikeskus on juuri antanut sille "korkean" todennäköisyyden, että aallosta kehittyy trooppinen matalapaine seuraavan päivän tai kahden aikana. Useat mallit ennakoivat tämän aallon voimistuvan trooppiseksi myrskyksi ensi viikon alussa, mahdollisesti sitäkin aikaisemmin. Tyypillisesti ensimmäinen nimetty myrsky syntyy Atlantilla heinäkuun 10. päivä, mutta tänä vuonna ollaan jo yli kuukauden tätä keskiarvoa jäljessä. Seurataan tilannetta.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

116017900.jpg