Luminen joulu vs lumeton joulu: 35-65.

Sitten viime päivityksen, GFS malli yltää nyt jouluun asti. Se ei tosin hirveästi vielä auta, sillä malli muuttaa ennusteen loppupään säätä semmoiseen tahtiin, ettei perässä tahdo pysyä. Yhdenkin päivän aikana se antoi Helsinkiin aatonaatoksi aamun ennusteessa -5 ja illan ennusteessa +5, joten se kuvastaa nykyisten globaalien mallien epätarkkuutta pitkällä tähtäimellä.

Mitä nyt ennusteen kehittymistä on seurannut niin sen voi sanoa, että pienoista kylmenemistä on ehkä luvassa joulun alla. Tällä hetkellä 18. päivä sää viilenisi ja jäätäisiin rannikoita lukuunottamatta pakkaselle, mutta sitten seuraavana päivänä mentäisiin jälleen reippaasti plussan puolelle. Ennusteen mukaan jouluaatoksi sitten mentäisiin jälleen hiukan pakkasen puolelle ja joulupäiväksi pohjoisempana oltaisiin -10 tai kylmemmässä kun rannikoilla lähempänä nollaa tai pikkupakkasissa.

Sää on kuitenkin normaalia lauhempaa myös jouluna ja etelässä nuo mahdolliset pikkupakkaset ovat vain väliaikaisia ja johtuvat päivittäisten matalapaineiden tuomista tilapäisistä kylmistä virtauksista. Näin ollen mitään pysyvämpää lumipeitettä ei voida Helsingissä odottaa. Mikäli joulu kuitenkin on "valkoinen", ei silloin ole maassa paljoa lunta.

Kun jouluun on n. 7-8 päivää, voi malleihin alkaa luottaa jo paremmin, sillä se on nykyään raja keskipitkien ennusteiden luotettavuudelle. Tosin luotettavammat mallit kuten Hirlam ja euroopan keskuksen malli eivät tietääkseni tee 8 päivän ennustetta, ainakaan niitä ei julkaista internetissä, joten ensimmäinen tarkka katsaus joulun säähän saadaan kuusi päivää ennen pyhiä.

Sitä ennen kuitenkin tapahtuu säärintamalla muutakin. Nimittäin ensi viikko on ainakin etelärannikolla hyvin tuulinen. Lähes joka päivä on luvassa kovaa tuulta ja perjantaina mahdollisesti myrskyä ja myös sisämaassa rannikon tuntumassa voi olla todella kovalta tuntuvaa tuulta.

Muualla Euroopassakin on säässä ollut erikoisuuksia. Lontoossa koettiin voimakas tornado keskellä asuinaluetta. Vaikka itse myrsky ei ollut kovin iso, sai se melko paljon tuhoa aikaan. Ranskassa ja Englannissa oli hyvin tuulista muutenkin viime päivinä, sillä merellä oltiin hirmumyrskylukemissa. Uutiskuva Englannin kanaalissa liikkuneesta rahtilaivasta lähes kyljellään oli melko dramaattista katsottavaa. Islannin länsipuolella on erittäin voimakas myrsky kehittymässä ja sen ennustettu ilmanpaine on 935 hPa, joka vastaa jo voimakkaan hurrikaanin ilmanpainetta. Tuulet on ennustettu olevan yli 40 m/s.Islanti näyttää tosin säästyvän kovimmilta tuulilta, koska myrsky on voimakkaimmillaan ennen kuin se iskee Islantiin.

Kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan