Edelliseen päivitykseen verrattuna ei suuria muutoksia ole tapahtunut. Jouluna on koko maassa pakkasta ja näillä näkymin joulu on myös valkoinen suuressa osassa maata.

Maanantain vastaisena yönä saapuu lännestä matalapaine. Se ei enään ole yhtä voimakas kuin miltä aiemmin näytti, mutta kuitenkin lounaisilla merialueilla tuuli saattaa yltää myrskyksi asti. Matalan sateet alkavat lännessä siis yön aikana lumena. Aamun aikana sadealue liikkuu nopeasti idemmäksi ja tällöin sade muuttuu etelässä ja lännessä enempi vedeksi. Kauempana sisämaassa sade näyttäisi tulevan lumena tai räntänä. Päivällä sade on jo Itä-Suomessa ja lännessä sää poutaantuu. Brittein saarten yllä olevan yläkorkean koillisreunaa näyttää matkaava pieni yläsola, joka indusoi maanpintasolan matalapaineen länsipuolelle. Tämä voimistaa tuulia illan ja tiistain vastaisen yön aikana läntisillä merialueilla, ehkä myrskyksi asti. Samaan solaan liittyy myös lumikuurovyöhyke, joka liikkuu illan ja yön aikana maan länsiosien myötä etelämmäksi. Näistä kuuroista voi kertyä paikoin pari senttiä lunta. Muutoin tiistaina päivällä sää on suuressa osassa maata jo poutaista, lumikuuroja tulee enää lähinnä itärajan tuntumassa.

Niinpä päästään jälleen valkoisen joulun karttaan:

2161246.jpg

Maan itä- ja pohjoisosissa on luvassa valkoinen joulu. Maan keskiosissa joulu on laajalti myös valkoinen. Kartan muutosvyöhyke on tämän hetkinen taistelutanner, jossa vaihdos "mustan" ja valkoisen joulun välillä näillä näkymin käydään. Lounaassa ja rannikoiden läheisyydessä on syytä varautua mustaan jouluun, mutta ennustetekstissä mainittu lumikuuroalue voi tuoda paikoin eteläänkin jonkin verran lunta. Tosin jokaisella on erilainen käsitys valkoisesta joulusta- riittääkö suurelta osin valkoinen maa, vai tuleeko lunta olla toistakymmentä senttiä..

Jouluaattona Suomen yllä on korkean selänne ja sää on koko maassa poutaista. Pilvipeite saattaa repeillä lännessä ja Lapissa. Tällöin Lapissa pakkanen voi nopeasti kiristyä. Joulupäivänä korkeapaine vahvistuu maan etelä- ja keskiosissa. Vielä on epävarmaa kuinka eteläksi Jäämerellä matkaavat matalapaineet saavat litistettyä Suomen ylle vahvistuvaa korkeapainetta. Ainakin Pohjois-Lapissa sää alkaa lauhtua, kun taas etelämpänä kylmenee. Koko maassa kuitenkin vielä pakkasta. Loppuviikolla korkeapaine näyttää sinnittelevän Suomen lounaispuolella pitäen sää melko poutaisena ainakin maan eteläosissa. Lapissa tuulet ovat voimakkaampia ja välillä tulee sateita.

Nyt sunnuntaina on talvipäivänseisaus ja ensi viikolla aletaan mennä jo kevättä kohti. Vaikka kesän ukkosiin onkin vielä pitkä aika, voi nyt talven pimeimpään aikaan alkaa pikku hiljaa jo tunnelmoida kesästä. Yliopistolla oli syksyllä kurssi nimeltään Applications of numerical weather prediction, johon liittyen tein Paavo Korpelan kanssa ryhmätyönä lyhyen tutkielman liittyen viime vuoden elokuun 22. päivän mesoskaalan konvektiiviseen järjestelmään. Tuohan oli paljon mediassa huomiota herättänyt ukkonen, joka mm. katkoi sähköt yli 40 000 taloudelta, mykisti poliisin puhelinvaihteen ja taksijärjestelmän sekä häiritsi suuresti juna- raitiovaunu- ja metroliikennettä. Lisäksi hätätiedotteista vastaava radiokanava oli myös mykkänä. Ilmatieteen laitos antoi ukkosjärjestelmästä harvinaisen viranomaistiedotteen kehoittaen ihmisiä pysymään sisätiloissa runsaan salamoinnin vuoksi.

Tarkastelimme tuon päivän konvektiivista säätilannetta ja sitä, kuinka GFS malli pystyi sitä ennakoimaan ja kuvaamaan. Paperi on englanninkielinen ja PDF-muodossa. Siinä on kohtalaisesti konvektioon ja tietokonemalleihin liittyvää sanastoa, mutta asiasta kiinnostuneille se voi näin talven keskellä olla mukavaa luettavaa. Tutkielman voi lukea tästä ja myöhemmin se todennäköisesti on saatavilla myös myrskyvaroitus.com - sivustolla.

Päivitän mahdollisesti vielä maanantaina mikäli jotain uutta ilmenee, muutoin kaikille hyvää joulua!