Eipä sää sitten hirveästi muuttunut. Jatkuvammat sateet ovat tosin pysyneet loitolla kun odotettu korkeapaine vahvistui, mutta sää on pysynyt pilvisenä ja muutaman kerran on vettä ripotellut Helsingissä. Vaikka matalapaineisiin liittyvät rintamat ovat pysyneet kaukana on kuitenkin ilmakehässä sen verran lisäkosteutta, että pilvet ovat pysyneet tiukasti pään päällä. Kaakosta on geostrofisen tuulen mukana tullut kosteaa ilmaa ja kun merikin on vielä lämmin ja tuuli tuo kosteutta mereltä maalle, on se Helsingin auringonpaisteelle huonompi asia. Vaikka yleensä korkeapaineen vallitessa on aurinkoista, on syksy sellaista aikaa, että silloin ei tuppaa paistamaan melkein koskaan. Syksy onkin harmain vuodenaika.

Syksyllä on lukuisia tekijöitä, jotka voi aiheuttaa sumua tai ylipäätään pilvisyyttä enemmän kuin muina aikoina vuodesta. Siirtymäsumu kehittyy merellä, joka on lämmin ja ilma on kosteaa. Kun lämpötila yleisesti laskee niin myös meren päällä oleva kosteus joutuu tiivistymään pilveksi. Tuuli tuokin tuon sumun ja pilvet mantereelle.

Toinen etenkin syksyyn sopiva tilanne sumun syntymiselle on säteilysumu. Maanpinta ei enään saa paljoa energiaa auringosta ja se säteilee lämpönsä nopeammin pois illan kuluessa ja niinpä maanpinta jäähtyy. Jäähtyminen ulottuu pikku hiljaa korkeammalle ja mikäli yllä oleva ilmamassa on tarpeeksi kosteaa tapahtuu jälleen tiivistymistä ja sumu syntyy.

Aurinko ei enään syksyllä jaksa paistaa kauaa ja sen maahan tuoma energia laskee mitä matalemmalle horisontissa se joutuu. Niinpä kesällä muodostuvat mahdolliset sumut se hälventää nopeasti aamupäivän aikana, mutta syksyllä pilvisyyden hälveneminen on huomattavasti hitaampaa ja niinpä sumu tai pilvikerros voi jäädä kummittelemaan pään päälle vaikka muuten tulisi olla aurinkoista. Auringolla ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi aikaa hälventää pilviä ennen kuin tulee jälleen pimeää.

Nyt päästäänkin tähän viikkoon ja miksi sää on ollut pilvistä vaikka veikkasin, että aurinkoista säätä on luvassa. Alkusyksyllä kaikkein hankalimpia tilanteita ennustuksessa ovat ne, missä korkeapaine vahvistuu. Silloin siis luulisi, että sää on aurinkoista, koska korkean ilmanpaineen takia ilma laskee ja kuivuu (päinvastoin kuin matalapaineessa, jossa sää on instabiilia ja ilma nousee herkästi ja syntyy pilviä).

Ongelma on siinä, että lähelle maanpintaa muodostuu syksyllä kostea kerros ilmaa ja aivan sen yläpuolelle puolestaan inversiokerros. Inversiokerros tarkoittaa, että ilma on lämpimämpää kerroksen yläpuolella kuin alapuolella. Se estääkin tehokkaasti nousuliikettä ja niinpä tuon kostean, pilvisen kerroksen yläpuolella on ikäänkuin tulppa, josta kosteus ei pääse sekoittumaan tasaisemmin ilmakehään. Kun korkeapaineessa tuulet ovat yleensä heikkoja, eivät ne auta ilman sekoittamisessa ja pilvien hajoittamisessa.

Ainoa apu onkin aurinko, joka voi syöttää tarpeeksi energiaa maanpinnalle, että pystyliikkeitä syntyisi ja tuo tulppa rikkoutuisi, jolloin sää alkaisi selkiytyä. Syksyllä vain auringon teho alkaa olla niin onneton, että se ei yksistään pysty rikkomaan inversiota ja matalalla oleva paksu pilvikerros jämähtää paikalleen kunnes säätyyppi vaihtuu. Niin näyttää käyvän tällä viikolla, jolloin korkeapaine vallitsee Suomen päällä. Mallit kertovatkin, että viime päivinä on ollut matalia pilviä on runsaasti, keskipilviä ei lainkaan ja vain muutamia yläpilviä.

 

Käydään sitten tulevan ennusteen kimppuun, jos tällä kertaa osuisi hieman enemmän nappiin. Ennuste on ensi keskiviikkoon asti melko samanlainen, mutta sitten näyttää tapahtuvan viime kerralla povattu muutos talvisempaan suuntaan.

Pe: Lämpötila n. 11...lounaassa ja Keski-Suomessa voi aurinko pilkahtaa aamupäivän aikana, ja Helsingissä voisi auringonlaskun aikaan olla selkeämpää...

La: Lämpötila n. 12 C...sadetta iltapäivällä etenkin Keski-Suomessa, mahdollisesti myös aivan etelässä...koko maassa sadekuurojen riski...iltaa kohti poutaantuvaa lännestä alkaen...korkeapaine antaa hieman myöden matalapaineelle pohjoisessa..

Su: Lämpötila n. 9 C...idässä ja etelässä pieni sateen riski...korkeapaine vahvistuu, mutta väistynyt matalapaine kaakossa mahdollistaa hieman epävakaamman sään...ehkä paras mahdollisuus auringon näyttäytymiselle..

Ma: Lämpötila n. 10 C...päivä pääosin poutainen...yöllä heikkoa sadetta...korkeapaine siirtyy kaakkoon, Jäämerellä oleva suuri matalapaine ulottuu yötä kohti etelämmäksi..

Ti: Lämpötila n. 12 C...koko päivän heikon sateen riski...Suomi koillisen matalan ja etelän korkeapaineiden välissä..

Ke: Lämpötila n. 10 C...koko päivä voimakasta sadetta...Jäämeren matalapaineeseen muodostuu uusi matalan osakeskus Suomen päälle..tuuli voimistuu kovaksi päivän mittaan ja yöllä mahdollisesti myrskyä Itämerellä..

To: Lämpötila n. 1 C...sadetta todennäköisesti koko päivä, välillä jatkuvammin...matalapaine syvenee Suomen etelärannikkolla kulkiessaan Venäjää kohti...edelleen mahdollisesti myrskyä, ainakin kovaa tuulta merellä..

Jakson jälkeen lämpötilat päivällä n. 5 asteessa. Yöllä voi alkaa esiintyä etelässäkin hallaa ja yöpakkasia. Talvi tulee...

Päivittäin uusia kuvia alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan