Sää muuttuu sateiseen suuntaan torstaita ja perjantaita kohti ja pysyy sellaisena ensi viikolle mentäessä. Öinä voi ensimmäiset räntäkuurot tulla Helsinkiinkin.

Kirjoitan nyt lyhyen päivityksen, sillä koulussa on sen verran kiireinen viikko ja aika on kortilla, että montaa mahdollisuutta päivittää ei tule.

Nyt tiistai ja keskiviikko ovat melko samanlaisia päiviä, mutta keskiviikkolle mentäessä koilliseen syntyneen osakeskuksen kylmä rintama viilentää säätä ohittaessaan Suomen. Sen jälkipuolella vahvistuu heikko korkeapaine Suomen ylle ja se viivyttää varsinaisten sateiden saapumista päivällä kahdella.

Torstaina Brittein saarilla on varsinainen rintamien ja osakeskusten sekamelska ja se vaikuttaa viikonlopun yli meidän säähän. Sieltä asti koillisen matalapaineeseen ulottuu rintamia, jotka voi tuoda jonkin verran paikallisia sateita etelään torstaina.

Perjantaille mentäessä korkeapaine väistyy ja sallii Brittein saarten matalan kehittämien rintamien saapumisen Suomeen. Niinpä perjantaina yöllä voi alkaa jo sataa ja sadetta tulee päivän mittaan etelässä ja Keski-Suomessa. Perjantaina lapin päälle vahvistuu uusi pieni korkeapaine ja sen takia etelämpänä tuuli voimistuu. Painegradientti on suurimmillaan perjantaina iltapäivällä ja silloin on edelleen mahdollista, että Itämerellä voi paikoin olla myrskylukemia tai ainakin kovaa tuulta. Kovimmat tuulet jäävän korkea- ja matalapaineen väliin Norjaan ja Keski-Ruotsiin.

Lauantaina sade jatkuu aamulla, mutta alkaa heiketä päivän mittaan. Britten saarten matala kehittää monta osakeskusta, jotka lähtee jonossa kulkemaan Norjan ja Ruotsin kautta kohti pohjoista.

Niinpä uusi sadealue saapuu Suomeen sunnuntaina päivällä ja yön hetkellisen tauon jälkeen jälleen uusi matala tuo sateita maanantaiksi.

Perjantaina nollaraja kulkee Keski-Suomen halki, mutta aivan etelään tulee hieman lämpimämpää ilmaa ja lämpötila voi pysytellä päivällä siinä viiden asteen tienoilla. Yöt ovat kuitenkin kylmenemässä ja torstaita ja lauantaita vasten voi yöllä tulla räntää. Sunnuntaina voidaan taas päästä jopa yli kymmenen asteen, joka alkaa lokakuun lopulla olla jo melko lämmintä.

Tämä ennuste on nopeasti kyhätty ja hyvin epävarma, johtuen monesta tekijästä kuten korkeapaineiden mahdollisista sijainneista. Kuitenkin näyttää siltä, että viikonlopusta tulee epävakaa ja sateinen ja paikoin melko tuulinen. Yritän kuitenkin aina välillä päivitellä tilannetta kun on vapaata aikaa ja tenttiin lukeminen alkaa puuduttaa.

Päivittäin uusia kuvia alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan