1941489.jpg

MYRSKYKATSAUS 4.10.2009

...VÄHÄINEN RISKI VAARAA AIHEUTTAVASTA TUULESTA...

...Myrskyä merialueilla ja voimakkaat puuskat eteläisillä maa-alueilla mahdollisia...

3977224666_825045ab01_o.jpg

...SYNOPSIS...

Norjaa lähestyvän myrskymatalapaineen kaakkoispuolelle on kehittynyt uusi matalan osakeskus, joka matkaa illan aikana kohti Suomea. Aalto on noin 60 m/s suihkuvirtauksen vasemmalla jarruuntumisalueella ja ylämatalan positiivisen pyörreadvektion kohdalla, joka suosii osakeskuksen kehitystä ja runsaiden sateiden muodostusta.  

...MYRSKYLUKUJA...

  • Keskituuli merellä (max) n. 23 m/s 
  • Keskituuli maalla (max) n. 13 m/s
  • Puuskat maalla (max) n. 21 m/s

 

...POHDINTA...

Luvassa melko "tavallinen" syysmyrsky.

Kaikkein tuulisin alue painottuu jatkuvan sateen alle, joka vetää terää puuskaisuudelta. Rajakerroksen jäädessä melko matalaksi, ei kaikkein voimakkainta tuulta pääse sekoittumaan maahan asti. Silti GFS malliluotauksista ilmenee, että jo hieman vajaan 500 metrin korkeudella puhaltelee 20 m/s. Eli vaikka tilanne ei ole erityisen voimakkaan puuskaisuuden kannalta otollinen, on jo sinänsä voimakas rajakerroksen tuuli riittävä kehittämään mekaanista turbulenssia ja aiheuttamaan paikoin tuulituhoja.

Tuulisin vaihe alkaa myöhään illalla maan lounaisosissa ja saapuu pääkaupunkiseudulle puolenyön tienoilla tai hieman sen jälkeen. Aamuun mennessä tuulet ovat jo maan kaakkoisosissakin hellittämässä. Voimakkaimmat tuulet ovat näillä näkymin osumassa rannikon läheisille alueille, joissa noin 20 m/s puuskat ovat mahdollisia. Mentäessä pidemmälle sisämaahan, puuskaisuus myöskin hiukan heikkenee. Ottaen huomioon, että puissa on vielä lehdet, saattaa tämä hieman lisätä kaatuvien puiden riskiä. Näin ollen kyseessä on luultavasti tyypillinen syysmyrsky, jossa etenkin rannikoiden läheisyydessä esiintyy paikoin kaatuneita puita ja niinpä paikalliset sähkökatkokset ovat mahdollisia.

Rintamavyöhykkeeseen liittyy melko runsaita sateita. Sadetta saattaa kertyä maan etelä- ja lounaisosissa yli 20mm. Rintamavyöhykkeen jälkipuolella sunnuntaina kehittyy merialueille ja myös maan eteläosiin sadekuuroja, joissa voi esiintyä ukkosta. Näihin kuuroihin voi liittyä paikoin noin 15 m/s puuskia ja pieniä rakeita.

Seuraava mahdollinen myrsky voipi tulla keskiviikoksi, mutta kyseisen matalan yksityiskohdat ovat vielä auki.