Suomea on hellitty koko viikon aurinkoisella ja lämpimällä säällä. Loppuviikko on vielä lämmin, mutta pikku hiljaa suhdanne on viileämpään suuntaan.

Vahva sulkukorkeapaine on majaillut Suomen tuntumassa ja se on pitänyt sään siis poutaisena ja lämpimänä. Sisämaassa ollaankin useana päivänä päästy hellelukemiin, rannikoilla merituuli on viilentänyt lämpötiloja jopa viidellä asteella. Tänään heikko kylmä rintama on ollut liikkeessä etelään ja sen myötä lähinnä yläpilvisyyttä on esiintynyt. Sen myötä lämpötila on tänään ollut Helsingissäkin eilistä lämpimämpi kun yläpilvisyys on päästänyt läpi suurimman osan auringon lämmöstä, mutta pitänyt pitkäaaltosäteilyn avaruuteen enemmän aisoissa.

Torstaina on viime päiviä viileämpää kun lämpimin ilmamassa siirtyy väliaikaisesti Suomen länsipuolelle, mutta ainakin lounaassa sisämaassa päästään hellelukemiin. Perjantaina sää lämpenee taas yli 25 asteeseen etelässä, mutta pohjoisessa pilvisyys alkaa lisääntyä ja sen myötä lämpötilat alenevat useilla asteilla torstaista. Lapissa pilvisyys pysyy melko runsaana, mutta mitä etelämmäksi tullaan sitä aurinkoisempaa sää on. Aivan pohjoisessa voi viikonloppuna tulla yksittäisiä sadekuuroja, joiden todennäköisyys kasvaa viikonvaihteessa myös muualla Lapissa. Räntäkuurot eivät ole täysin poislaskettuja aivan pohjoisimmassa Lapissa maanantain vastaisena yönä. Perjantaina voi myös lounaassa olla pieni ukkos/sadekuuroriski.

Sään ennustaminen on nyt vaikeaa, sillä pitkään jatkunut sulkukorkeapaine on heikkenemässä ja mallit eivät vielä osaa kunnolla tarttua siihen mihin suuntaan sää tulee kehittymään. Esimerkiksi GFS malli on luotettava vain lauantaihin asti (keskiviikon ajot) ja sen jälkeen ajojen hajonta kasvaa melko suureksi. Kesällä ongelma on suurin kun pienetkin kehittyvät matalapaineet saavat aikaan melko suuria lämpötilan ja sateiden heittoja. Tällä hetkellä GFS:n parviajon keskiarvo antaisi maanantaina viilenevää, jolloin mentäisiin takaisin ajankohdan keskiarvoihin. Tiistai-torstai näyttäisi olevan viileimmät päivät.

Näin ollen voisi veikata, että tämän viikon loppuun asti on etelässä yli 20 astetta, mutta mahdollisesti ensi viikon puolivälissä voidaan jäädä etelässäkin päivisin alle 20 asteen. Sen jälkeen trendi saattaisi olla jälleen lämpenevä, mutta silloin puhutaan jo yli viikon ennusteesta, joka on aikamoista arpapeliä.

GFS mallin pääajo toisi alkuviikosta luoteesta matalapaineen, joka siis pitäisi sään vilpoisempana ja sateisempana. Etenkin tiistaina voisi tulla sadekuuroja koko maassa ja joukossa voisi paikoin jyrähdellä hieman ukkonen.

Kuten sanottua, kunnon ennusteet ulottuu nyt vain viikonvaihteeseen, tosin tuon tiistaiksi saapuvan matalapaineen ennustaa ainakin GFS, Euroopan keskuksen ja melko monen muun maan mallit, joten sen saapuminen näyttää melko varmalta. Eli maanantaihin asti voidaan etelässä nauttia lämmöstä ja auringosta, sitten viilenee ja sää epävakaistuu. Lapissa muutoksia tapahtuu jo viikonlopun aikana ja siellä kylmä hivuttautuu pikku hiljaa etelämmäksi. Tiistaina voidaan jo jäädä lähes koko Lapissa 10 asteeseen tai alle.

Katsotaan sitten säätä muualla maailmalla lähinnä kesään kuuluvien trooppisten myrskyjen osalta. Hurrikaanikausi alkoi Atlantilla kesäkuun alussa ja kappas, samana päivänä kehittyi tämän vuoden toinen trooppinen myrsky Barry Karibialle. Se oli siitä poikkeuksellinen myrsky, että se syntyi hyvin suuren tuulen väänteen vallitessa. Normaalisti kovat väänteet yksinkertaisesti hajottaa kehittyvät myrskyt palasiksi, mutta Barry pysyi kasassa erittäin voimakkaiden väänteiden vallitessa. Se toi hieman trooppisen myrskyn tuulia Floridan länsirannikolle ja myös siellä paljon kaivattuja sateita taltuttamaan maastopaloja. Myös Itäisellä Tyynellä Valtamerellä on jo kehittynyt kaksi trooppista myrskyä.

Lisäksi parhaillaan on poikkeuksellinen trooppinen myrsky meneillään Iranin rannikolla. Wunderblogin pitäjien mukaan Omaninlahden alueella ei ole tiettävästi ikinä havaittu sykloonia, mutta trooppinen myrsky Gonu on juuri nyt iskemässä Iranin rannikolle. Se oli vielä kaksi päivää sitten 5 luokan syklooni tuulen nopeuksien ollessa yli 70 m/s. Se hipaisi Omanin rannikkoa 1 luokan sykloonina ja nyt on juuri alle sen rajan trooppisena myrskynä. Yleensä myrskyn syntyvät Intian itäpuolella, mutta tämä syklooni syntyi länsipuolella ja on nyt kulkeutunut pitkälle Omaninlahdelle. Alla olevasta kuvasta näkyy vuosien 1985-2005 trooppisen myrskyt maapallonlaajuisesti. Kuten näkyy, yksikään ei ole yltänyt Omaninlahteen, saatika Iranin rannikolle. Kuvaa klikkaamalla sen saa isommaksi.

Isompi kuva

Tällaista tällä kertaa. Minulla alkaa yhdeksän päivän työputki, joten päivityksiä teen kun kerkiän. Ensi viikon lopulla alkaakin viikon loma, joten sitten ehtii jälleen päivittää useammin. Viime viikon ukkosista on nyt erillinen kuvagalleria täällä.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan