1941494.jpg

Uudenvuodenaattona lännestä on saapumassa rajuhko myrsky, joka voimistaa tuulet maa-alueilla vaarallisen voimakkaiksi ja perämerellä myrskyksi. Lapissa tuiskuaa lumi, jota voi kertyä toistakymmentä senttiä voimakkaan kinostumisen lisäksi.

Keskiviikkona lännestä on siis saapumassa voimakas matalapaine, joka syvenee keskiviikon vastaisena yönä Norjan rannikolla ja matkaa nopeasti kohti Suomea. Sen tarkka reitti on vielä hieman auki. GFS on suosinut pohjoisempaa reittiä kuin esim. Hirlam ja muutamat muut mallit. Myös ajoituksessa ja matalan syvenemisen aikataulussa on hajontaa. Niinpä tarkkaa ennustetta voimakkaimpien tuulien sijainnista täytyy pohtia vielä myöhemmin tiistaina.

2187079.jpg

GFS mallin näkemys keskiviikkoiltapäivälle. Tuulennopeudet eivät täysin pidä paikkaansa, koska kyseessä on globaalimalli, jonka resoluutio on melko karkea. Todellisuudessa tuulet ovat yleensä voimakkaampia.

Tuuli on laajalti aattona navakkaa tai kovaa, tuntureilla jopa myrskyisää. GFS mallin ajot ovat melko toistuvasti näyttäneet voimakkaita tuulia, maa-alueilla puuskat voivat yltää jopa 25 m/s tienoille. Näillä näkymin voimakkaimmat tuulet osuvat Oulun lääniin ja Etelä-Lappiin. Myös maan keskiosissa on syytä varautua hyvin voimakkaisiin puuskiin. Maa ei näillä alueilla ole enää sula, joten suurin riski laajemmista puukaadoista ei tule toteutumaan, mutta sähkökatkoja on odotettavissa. Lisäksi uudenvuodenyönä rakettien lähettämisessä tulee olla erityisen varovainen, sillä puuskainen tuuli voi kaataa laukaisualustat ja ohjata raketteja sivummalle.

Vuoden vaihtumista kannattaa lähteä seuraamaan ulos kunnon vaatekerrokset päällä, sillä lämpötila laskee yöllä koko maassa selvästi pakkasen puolelle ja voimakas, puuskainen tuuli saa sään tuntumaan hyvin kylmältä.

Uudenvuodenpäivänä sää on laajalti aurinkoista ja poutaista. Pakkasta on koko maassa, laajalti -10 asteen kylmemmällä puolella, etelässä ja lännessä  ollaan -5..-10 asteen välillä. Pakkasen purevuus on merkittävää, sillä tuuli lisättynä yhtälöön sää tuntuu kuin pakkasta olisi yli -20 astetta. Koska ilmamassa on hyvin kylmää, syntyy sulan meren ylle lumikuuroja, jotka voivat ajautua länsirannikolle. Tuolloin kuuroista lunta voi tulla välillä sankastikin.

Loppuviikolla laaja matalapaine majailee Suomen itäpuolella ja virtaus käy edelleen pohjoisesta. Sää pysyttelee laajalti poutaisena, mutta länsirannikolla, Pohjois-Lapissa ja ajoittain muuallakin voi tulla lumikuuroja. Tuuli heikkenee pikku hiljaa ja samalla pakkanen kiristyy. Selvä pakkaskeli näyttää jatkuvan ainakin loppiaiseen asti, jonka jälkeen lännestä saattaa pyrkiä hieman lauhempaa ilmamassaa. Tuonkin jälkeen tosin pysyttäisiin pakkasella.

Päivitän vielä tarkemmin tiistai-illan kuluessa koskien aaton myrskyä tarkemmilla graafiikoilla höystettynä.