Vielä seuraavat pari päivää on kurjan syksyistä, alkuviikolla mennään parempaan suuntaan ja loppuviikko näyttäisi olevan kaunista korkeapainesäätä.

Perjantaina sadealue liikkuu maan yli itään. Siinä yhteydessä runsaimmat sateet saadaan Pohjanmaan suunnalla. Etelämpänä sateet ovat kuurottaisia ja ukkosta voi esiintyä aamupäivän mittaan. Päivä on tuulinen suuressa osassa maata.

Lauantaiksi sitten saapuu melko syvä matalapaine. Se voimistaa tuulia merialueilla lauantain vastaisesta yöstä alkaen. Tuuli saattaa yltyä hetkeksi myrskylukemiin lounaisilla merialueilla lauantaina aamulla. Lisäksi hyvin voimakkaasta alatroposfäärin suihkuvirtauksesta johtuen tuuli saattaa olla lauantaina päivällä ja illalla vaarallisen voimakasta Keski- ja Itä-Suomessa. Sade on runsasta Pohjanmaalla ja Oulun läänissä sekä Etelä-Lapissa. Sadealue kulkee melko nopeasti, mutta sadetta voi siitä kertyä paikoin 20-30 mm. Ukkoskuuroja voi esiintyä. 

Sunnuntaiksi sää poutaantuu vaikka Koillis-Suomessa saadaan vielä sadekuuroja. Sunnuntaina on hieno ulkoilusää, sillä tuulikin laantuu. Etelässä päästään hieman yli +15.

Alkuviikolla sää näyttää lämpenevän hieman. Brittein saarille tippuu pitkä matalapaine ja se pumppaa etelämpää lämmintä ilmaa kohti Suomea. Tämän hetkinen Euroopan keskuksen malli kehittää yläkorkean Suomen kaakkoispuolelle. Tuo Brittein matala näyttäisi kuroutuvan Keski-Eurooppaan ja sen itäpuolitse tuo yläkorkea siirtyy Suomen päälle loppuviikolla. Eli melko klassinen tilanne, jossa tuon kuroutuvan matalapaineen molemmilta puolilta vahvistuu korkeapaine sen matalan ympärille. Mikäli tämä tilanne siis toteutuu kuten Euroopan keskuksen malli ennustaa olisi ensi viikon loppupuoli hienoa syyssäätä.

GFS malli on samoilla linjoilla. Keskiviikkona saataisiin ehkä viimeiset heikot sateet ja sitten poutaantuu. Samaisen mallin pääajo pitää korkeaa paikoillaan toista viikkoa, mutta niin pitkälle ei kyllä luotettava ennustettavuus ulotu. Ainoa vaara tuossa korkeapaineessa on, että näin syksyllä voivat yösumut olla jo melko sitkeitä ja ne voivat pilata muutoin kauniin päivän pysyttelemällä paikoillaan harmillisen pitkään. Lisäksi lämpötiloiltaan syksyn korkeapaineet eivät enään tarkoita kovinkaan lämpimiä päiviä. Kuitenkin uskoisin, että tämän pitkän sateisen kauden jälkeen monet ottavat sen vastaan ilomielin.

Atlantilla mielenkiinto on tällä hetkellä Meksikonlahdella, jossa on melko monimutkainen sääjärjestelmä. Yläsolaan liittynyt alamatala on kehittänyt epäjärjestäytynyttä ukkostoimintaa jo parin päivän ajan ja nyt odotellaan, kehittyykö tuosta järjestelmästä subtrooppinen myrsky. Koska se on kylmän ytimen matala kestää siltä muutaman päivän, että ydin muuttuu lämpimäksi ja trooppiseksi, jolloin myrsky voi alkaa voimistua. Tuon järjestelmän odotetaan rantautuvan jonnekin Yhdysvaltain rannikolle Meksikonlahdella lauantaina tai sunnuntaina ja niinpä odotellaan kuinka nopeasti tuo mahdollinen muutos tapahtuu. Alueelle on annettu jälleen ns. special tropical disturbance statement, jossa alueen asukkaita kehoitetaan seuraamaan tilannetta. Muutoin ei Atlantilla ole tällä hetkellä trooppista aktiviteettia.

Katsotaan joskos tuosta lauantain tilanteesta jotain uutta ilmenee. Viikonloppuna voisi tuota ensi viikon säätä tarkentaa.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan