Tällä kertaa lyhyt päivitys. Tuo tiistainen matalapaine on melko ärhäkkä. Se tuo rankkasateita etenkin Etelä- ja Keski-Suomeen sekä kovia tuulia.

Maanantain aikana ylätroposfäärin suihkuvirtaus voimistaa tuota Suomen eteläpuolelta saapuvaa matalapainetta. Tietokonemallien välillä on vielä hajontaa, mutta kaikki ovat sitä mieltä, että vettä kyllä sen mukana saadaan. Reittihajonta on melko pientä, mutta eroja löytyy lähinnä siitä, missä vaiheessa matalapaine alkaa nopeasti syvetä.

Puolalainen uutuus COAMPS malli, joka on rakennettu Englantilaisen UKMO-mallin päälle, antaa alhaisimmaksi ilmanpaineeksi 985 hPa Gotlannin yllä. Tämä malli poikkeaa hieman muista, joten sen luotettavuudesta ei voi olla varma. Kyseinen malli kuitenkin toisi Eteläiselle Itämerelle myrskyä ja Pohjoiselle Itämerelle n. 18 m/s. GFS malli, joka voimistaa matalan myöhemmin vasta Suomen yllä ennustaa Selkämerelle n. 15 m/s tiistai päivälle. Sen muutamat aikaisemmat ajot ovat tuoneet myös 18 m/s muillekin merialueille. Amerikkalainen NOGAPS ennustaa uusimmassa ajossaan Selkämerelle tiistaiksi 20 m/s.

Maan itäosien kautta kulkee alatroposfäärin suihkuvirtaus. Mallit ovat sen sijainnista suunnilleen samaa mieltä, mutta sen voimakkuus vaihtelee kohtalaisesti. Haarukka 850 hPa tuuleksi liikkuu noin 15-25 m/s. Puuskat voivat olla voimakkaita maan itäosissa, jossa aurinko voi päästä lämmittämään hieman aiheuttaen termistä turbulenssia. Vaikka tuulien ja puuskien arvioiminen on hankalaa näillä netistä saatavilla malleilla, voi kuitenkin arvioida, että tiistai on paikoin hyvin tuulinen, vaikka itse matalan keskuksessa tuulet puolestaan ovat hyvin heikkoja.

Sitten sateisiin. Ne alkavat hieman ennen puoltayötä maanantaina illalla lounaissaaristosta alkaen. Okluusiorintama kulkee suht nopeasti käänteisenä U-muotoisena kohti pohjoista. Sademäärät ylittää rankkasateen määritelmän. Forecan tämän hetkinen ennuste tuo rankimmat sateet tiistai aamuksi ensin Lounais- ja Länsi-Suomeen. Iltapäivällä rankin sade on käänteisenä U:na Pohjanmaalta Oulun lääniin. Illalla tuo alue on eteläisessä Lapissa.

Tuo Puolalainen malli tuo rankimmat sateet aamupäivällä Vaasa-Jyväskylä-Savonlinna akselille, jossa sateita tulisi 8-16mm kolmessa tunnissa. GFS malli tuo koko Etelä- ja Keski-Suomeen 6 tunnin sademääräksi ainakin 10mm ja paikoin yli 25 mm. Kun matalapaine kulkee pohjoiseen tulee sen häntä perässä mukana Etelä- ja Länsi-Suomeen, josta saadaan lisää sateita. Niinpä kokonaisuudessaan voidaan tiistain aikana saada vettä paikoin lähemmäksi 50 mm.

GFS mallin mukaan paikoin vettä tulee 4 mm/h. Tämä siis pätee ns. synoptisessa skaalassa ja paikallisista kuuroista jatkuvamman sateen ulkopuolella voi tulla enemmänkin. NOGAPS malli ennustaa 12 tunnin sateen määräksi maa-alueille 30 mm Länsi-Suomeen ja Selkämerelle jopa yli 40 mm. Japanilainen malli niinikään 12 tunnin sateeksi Lounais-Suomeen yli 30 mm. Rankkasateeksi määritellään sade, jossa 12 tunnissa sataa 15 mm. Nyt se on paikoin tuplaantumassa.

Tässä sadekollaasissa voi esiintyä paikoin ukkosen jyrähtelyä itse matalan keskuksessa, mutta ne jää vähemmälle.

Tämä on tämän hetkinen tilanne tuon tiistain suhteen. Lämpötilat jää siis sinne 15 asteen tienoille, tuuli ja sateet siihen päälle niin on kerrassaan hieno rantakeli!

Sitten tuosta lämpenemisestä. Loppuviikolla kyllä lämpötilat nousee yli +20, mutta vielä tuo korkeapainetilanne ei ole lukkoon lyöty. Euroopan keskuksen malli tuo nimittäin sunnuntaiksi kaakosta matalapaineen. Mutta kyllä siinä on hieman potentiaalia mukavalle elokuulle.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan