Taas on tulossa pääsiäiset säät osalta, mutta viileys jää pääosin tämän viikon murheeksi.

Palataan vielä nopeasti Yhdysvaltoja monta päivää nuijineeseen myrskyyn. Vahingot nousevat satoihin miljooniin dollareihin. New Yorkin keskustassa satoi toiseksi eniten mitä siellä on koskaan mitattu, vain vuonna 1882 satoi enemmän. Nyt yhdessä päivässä Central Parkissa tuli 192 mm vettä. Vertailun vuoksi Helsinki-Vantaan suurin sademäärä koko huhtikuussa on 101 mm. Eli New Yorkissa tuli päivässä lähes kaksinkertainen määrä. New Jerseyssä satoi jopa 236 mm.

New Yorkin osavaltiossa satoi enimmillään n. 60 cm märkää lunta. Ilmanpaine oli alempi kuin mitä mallit ennustivat. Syvimmillään matala oli 967 hPa. Se vastaa kakkosluokan hurrikaania ilmanpaineeltaan, tosin hurrikaaneissa painekäyrät ovat paljon tiheämmässä, jolloin myös tuuletkin ovat voimakkaampia. Tässä myrskyssä tuulen nopeudet yltyivät Mainen osavaltion rannikolla 30 m/s ja puuskissa 36 m/s. Mt. Washingtonin vuorella, jossa on mitattu maapallon voimakkaimpia tuulia, mitattiin tuulenpuuskissa lähes 70 m/s. Aallot olivat merellä 10 metrisiä. Rannikolla vuoroveden ja kovan tuulen myötä vesi nousi pahimmillaan 4 metriä. Satoja tuhansia jäi ilman sähköä ja tuhansia jouduttiin evakuoimaan tulvien tieltä. Eli hyvin poikkeuksellinen myrsky, etenkin kun se sattui huhtikuussa.

Nyt Suomen säähän. Voimakas matalapaine saapuu jälleen Suomeen. Se kulkee etelän yli perjantaina ja tuulet voimistuu merellä myrskyksi ja perjantaina päivällä saattaa tuuli olla taas kerran vaarallisen voimakasta Lounais-Suomessa. Yhtä voimakkaita puuskia kuin viimeisestä kahdesta myrskystä en usko että on luvassa. Vettä tulee rankemmin etelässä perjantain vastaisena yönä. Lunta tai räntää saattaa sataa Helsinkiin lauantain vastaisena yönä ja vielä aamupäivällä. Sateet jäävät etelässä kuitenkin heikommiksi kuin pohjoisempana. Lännessä voi tulla lunta, idässä ehkä vettä tai räntää, pohjoisessa lunta. Lauantai on vielä tuulinen päivä, Helsingissä tuulisempi kuin perjantai kun matalapaine siirtyy koilliseen.

Lauantai on viikon kylmin päivä, etelää myöden ollaan vain vähän plussalla. Alkuviikosta sää lämpenee jälleen etelässä kymmeneen asteeseen kun korkeapaineen selänne ulottuu Suomeen. Viikon keskivaiheilla voidaan päästä taas 15 asteeseen.

Vapun säästä jälleen sen verran, että vaikka yhtenä päivänä GFS malli ennusti jopa 20 astetta ja aurinkoa vappuaatoksi, nyt taas malli ennustaa 10 astetta ja etelään mahdollisesti vettä. Haluan kuitenkin siis korostaa, että vappuun on vielä puolitoistaviikkoa ja nämä ennusteet ovat vain huvin vuoksi, jotta nähdään kuinka malliennusteet muuttuvat kahden viikon aikana. Tarkempia ja hieman luotettavempia ennusteita vapun säästä saadaan viikkoa ennen h-hetkeä. Nyt piirtelemään sääkarttoja, katsotaan jos on syytä päivittää tuon perjantain matalapaineen takia vielä sitä ennen.

Tästä pääset kuvagalleriaan