Kuluva viikko on melko lauha etenkin etelässä. Ensi alkuun sää viilenee tilapäisesti, sitten lauhtuu ja viikonloppuna uudestaan viilenee.

Kylmä rintama on päivän aikana halkonut Etelä-Suomea ja tuo nyt jälkipuolella kylmää ilmaa. Niinpä tuleva yö on koko maassa pakkasyö. Pakkaselle tosin mennään etelärannikolla vasta aamuyön tunteina. Tiistaina päivällä on pakkasta lähes koko maassa länsirannikkoa lukuunottamatta, jossa lämpötilat ovat nollassa tai hieman plussalla. Etenkin idässä aurinko paistelee kunnon pakkaspäivän tueksi. Lännessä on pilvisempää ja se enteilee jo lauhtumista.

Keskiviikolle mentäessä Suomi kuuluu lämpimään sektoriin ja ilma on lauhaa. Päivä on samankaltainen kuin sunnuntai, jolloin sumuja esiintyi laajalti. Ainoastaan aivan rannikoiden tuntumassa saattaa olla hieman toiveita auringon pilkahduksesta, muualla on pilvisen harmaata. Lämpötilat ovat etelässä selvästi plussalla ja Lapissakin on vain pikkupakkasia.

Torstaina jatkuu lauha lounaisvirtaus. Pohjois-Suomen ylitse kulkee matalan osakeskus, joka tuo Lappiin lumisateita, etelämpänä ovat vesi- ja tihkusateet mahdollisia. Auringon näyttäytymisestä ei ole juurikaan toivoa paitsi aivan Pohjois-Suomen rajalla hetkellisesti. Lämpötilat ovat Oulun lääniä myöden plussalla, lounaassa ollaan +5 asteen tienoilla ja Lapissa on pikkupakkasta.

Perjantaille mentäessä Huippuvuorten yllä oleva erittäin laaja ja syvä matalapaine kierrättää Suomeen ilmaa lännestä/luoteesta, jolloin sää viilenee etenkin pohjoisessa. Päivällä ollaan Lapissa -5-10 asteen välillä, etelässä ehkä vielä plussalla, lounaassa saattaa olla vielä päivällä +5. Sateita saadaan lähinnä etelässä ja maan keskiosissa.

GFS mallin parviajo sekä Euroopan keskuksen deterministinen ajo ovat perjantain osalta melko hyvässä yhteisymmärryksessä vaikka GFS mallin pääajo on hieman hakoteillä. Molemmat mallit suosivat luoteisvirtausta, jolloin sää viilenisi.

Lauantaille puolestaan ECMWF ja GFS pääajo ovat samalla polulla kun taas parviajo antaa hieman erilaisen tulkinnan. Se ennustaisi etelään korkean selännettä ja Lappiin vielä viileän luoteisvirtauksen. ECMWF ja GFS pääajo puolestaan vievät tuon korkeapaineen enemmän Suomen kaakkoispuolelle ja pitäisivät Suomessa melko voimakkaan lännen/lounaan puoleisen virtauksen.

Ennustettavuus alkaa tuossa vaiheessa jo kärsiä. GFS parviajon ilmamassan lämpötilaennuste kuitenkin näyttäisi tuosta eteenpäin keskiarvoa tai hieman sitä viileämpää ilmaa. Suomi kuuluisi viikonvaihteessa matalapaineen alueeseen ja sen jälkipuolella alkuviikosta virtaisi aluksi kylmää ilmaa pohjoisesta. Sen jälkeen mallit ovat eri mieltä, ECMWF ennustaa ensi viikon puoliväliin korkeapainetta, GFS matalapainetta.

Eli Suomen sääkuva on melko vaihteleva tällä viikolla. Tiistaina viileää, sitten lauhtuu ja on leutoa keskiviikko-torstai. Perjantaina Lapissa viilenee, etelässä lauantaiksi. Viikonvaihteessa voi aluksi etelässä hieman lauhtua, mutta alkuviikolla viilenee uudestaan. Kuitenkin viikonlopun osalta ja siitä eteenpäin ennusteet ovat vielä melko auki.

Syklooni Sidr teki tuhojaan Bangladeshissa paikoin yli 7 metrin korkean tulva-aallon myötä. Ilman vuosien varrella parantunutta valmistautumista hirmumyrskyihin, olisi kuollonuhrien määrä laskettavissa kymmenissä tuhansissa.

Muualla maailmalla ei nyt ole merkittäviä sääilmiöitä tiedossa.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan