Talvi jatkuu entiseen malliin. Kovimmat pakkaset ovat tältä erää kuitenkin ohi Helsingissä. Sää on etelässä pääosin aurinkoista.

Tänään on satanut sankasti lunta Uudenmaan alueella, monin paikoin useita senttejä pakkaslunta. Syynä on mereltä heikosti puhaltanut tuuli, joka on saanut meren ylle kehittyneet lumikuurot siirtymään mantereen puolelle. Viime päivinä ovat nuo konvektiíviset pilvet olleet hienosti näkyvillä rannikolta. Ne perustuvat periaatteessa samaan prosessiin kuin kesäiset sadekuurot. Kesällä on auringon lämmityksen takia maanpinta hyvin lämmin, jolloin lämmin ilma alkaa nousemaan epästabiilin ilmakehän vuoksi. Samaan tapaan on nyt lämpötilaero sulan meren ja ilman välillä ollut niin suuri, että merellä on ollut oikein kunnon pilvivalli, joka erottaa konvektion ja stabiilimman ilman. Laitan tuosta konvektiivisesta pilvivallista kuvan galleriaan lähiaikoina.

Nuo sankat lumikuurot ja lauhtuminen ovat saaneet tiet hyvin liukkaiksi. Itselläni kitkoilla ajaminen oli melkoista rallia tänään. Muun muassa Itäkeskuksessa taksi ei päässyt parkkihallin ramppia ylös liukkauden vuoksi. Toistasataa peltikolaria onkin jo ehtinyt sattumaan lyhyessä ajassa.

Sää pysyy Helsingissä 5-10 pakkasasteen välillä ensi viikkoon. Sää on aurinkoista niin kauan kunhan nuo merellä kehittyvät lumikuurot ja pilvisyys pysyy loitolla. Huomenna perjantaina voi olla, että ne vielä yltävät mantereelle, lauantaina pitäisi olla aurinkoisempaa. Tiistaina pitäisi korkeapaineen selänne väistyä matalapaineen saapuessa Suomen eteläpuolelle. Silloin voi illasta alkaen sataa lunta. GFS malli ennustaa sään kylmenevän jälleen ensi viikon lopulla, mutta NCEP GFS malli on täysin eri kannalla, ennustaen ensi torstaista alkaen suojakeliä. En itsekään tällä hetkellä usko, että viikon päästä oltaisiin jo plussalla, sillä ns. parviajo ennustaa kyllä vielä selvästi pakkasta. Mutta koska mallit ovat vielä hyvin erimielisiä ensi viikon loppupään säästä on siihen palattava huomattavasti myöhemmin.  

Ehdin keskiviikkona aamulla kuvaamaan Kauppatorille ja Kaivopuistoon merisavua, joka oli hienon näköistä. Siitä kuva alla.

Tästä pääset kuvagalleriaan