Joulu on tänä vuonna melko todennäköisesti lumeton Helsingissä ja osassa Etelä-Suomea, mutta ennusteessa on vielä yksi iso epävarmuustekijä. Jouluaattona ollaan nollassa tai plussan puolella Etelä- ja Keski-Suomessa.

Nyt käynnissä on tilapäinen viileneminen, joka alkoi perjantaisen myrskyn jälkeen ja pakkasella ollaan koko maassa keskiviikkoon asti, jolloin sää alkaa taas lämmetä. Näiden seuraavien päivien aikana etelään voidaan saada ohut lumipeite mahdollisten räntä- tai lumisateiden johdosta, vaikka sateet ovat jäämässä vähäisiksi.

Se lumi mikä mahdollisesti maahan jää sulaa keskiviikosta alkaen kun sää uudestaan lämpenee. Torstaina ollaan jo lähes koko maassa plussan puolella kuten myös perjantaina.

Ennusteen yksi suurimmista epävarmuustekijöistä on Atlantilla oleva matalapaine ja sen etupuolella oleva korkeapaineen selänne. Lauantaina onkin odotettavissa viileneminen kun ilma virtaa perjantai illasta alkaen luoteesta. Lauantaina ollaan hiukan plussalla näillä näkymin vain eteläisessä Suomessa.

Jouluaatoksi sunnuntaiksi sää lämpenee jälleen niin, että Etelä- ja Keski-Suomessa ollaan aluksi plussalla. Tämä johtuu tuon matalapaineen saapumisesta lappiin ja saapuessaan se tuo annoksen lämpimää ilmaa ja sateita. Nuo sateet tulevat etelässä vetenä, mutta lapissa lumena. Ne voivat sulattaa lunta Oulun lääniä myöden. Viimeisimmässä ennusteajossa GFS malli on voimistanut tuota matalapainetta huomattavasti ja sen takia tarkkaa joulun säätä on vielä vaikea ennustaa, koska riippuu juuri tuon matalan tarkasta reitistä, ajoituksesta ja voimakkuudesta miten esim. joulupäivän sää muuttuu. GFS malli mahdollistaa tämän hetkisessä ajossaan esimerkiksi, että aattona voi merellä myrskytä kun matala voimistuu lapissa. Lisäksi tuon matalapaineen väistyessä itään aaton aikana alkaa etelään virrata kylmempää ilmaa niin, että vain rannikoilla ollaan aattoiltana plussalla. 

Vaikka viikon ennusteessa on vielä melko paljon epävarmaa, on mallit pysyneet nyt jonkin aikaa melko samassa ennusteessa aattoon asti. Torstaina lämpenee, lauantaina viilenee hetkeksi, mutta ollaan plussalla etelässä, ja ei tule pahemmin sateita ja sunnuntaiksi lämpenee uudestaan. Edelleenkään ei siis ole selvää merkkiä siitä, että etelään tulisi jouluun mennessä lunta, mutta valitettavasti juuri jouluksi on tulossa epävakaata säätä, jonka ennustaminen viikon etuajassa on vaikeaa. 

Olisin toivonut, ettei GFS malli olisi voimistanut aaton matalapainetta, sillä silloin olisi ennusteen tekeminen ollut helpompaa. Nyt se luo tietyn epävarmuuden juuri joulun säähän ja on esimerkiksi mahdollisuus, että joulupäivänä tuon matalapaineen väistyessä sää jälleen viilenee muutamaksi päiväksi ja voi jälkijunassa tulla hieman lunta.

Näin ollen tyhjentävää vastausta joulun lumitilanteesta ei voi antaa, sillä joulu on kaksipäiväinen ja nyt voi aatto olla esim. lumeton, mutta päivänä olla jo hieman lunta. Sen minkä nyt voisi kuitenkin sanoa on, että runsaslumista joulua etelään ei tule. Se, onko maa hiukan valkoinen on vielä siis epävarmaa.

Päivitän tilanteen muutaman päivän päästä, kun jälleen tiedetään lisää.