1941493.jpg

MYRSKYKATSAUS 7.10.2009

...KOHTALAINEN RISKI VAARAA AIHEUTTAVASTA TUULESTA...

...Myrskytuulet kaikilla merialueilla sekä voimakkaat puuskat maa-alueilla mahdollisia...

3987309241_6ed146af12_o.jpg

...SYNOPSIS...

Norjanmerellä majailevan matalapaineen eteläpuoleiseen rintamavyöhykkeeseen on kehittymässä uusi osakeskus, joka matkaa keskiviikon aikana Ruotsin länsiosien kautta Lapin läpi koilliseen. Aalto on haarautuneen suihkuvirtauksen välimaastossa, jossa vallitsee melko voimakasta pyörteisyysadvektiota läntisen ylämatalan johdosta. Aallon etupuolella painegradientti tiukkenee voimakkaasti.

...MYRSKYPARAMETREJÄ...

  • Keskituuli merellä (max) n. 25 m/s 
  • Keskituuli maalla (max) n. 14 m/s
  • Puuskat maalla (max) n. 23 m/s

 ...POHDINTA...

Neljän päivän sisään toinen myrskymatala on lähestymässä Suomea. Kyseessä on hieman sunnuntain myrskyä voimakkaampi tapaus, tosin sademäärät ovat jäämässä vähäisemmiksi. Vähäisiin tai kohtalaisiin tuulivahinkoihin on syytä varautua.

Tuuli on voimistumassa nopeasti läntisillä merialueilla yön aikana, jolloin tuuli käy myrskylukemissa. Aamun ja aamupäivän aikana myrsky voi olla kovaa Perämerellä kun taas Suomenlahdella myrsky on huipussaan aamu- ja iltapäivän aikana. Merkitsevän aallonkorkeuden on ennustettu olevan 4-5 metrin luokkaa, jolloin yksittäiset aallot voivat olla noin 8 metrisiä lähinnä Pohjois-Itämerellä, jossa tuulen pyyhkäisymatka on suurin. Merellä saattaa esiintyä 30 m/s puuskia.

Maa-alueilla tuulisin vaihe osuu jälleen jatkuvamman sateen kohdalle, joka heikentää puuskaisuutta melko stabiilin rajakerroksen myötä. Rajakerroksen tuulet ovat sen sijaan merkittävissä lukemissa, jolloin mekaaninen turbulenssi auttaa osaltaan tuomaan voimakkaampia tuulia maahan saakka. Suurin epävarmuus tosin liittyy juuri siihen, kuinka tehokasta tämä mekaaninen sekoittuminen on. Näillä näkymin puuskat ovat kovimmillaan länsirannikolla, jossa voi esiintyä n. 25 m/s puuskia. Koko maan etelä- ja keskiosissa on syytä varautua n. 20 m/s puuskiin ja paikoin puuskat voivat sisämaassakin olla n. 23 m/s luokkaa (etenkin suurten vesistöjen rannoilla). Ottaen huomioon, että suuressa osassa myrskyn vaikutusaluetta lehtipuissa on vielä ainakin osa lehdistä tallella, ovat paikoin kohtalaiset tuulivahingot mahdollisia. Vaikka hyvin laaja-alaisia sähkökatkoksia ei näillä näkymin esiinny, voi pahimmillaan sähköttä olla useita tuhansia kotitalouksia.

Myrsky tuo mukanaan myös lumipyryn pohjoiseen. Sade alkaa osassa maan keskiosia lumena tai räntänä. Suurinpiirtein Pietarsaari-Joensuu linjan pohjoispuolella saattaa aluksi tulla lumensekaista sadetta (tosin lähellä länsirannikkoa sade pysyy vetenä koko ajan). Tultaessa Oulun lääniin sade on pidemmän aikaa lunta tai räntää, mutta muuttuu lopuksi vesisateeksi. Vasta Etelä-Lapissa sade pysyttelee lumena pidempään ja siellä yhdistettynä kohtalaiseen tai navakkaan tuuleen, on odotettavissa lumipyryä kuin myös Keski-Lappiin. Ajokeli on näin ollen erittäin huono.

Vaikka tuulisin vaihe myrskystä sijoittuu aamuyöstä iltapäivään, on mahdollisesti vielä myöhemmin illalla tulossa toinen "tuuliaalto" maan lounaisosiin. Silloin saattaa puuskat yltyä lähelle 20 m/s, ainakin rannikolla.

Päivityksiä keskiviikkona mahdollisesti twitteriin.