Sää lämpenee hiljalleen ja ensi viikon toisella puoliskolla mitataan ehkä hellelukemia.

Lauantaina sade- ja ukkoskuurot painottuu maan etelä- ja keskiosiin. Myöhään illalla ja alkuyöstä voi lounaaseen saapua lisää ukkoskuuroja mereltä. Päivän ylin lämpötila on +23 asteen tienoilla. 

1682406.jpg

Sunnuntaina hieman voimakkaampia ukkoskuuroja saadaan maan etelä- ja keskiosissa, etenkin etelässä ja lännessä. Päivän ylin lämpötila liikkuu jo lähellä hellerajaa.

Maanantaina edelleen ukkoskuuroja etenkin maan keskiosissa. Päivän ylin lämpötila lähellä hellelukemia idässä.

Päivä päivältä ensi viikolla ilmamassa lämpenee. Tästä saamme kiittää Atlantilla sijaitsevaa laajaa matalapaineen aluetta. Se pumppaa lämmintä ilmaa etelästä ja kehittää etupuolelleen nopeasti amplifioituvan yläkorkean selänteen tiistaina. Niinpä Skandinavian ylle kehittyy sulkukorkeapaine viikon puolivälin paikkeilla. Se puolestaan indusoi maanpintakorkean, jonka sijainti määrää kuinka lämpimäksi sää meillä pääsee kehittymään. GFS malli on parhaalla päällä ja mahdollistaisi yli +30 astetta perjantaina. Euroopan keskuksen malli on hieman eri linjoilla, mutta tuo helleilmamassaa torstaiksi. Tällä hetkellä näyttää siis siltä, että hellettä mitataan ensi viikolla. Milloin ja missä, se on vielä auki. Sateet ja pilvisyys tuovat tietyissä tapauksissa oman lusikkansa soppaan, joten mitään täysin varmaa ei vielä voi sanoa. Kuitenkin kesäisempään suuntaan ollaan menossa.

Viime päivinä on etelässä saatu yleisesti ukkoskuuroja. Torstaina eräästä Helsingin ylittäneestä kuurosta irtaantui suppilopilvi kuuden maissa. Suppilopilvi on trombin esiaste, jonka vaikutus ei ulotu maahan asti.

Ukkoskuurossa esiintyi hyvin eläväistä alapilvisyyttä. Alla olevat klipit ovat kuvattu pokkarikameralla ja hieman käsitelty selkeämmän kuvan saamiseksi.

 

Lisää pilviliikkeitä:

 

Itse suppilopilvi. Tässä vaiheessa se oli jo heikkenemässä.

99286206.jpg

Muita kuvia pilvestä saa yllä olevaa kuvaa klikkaamalla.

Seuraava päivitys todennäköisesti lauantaina illalla.