Taiteiden yön viettoa on viime vuosina välillä hillinnyt viileähkö ja sadekuurojen sävyttämä sää. Tänä vuonna ei sateista ole tietoakaan ja lämpötilatkin ovat loppukesän lukemiksi varsin mukavia.

Tiistaina saadaan maan eteläosissa jatkuvampaa sadetta ja paikoin voi vettä tulla hetkittäin runsaastikin. Ukkonen saattaa paikoin jyrähdellä. Muulla on pääosin poutaa. Lämpötilat Pohjois-Lappia lukuunottamatta +15 asteen molemmin puolin.

Keskiviikoksi Suomeen alkaa lännestä alkaen vahvistua korkean selänne. Paikallisia sadekuuroja voi vielä tulla lähinnä itärajan tuntumassa ja ehkä maan keskiosissakin, mutta pääosin on poutaa. Aurinko paistaa kumpupilvien lomasta suuressa osassa maata. Lämpötilat maan etelä- ja keskiosissa +15..+20 ja maan pohjoisosissa +10..+15. Paikoin Pohjois-Lapissa tätä kylmempää.

Torstaina korkean selänne on Suomen päällä. Sää on poutaista ja aurinkoista koko maassa. On kuitenkin olemassa pieni riski GFS mallin perusteella, että Pohjanmaan maakunnissa ja Länsi-Lapissa voisi iltapäivällä tulla jatkuvampaakin sadetta. Lämpötilat suuressa osassa maata +15..+20, Pohjois-Lapissa hieman tätä viileämpää. Mikäli läntinen sade toteutuu, jää tällöin lämpötilatkin +15 asteeseen.

Perjantaina korkeapaine siirtyy idemmäksi. Atlantilta on saapunut Norjaan ja Ruotsiin matalapaine, mutta näillä näkymin korkeapaine blokkaa tämän rintamavyöhykkeen ja pysäyttää jatkuvat sateet Ruotsin riesaksi. Mahdollisesti Lapissa voi tulla sadekuuroja, mutta maan etelä- ja keskiosissa on poutaa ja aurinkoista. Läntisen matalapaineen ja itäisen korkeapaineen välistä nousee Suomeen vuodenaikaan nähden lämmintä ilmamassaa. Se on niin lämmintä, että siinä mitattaisiin hellettä, mikäli oltaisiin vielä kesäkuun tai heinäkuun puolella. Näillä näkymin etenkin maan länsiosissa lämpötila kohoaa noin +20..+23 asteen tienoille. Muuallakin päästään +20 asteen tienoille.

Taiteiden yön osalta lähes kaikki parviajon jäsenet pitävät sään Helsingissä poutaisena illan ja yön. Helsingissä päivällä lämpötila kohoaa +20 asteeseen ja illalla ollaan vielä +15 paikkeilla. Selkeässä ja heikkotuulisessa säässä maapinnan ulossäteily viilentää ilmaa elokuun loppupuolella jo tehokkaasti, joten yöllä voidaan mennä +10..+15 asteen kieppeille. Kuitenkin taiteista (ja joidenkin kohdalla vähän muustakin) nauttiessa ei säästä ole näillä näkymin syytä olla huolissaan.

Jatko on vielä hieman auki. GFS mallin parviajot ja Euroopan keskuksen kuukausiennuste viittaisivat, että ensi viikolla ilma olisi tavanomaista lämpimämpää, joten elokuun loppua saadaan näiden ennusteiden perusteella viettää varsin mukavissa loppukesän oloissa, eikä äkkiviilenemistä tai varsinaista syksyn alkua ole näköpiirissä.

Muutama sana vielä tropiikista. Hyvin hiljaisen alkukauden jälkeen Atlantille kehittyi kolme trooppista myrskyä hieman yli vuorokauden sisään. Trooppinen myrsky Claudette iskeytyi Yhdysvaltain Meksikonlahden rannikolle 22 m/s keskituulineen ja sateineen. Trooppinen myrsky Ana on koko elinikänsä ajan taistellut tuuliväänteitä ja kuivaa ilmaa vastaan. Tällä hetkellä se on luokiteltu trooppiseksi matalapaineeksi osuttuaan Puerto Ricoon. Sen odotetaan kuolevan matkatessaan seuraavan vuorokauden aikana Dominikaanisen tasavallan ja Haitin vuoristoisen saaren yli. Kaikkein mielenkiintoisin myrsky on kauden ensimmäinen hurrikaani, Bill. Se on voimistunut jo lähes toisen kategorian hurrikaaniksi ja meriveden lämmetessä lähipäivinä +28..+29 tienoille, on odotettavissa, että Bill voimistuu kolmannen kategorian hurrikaaniksi. Sen reitti on muuttunut viime päivien aikana. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Yhdysvaltain itärannikolle saapuva matalapaine on tarpeeksi vahva, että se tempaa Billin mukaansa niin, että se pysyy lähestulkoon koko ajan merellä eikä osuisi kuin ehkä Bermudaan ja myöhemmin mahdollisesti heikentyneenä Kanadan koillisosiin. Tarkennellaan kuitenkin viikon loppupuolella mikä on tuorein tilanne.

3831142226_8bb3c7dd82_o.jpg

Lähde: NESDIS Satellite Services Division (NOAA)