Meksikoon saakka valahtanut laaja ylämatala on indusoimassa voimakasta matalapainetta Meksikonlahdella paraikaa. Yhdysvaltain eteläisissä osavaltioissa sataa jo reippaasti kuten koko maan kattava tutkakuva paljastaa. Sateet voivat seuraavan vuorokauden aikana aiheuttaa äkkitulvia etenkin Floridan luoteisosissa sekä Alabaman, Georgian ja Mississippin osavaltioissa. Alla on GFS mallin tiistain 12z pääajon sade-ennusteanimaatio.

4150231717_cbf903bbf9_o.gif

Suomeen väsäämäni väriskaala ei riitä lähellekään kuvaamaan GFS mallin ennustamaa sademäärää. Sateen tunti-intensiteetti on paikoin reippaasti yli 20 mm, joka GFS mallilta on hulppea arvo.

4150968678_cb1ff40fb4_o.png

Yllä on kuuden tunnin sademäärä keskiviikkona klo. 0800-1400 Suomen aikaa GFS mallin näkemänä. Paikoin sademäärä olisi yli 140 mm, joka vastaisi sitä, että Helsingin keskimääräinen loka- ja marraskuun yhdistetty sademäärä putoaisi taivaalta kuudessa tunnissa. Katsotaan seuraavaksi minkälaista sademäärää samainen malli näyttää vuorokauden sademääräksi.

4150968632_0c3319c40b_o.png

Vuorokauden sademäärä olisi GFS:n mukaan lähellä Pensacolan kaupunkia yli 230 mm. Tämä vastaa sitä, että vuorokaudessa sataisi yhtä paljon kuin esim. Jyväskylässä keskimäärin syys-, loka-, marras- ja joulukuussa yhteensä. Tosin Englannissa satoi tässä hiljattain maan historian suurin sademäärä vuorokaudessa, 314 mm. Vertailun vuoksi Suomessa annetaan keltainen sadevaroitus mikäli vuorokauden sademäärän ennustetaan ylittävän 50 mm. Korkein sadevaroitus annetaan, jos sadekertymän ennustetaan ylittävän 120 mm vuorokaudessa.

Yllä oli siis GFS mallin näkemys. Se saattaa olla ehkä hieman yliarvio mallin karkeasta hilasta johtuen. Alueelle ennustetaan ukkoskuuroja, jotka vastaavat todennäköisesti kaikkein runsaimmasta vedentulosta ja näiden kuurojen sijoittuminen laaja-alaisemman voimakkaan sateen keskellä määrää mihin ja kuinka paljon vettä parhaimmillaan/pahimmillaan voi tulla. Euroopan keskuksen 00z näytti aamusella yli 100 mm sadekertymää 12 tunnissa samoille alueille kuin GFS (ehkä vähän lännemmäksi).

Alla on Yhdysvaltalaisen NAM-mallin (vastaa hiukan Suomessa käytettävää HIRLAM-mallia ollen siis tarkemman resoluution malli) sade-ennuste kolmen tunnin välein.

4150349427_f2a85925a5_o.gif

NAM hajottaa 12z ennusteessaan sadealuetta, jolloin mikään yksittäinen paikka ei saisi kaikkea sadetta niskaansa. Kuitenkin sademäärät ovat tässäkin mallissa hyvin runsaita. Vuorokauden sademäärät ovat paikoin mallin mukaan yli 150 mm, joka nopeasti sataessa riittää helposti aiheuttamaan tulvia. Tuo NAM-mallin vrk sadekertymä on alla.

4150435551_d4451d401a_o.png

Yksi asia on kuitenkin varmaa, sadetta saadaan keskiviikon aikana runsaasti. Se, aiheuttaako tämä missä määrin tulvia, riippuu tosiaan laajemman sateen ohella voimakkaista, järjestäytyneistä ukkoskuuroista ja niiden sijainnista. Eli jos sadetta saadaan hyvin lyhyessä ajassa jo märkään maastoon tai täyteen viemäriverkkoon, on tulvia luvassa. Useita tulvavaroituksia on jo annettu.

Matalapaine saa aikaan myös runsaita tuulia. Meksikonlahdella todennäköisesti mitataan myrskytuulia ja rannikolla saattaa myrskytulva saada aikaan pientä vahinkoa. Myös maa-alueella tuuli on voimakasta. Seuraavassa on kuvattu alimman noin 1,5 kilometrin kovin tuuli GFS mallin mielestä.

4150232543_ba84abd113_o.gif

Yllä olevat lukemat eivät kuitenkaan suoraan vastaa maan pinnassa havaittavaa tuulta, mutta antaa osviittaa, että runsaita tuulia on luvassa. Erittäin mielenkiintoiseksi tilanteen tekee ukkoskuurot. Yhdysvaltain Storm Prediction Center on antanut ennakkovaroituksen ukkosiin liittyvistä sääilmiöistä. Runsaan sateen ja pilvipeitteen vuoksi ilmakehän epävakaus saattaa jäädä vähäiseksi, mutta tilannetta kompensoi hyvin raflaava kinematiikka eli tuuliolosuhteet. Mikäli järjestäytyneitä ukkoskuuroja pääsee kehittymään, voi niissä esiintyä potentiaalisesti vahinkoa aiheuttavia ukkospuuskia ja on SPC maininnut myös yksittäisten voimakkaiden tornadojenkin mahdollisuuksista. Tilanteessa on tosin suuria epävarmuuksia, näistä suurin liittyy siis instabiiliuden vähyyteen, joten voi myös olla, että voimakkaampia ukkoskuuroja ei juurikaan synny. (Tämä tosin tällä hetkellä näyttää epätodennäköiseltä).

Eli varsin monitahoinen matalapaine on kyseessä. Mikäli siitä on jotain mielenkiintoista kerrottavaa jälkikäteen, saatan tehdä uuden päivityksen.

Hyvin nopeasti loppuun Suomen säästä. Pitkästä aikaa keskiviikkona päästään pakkaselle myös etelässä. Jatkossa tosin mennään etelässäkin vielä suojan puolelle, mutta yhtä lauhaa säätä kuin vielä joitakin päiviä sitten oli, ei tällä hetkellä ole näköpiirissä. Edelleen uskon, että kuun puolivälin tienoilla aletaan päästä talvisempiin säihin. Mutta näistä asiaa tässä jokunen päivä lisää.