Kylmä rintama viilensi sään. Toissapäiväiset noin 23 asteen lämpötilat ovat melkoinen harvinaisuus tähän aikaan syksystä, mutta eivät täysin poikkeuksellisia. Perjantainen sää tuntuikin jo hyytävän kylmältä, mutta ajatella että tästä vielä sää kylmenee yli 30 astetta talven pidentyessä.

Korkeapaine pitää sään edelleen kuivana ainakin keskiviikkoon asti, jolloin ITL mukaan voi ukkostaa. Todennäköisyys tälle on kuitenkin mielestäni pieni, sillä jo niin monta kertaa on tämän kesän aikana pitänyt ukkostaa, että alkaa itselläkin mennä usko siihen, että Helsingissä korviin kantautuisi kunnon ukkosen jyrinä.

Korkeapaineiden rypäs Suomen eteläpuolella estää siis matalapaineiden pääsyn suoraan Suomeen. Useat matalapaineet ovat syvimmillään Irlannin ja Islannin välillä ja ne alkavat täyttyä Suomea lähestyessään. Niinpä täytyy odotella, että korkeapaineet väistyvät ja matalapaineet muodostuisivat lähempänä Eurooppaa, ennen kuin saadaan syysmyrskyjä tänne päin.

Lämpötila on GFS mallin mukaan etelässä samanlainen ainakin ensi viikon loppuun, jolloin Venäjän puolelle purkautuu kylmempää ilmaa, mutta joka ei vaikuttaisi suoraan Suomeen. Varsinainen viileneminen on tuon mallin mukaan tulossa kuun lopulla, jolloin Etelä-Suomessa jäätäisiin päivälläkin alle kymmenen asteen. Tuo arvio on kuitenkin kyseisen mallin pitkän ajan ennusteen ääripäässä, joten siihen ei sen enempään kannata vielä kiinnittää huomiota.

Hurrikaanisesonki pitäisi nyt olla kovimmillaan. Atlantilla hurrikaani Gordon on keskellä merta menettämässä energiaansa. Trooppinen myrsky Helene on satelliittikuvan perusteella jo hurrikaani, joten seuraavassa päivityksessä se varmaan nostetaan tuohon luokkaan. Itäisellä Tyynellä Valtamerellä hurrikaani Lane uhkailee samoja alueita kuin hurrikaani John aikaisemmin. Lane on kuitenkin selvemmin iskemässä Meksikon mantereelle kakkosluokan hurrikaanina.

El niño on tuloillaan loka-, marraskuun aikana. Se itsessään vähentää hurrikaanien määrää Atlantilla voimistuneen tuulen väänteen johdosta. Tämä hurrikaanikausi on jo nyt ollut melkoisen "lepsu". Suurin osa myrskyistä on hyvissä ajoin kaartanut aikaisin pohjoiseen eikä yksikään voimakkaampi hurrikaani ole uhannut Yhdysvaltain itärannikkoa. Tämä trendi näyttää jatkuvan loppukauden ajan.

Atlantilla on ollut normaalia enemmän kuivaa Saharan hiekkapölyä, joka on osaltaan estänyt myrskyjen kehittymistä. Lisäksi tuulenväänne tähän asti on ollut normaalia suuruusluokkaa, mutta erityisen tehokasta, jolloin myrskyillä on ollut vaikeuksia selvitä alkuvaiheissa pienistäkin väänteistä.

La Niña lakkasi viime kevään aikana. Se omalta osaltaan auttoi viime vuoden hurrikaanikautta muodostumaan niinkin voimakkaaksi kuin lopulta ilmeni. Nyt muodostuva El Niño todennäköisesti heikentää ensi vuodenkin hurrikaaneja Atlantilla, mutta kaikella on kaksi puolta ja niinpä Meksikon länsirannikko voi ensi vuonna olla ongelmissa, mistä on tänä syksynä saatu jo enteitä.

Menneinä ja tulevina päivinä on hieman hitaampaa päivitystahtia sivun ja kuvien osalta. Vein pöytätietokoneen huoltoon oudon vinkumisen takia, joten joudun turvautumaan kannettavaan, jonka juuri sain vastaanottamaan kuvia. Siinä ei kuitenkaan ole samoja kuvankäsittelyohjelmia ja on muutenkin hitaampi, joten toistaiseksi pitää tyytyä tähän laitteistoon. Koulukin on päässyt kunnolla vauhtiin ja parhaillaan tutustutaan mm. Unix järjestelmään ja eri tilastollisiin ohjelmiin. Itse meteorologian puolella opetellaan mm. kvasigeostrofisia pyörteisyysyhtälöitä.  Hurmaavaa!

Päivityksiä hoidan kun ehdin, etenkin kun hiihdän kahden asunnon välillä ja en viitsi kannettavaa raahata mukana koko aikaa. Mutta alkuviikosta jälleen varmaan uusi päivitys blogiin ja kuvia yritän parhaani mukaan laittaa edelleen päivittäin.

Päivittäin lisää kuvia alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan