Pohjoiseen tulossa huippulämmin vappu, etelässäkin selvästi normaalia lämpimämpi. Suurempia sateita ei ole tiedossa, eli vapusta on tulossa koko maassa säiden osalta mainio.

Tästä kaikesta saamme olla kiitollisia Suomen kaakkoispuolelle parkkeeraavasta korkeapaineesta, joka ensin tuo lounaasta lämmintä ilmaa, sitten etelästä alkuviikolla ja lopulta kaakosta. Lisäksi korkeapaine majailee tarpeeksi lähellä, jotta se pitää sään vieläpä pääosin poutaisena ja aurinkoisena.

Tiistaina etelästä saapuu hyvin lämmintä ilmamassaa, 850 hPa lämpötilat n. 1,5 km korkeudella hipovat +5 C. Auringon päästessä päivällä paistamaan, 2 metrin lämpötilat pääsevät kohoamaan etelässä yleisesti yli +15 ja paikoin hätyytellään +20 astetta. Pilvisyys on kuitenkin paikoin runsaampaa ja yksittäisiä sadekuuroja voidaan saada lähinnä Lapissa.

Itse vappuaattona korkeapaine vahvistuu Suomen itäpuolella. Edelleen lämmintä ilmaa virtaa Suomeen. Kumpupilviä voi kehittyä taivaalle, mutta aurinko pääsee paistamaan koko maassa. Sadekuurojen riski on hyvin pieni ja painottuu lähinnä maan pohjoisosiin. Lämpötilat pääsevät etelässä kohoamaan mahdollisesti kaikkein aurinkoisimmilla paikoilla +20 asteeseen, melko yleisesti ollaan +17..+18 asteen tienoilla. Rannikoilla ja suurten järvien läheisyydessä lämpötilat ovat n. 4-5 astetta muita alueita alhaisempia. Maan keskiosissa ja Oulun läänissä lämpötilat ovat niinikään +15 asteen yläpuolella ja mahdollisesti paikoin aurinkoisilla alueilla lähennellään +20 astetta. Lapissa on luvassa yksi lämpimimmistä vapuista ikinä, sillä lämpötilat kohoavat yleisesti yli +10 ja paikoin Etelä- ja Keski-Lapissa +15 asteen tienoille. Ainoastaan Pohjois-Lapissa pysytään alle +10 asteessa.

Vappupiknikille voi lähteä vappupäivänä aikaisessa vaiheessa, sillä lämpötilat ovat ovat yön jälkeen yleisesti yli +5 astetta ja auringon kohotessa taivaalle lämpötilat nousevat nopeasti. Päivästä on tulossa ehkä jopa lämpimämpi kuin aatosta, sillä korkeapaine vahvistuu entisestään idästä alkaen. +20 astetta saattaa olla paperia useammallakin paikkakunnalla. Pohjois-Lappia lukuunottamatta lämpötilat +15 asteen yläpuolella. Sadekuurojen riski on edelleen pieni ja painottuu lähinnä Pohjois-Lappiin ja osin lounais/länsiosaan maata.

Loppuviikon osalta ennusteet hieman hajoavat, mutta pitävät ilmat edelleen lämpiminä, joten maukkaat kevätpäivät jatkuvat.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

96138170.jpg