Huomenna tiistaina Yhdysvalloissa kisataan yli 20 osavaltiossa esivaaleissa. Aina paljon puhutaan sään vaikutuksesta vaaleihin ja tällä kertaa säätä ainakin piisaa etelässä.

1267500.jpg

Oranssilla merkatuissa osavaltioissa järjestetään esivaalit tiistaina. Verrataan Yhdysvaltain Storm prediction centerin tänään tekemää seuraavan päivän ennustetta tuohon karttaan.

1267499.jpg

Osavaltioista, jotka järjestää tiistaina vaalit, Arkansas, Tennessee, Alabama, Missouri, Illinois kuuluvat ns. moderate risk of severe weather alueeseen. Sillä tarkoitetaan, että on yli 30 % todennäköisyys, että jokin vaarallinen sääilmiö (tornado, voimakkaat puuskat tai isot rakeet) tapahtuu 25 mailin säteellä mistä tahansa pisteestä merkatulla alueella.

Merkit viittaavat siihen, että kunhan Yhdysvalloissa siirrytään tiistai-aamuun, SPC antaa korkeimman, eli High risk varoituksen ainakin Mississippin ja Tennesseen osavaltioihin. Näillä alueilla on yli 30 % todennäköisyys tornadolle tai yli 60 % todennäköisyys vaarallisille puuskille 25 mailin säteellä mistä tahansa paikasta. Ainoastaan kerran on helmikuussa annettu High risk varoitus, vuonna 1998 voimakkaan derechon yhteydessä.

Jo tänään on alueelle virrannut etelästä hyvin kosteaa ja lämmintä ilmaa. Kastepisteet ovat olleet yli 16 C ja lämpötilojen ennustetaan nousevan huomenna yli 21 C, paikoin Floridassa jopa lähelle +30 C. Samalla yläsola tuo kylmää ilmaa keski- ja ylätroposfääriin ja niinpä ilmakehä muuttuu hyvin epävakaaksi. Capen arvot nousevat yli 1000 J/kg ja tuo alue osuu tuon talvisen suihkuvirtauksen alle, jolloin koko ilmakehässä vallitsee voimakas tuuliväänne. Rajakerroksen suihkuvirtaus lisää lämmön syöttöä ja alatroposfäärin tuuliväännettä, jolloin supersoluja tulee syntymään. Meteorologit ennustavatkin pitkäikäisiä, vaarallisia supersoluja, joihin kehittyy melko todennäköisesti niinikään voimakkaita ja pitkäikäisiä tornadoja. Myöhemmin illalla paikallista aikaa solut alkavat muotoutua ukkoskuuronauhaksi kylmään rintamaan, jossa voimakkaat suorat horisontaalituulet ovat todennäköisiä ja lisäksi rintamanauhaan sisältyy mesosykloneita.

Luvassa saattaa olla yksi voimakkaimmista helmikuun rajuilmapäivistä Yhdysvalloissa. Pohjoisempana saadaan runsaasti lunta. Illinois ja Kansasin osavaltioista aina Michiganiin on odotettavissa yli 15 cm lunta. Äänestävistä osavaltioista Kansas, Missouri ja Illinois ovat saamassa lumipyryä. Missouri ja Illinois saavat siis pohjoisosiltaan reippaasti lunta, kun taas eteläosissa murehditaan rajuilmoista. Niinpä vaalit ovat saamassa oman lisämausteen useassa osavaltiossa.