Lumipeite saa loppuviikon aikana vahvistusta lähinnä maan etelä- ja keskiosissa, pohjoisessa sää on pääosin poutaista.

Torstaina aamupäivän kuluessa etelästä on saapumassa matalapaine, joka tuo sateita etelään ja itään. Sade on lunta, mutta voi aivan etelärannikolla hetkittäin olla enempi rännän sekaista. Lunta voi torstain aikana kertyä paikoin kymmenisen senttiä maan itäosiin. Lännempänä sää on poutaista, mutta pilvistä. Lapissa voi tulla heikkoja lumikuuroja. Lämpötilat ovat koko maassa pakkasella, etelärannikolla voidaan olla nollan tienoilla ja kylmintä on Lapissa.

Perjantain vastaisena yönä ja aamun aikana matalapaine liikkuu Venäjälle ja idässä tulee vielä lumisadetta. Maan keskiosissa voi tulla hyvin yksittäisiä lumikuuroja. Päivä on melko pilvinen, mutta pilvipeite saattaa repeillä Lapissa ja ehkä lounaassa. Etelässä on pikkupakkasta, Lapissa lähempänä -10 C.

Lauantai alkaa poutasäässä koko maassa, mutta puolenpäivän maissa etelästä saapuu uusi sadealue. Siihen liittyvä ilmamassa on melko lämmintä ja voi olla, että sade muuttuu illan aikana etelärannikon tuntumassa rännäksi. Kauempana sisämaassa sade pysyy lumena. Pohjoisessa vaikuttaa korkean selänne ja siellä päivä on poutainen ja osin aurinkoinen. Heikon tuulen vallitessa siellä pakkanen kiristyy -15 C asteen tienoille, maan keskiosissa ollaan -5 C..-10 C välillä ja aivan etelässä nollan tienoilla. Lunta voi kertyä etelässä illan ja yön aikana muutamasta sentistä ehkä viiteen senttiin.

Sunnuntaina sataa lähinnä maan keskiosissa, jossa pohjoisosiltaan sadealue on lunta, mutta muuttuu rännäksi etelämpänä. Lapissa on edelleen korkean selänne ja pakkanen voi hiukan kiristyä lauantain lukemista. Maan eteläosissa ollaan muutama aste suojan puolella ja keskiosissa nollassa tai pikkupakkasessa.

Alla on GFS mallin keskiviikkoiltapäivän ennusteajo sunnuntaihin asti. Sen saa isommaksi klikkaamalla.

Alkuviikolle mentäessä ennustettavuus heikkenee. Luoteesta saattaa vahvistua viikon aikana korkeapaine, mutta voi olla, että se jäänee vaikuttamaan enempi Venäjän puolelle. GFS mallin parviajon perusteella ilmamassa on pysyttelemässä ajankohdan keskiarvon tienoilla ja mitään selvää lauhtumista ei ole näköpiirissä. Talvinen sää jatkunee siis todennäköisesti ensi viikollakin. 

Muutamat mallit ovat indikoineet, että lauantain vastaisena yönä on Espanjan ja Ranskan edustalle kehittymässä hyvin intensiivinen matalapaine. Mallien väliset erot ovat kuitenkin suuria, mutta esim. GFS malli on näyttänyt muutamassa viimeisimmässä ajossaan Espanjan pohjoisosiin ja Ranskan eteläosiin yli 30 m/s puuskia, ehkä jopa 40 m/s. Tilanne on vielä hyvin auki, mutta sitä tulee seurata lähipäivien aikana mielenkiinnolla.

Seuraava päivitys mahdollisesti perjantaina.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä