Lyhyt päivitys.

Etelästä on maanantain aikana nousemassa runsaita sateita etenkin maan etelä- ja keskiosiin. Tietokonemallit ovat olleet matalan reitin, ajoituksen ja voimakkuuden osalta pitkään epävarmoja ja vieläkään ei täysin tarkkaa tietoa matalan yksityiskohdista ole. Matalapaine nimittäin ei ole vielä edes syntynyt vaan on maanantain alkupuolella nopeasti keräämässä itseään kasaan Baltian puolella.

Sateet voivat olla rankkoja. GFS mallin 12z ajo näyttää maan kaakkoisosiin kolmen tunnin sademääräksi jopa 22 mm ja tunnin sateen intensiteetiksi 7 mm, joka GFS puolesta on melkoinen lukema. Myös esimerkiksi Viron Hirlamin korkeamman resoluution malli näyttää yli 20 mm/3h.

Näin ollen en pitäisi mahdottomana, että paikoin maan eteläosissa vuorokausikertymä olisi yli 50 mm, etenkin mikäli matalapaine on ennustettua voimakkaampi ja jatkuvampaan sateeseen kiertyisi kaakosta heikkeneviä sade- ja ukkoskuuroja, jotka kasvattaisi sadekertymää paikallisesti enempikin. Mielestäni maanantaille tulisi antaa etelään sadevaroitus, mutta toisaalta ennusteiden epävarmuus hankaloittaa tilannetta. Kuitenkin suosittelen sateenvarjon ottamista huomenna mukaan. Alla vielä GFS mallin 12z ajosta sade-ennuste maanantai iltapäivälle.

3714032308_c00ce6d3fe_o.jpg