Sää viilenee vähitellen. Ensi viikolla ollaan pakkasella koko maassa paikoin rannikkoseutuja lukuunottamatta.

Perjantaina matalapaineen osakeskus kulkee Suomen keskiosien yli itään ja sen myötä sateita saadaan etelässä ja Keski-Suomessa. Rintamavyöhykkeen eteläpuolella sateet tulevat vetenä ja päivällä on selvästi plusasteita kun taas rintaman pohjoispuolella saadaan räntää ja lunta. Aamun tunteina Pohjanmaalla tupruttaa ihan kunnolla lunta ja myöhemmin muuallakin Keski-Suomessa. Iltapäivällä lumisateen raja kulkee suurinpiirtein Tampereen tienoilla. Sateet ovat heikompia etelässä, jossa saadaan siis aluksi tihkua ja myöhemmin päivän aikana vesikuuroja. Aivan myöhäisillan tunteina voi muutama lumihiutale tulla etelässäkin kylmän rintaman ylityksen jälkeen. Pohjoisessa on aurinkoista ja hyvin kylmää. Päivällä lämpötilat liikkuvat pääasiassa -10 asteen kylmemmällä puolella. Lapissa on hyvin tuulista, joka saa päivän tuntumaan erittäin kylmältä.

Lauantaina on sitten pakkaspäivä korkean selänteen myötä ja aurinko paistaa monin paikoin. Lämpötilat ovat aivan rannikkoseutuja lukuunottamatta pakkasella. Lapin käsivarressa liikkuu paikoin lumikuuroja ja siellä päivä on etenkin illasta alkaen edelleen tuulista.

Sunnuntaille mentäessä tuulet kääntyy puhaltamaan lounaan puolelta. Matalapaineen osakeskus kulkee Suomen eteläpuolelta sunnuntain vastaisena yönä ja siitä voi tulla räntää etelään muutamia senttejä. Päivän aikana tuo sadealue siirtyy Venäjälle ja Suomeen virtaa lounaasta käsin lauhempaa ilmaa. Päivällä saadaan lännestä käsin sateita, jotka tulevat Etelä-Suomessa pääosin vetenä ja Keski-Suomessa ja Lapissa lumena.

Maanantaina Suomi kuuluu edelleen matalapaineen alueeseen. Samalla sen luoteispuolelta virtaa hyvin kylmää ilmaa pitkälle Keski- ja Itä-Eurooppaan. Suomessa saadaan lumikuuroja ja lämpötilat ovat pakkasella tai nollassa.

Tiistaina yleisesti ottaen sateet vähenevät, mutta pakkanen kiristyy. Lähinnä länsirannikolla, vesistöjen läheisyydessä ja Itä-Suomessa saadaan lumikuuroja, jotka voivat olla paikoin sankkoja.

Keskiviikoksi tietokonemallit antavat jo eriäviä mielipiteitä. Euroopan keskuksen malli kehittää Suomen itäpuolelle voimakkaan matalapaineen, joka toisi voimakkaita tuulia Itä-Lappiin. GFS pääajo tuo keskiviikoksi korkean selänteen ja parviajo vihjailee jotain saman suuntaista. Englantilainen UKMET on Euroopan keskuksen ajon kannalla.

Torstaille ehkä matalapainetta, perjantaiksi korkean selänne ja viikonlopuksi lännestä matalapaineita. Jos vielä kauemmaksi uskaltaa katsoa, niin GFS parviennuste NAO-indeksille on muuttumassa kuun vaihteessa selvästi negatiiviseksi, joka yleensä ennakoi heikompaa länsivirtausta Pohjois-Eurooppaan ja sen myötä kuivempaa ja kylmempää säätä. Eli tuon valossa voisi veikata, että joulukuun alku olisi Suomessa kylmä ja vähäsateinen.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan