Lyhyt päivitys alkuviikon säähän.

Kuten varmaan uutisissa on mainittu, voi alkuviikolla tulla aivan etelässä runsaitakin lumikuuroja.

Tietokonemallit ovat tuon kaakosta saapuvan matalapaineen vuoksi yllättävän erimielisiä. Useat mallit eivät pysty mallintamaan tuon matalapaineen siirtymistä länteen maanantain aikana vaan pitävät sen Valko-Venäjän ja Venäjän rajalla. Tämän vuoksi matalapaine on kauempana, painegradientti on väljempi ja tuulet ovat heikompia. Esim. Brittiläinen UKMET, amerikkalainen NOGAPS, Kanadalainen GEM ja Japanilainen JMA malli tuovat etelärannikon ilmanpaineeksi tiistain vastaiseksi yöksi 1010-1015 hPa. GFS malli oli näiden muiden mallien kannalla, mutta on hiukan kääntymässä Euroopan keskuksen mallin puolelle. Eli ECMWF läiskäisee matalapaineen n. 500 km lännemmäksi ja voimistaa muita malleja enemmän painegradienttia Suomenlahdella pitäen tuolloin tiistain vastaisena yönä ilmanpaineen 1005 hPa.

Eli muuten eilinen ennuste pätee, mutta aivan etelärannikon tuntumassa on siis mahdollista, että runsaitakin lumikuuroja voi esiintyä maanantain ja tiistain aikana. Tätä tilannetta puoltaa voimakas itävirtaus, joka aiheuttaa rannikkokonvergenssia ja voi tehostaa lämpimän meren myötä lumikuurojen voimakkuutta. GFS ei tätä näytä, luultavimmin karkeamman resoluutionsa vuoksi.

Edellyttäen, että tuo Euroopan keskuksen ennuste toteutuu on alkuviikon päivät etelärannikolla tuulisia ja lumikuurot piiskaa naamoja. Odotetaan nyt kuitenkin mitä huomenna sääennusteet sanovat. Nämä netin mallien resoluutiot kun ovat niin onnettomia näiden mesoskaalan ilmiöiden ennustamisessa.