Paljon asiaa luvassa lähinnä rapakon toiselta puolelta, jossa on luvassa hyvin vaarallinen myrsky.

517505.jpg

Amerikkalaiset ne osaa tehdä sääkarttoja. Jokatapauksessa tässä myrskyssä on aineksia olla paikoin jopa vuosisadan myrsky ainakin paikallisesti Koillis-Yhdysvalloissa kun ajatellaan tulevaa lumisadetta huhtikuun kannalta. Tästä  myrskystä erikoisen tekee matalan monet eri vaarat. Perjantaina ja lauantaina se on tuonut rajuilmoja ja supersolumyrskyjä lähinnä Texasiin ja eteläisiin osavaltioihin. Niihin palataan kohta. Sen jälkeen matalapaine siirtyy itärannikolle, jossa siitä kehittyy pommi, eli se syvenee erittäin nopeasti syväksi matalapaineeksi. Silloin se tuo trooppisen myrskyn tuulia rannikoille sekä rankkasateita. Tuulet yhdistettynä korkeaan vuorovesi-ilmiöön aiheuttaa suurta rantaeroosiota ja paikoin rantaviivaa muokataan oikein kunnolla. Tämän lisäksi sisämaahan on luvassa valtava dumppaus erittäin märkää ja painavaa lunta, joka saa aikaan sähkökatkoja ja kattojen romahtamisia. Kokonaisuudessaan amerikkalaiset meteorologit arvelevat tämän myrskyn olevan otsikoissa seuraavat päivät ja siitä tulee muodostumaan yksi pitkään muistossa säilyvä sääilmiö. Etelän tornadot ja rajuilmat, idärannikon tuulet, tulvat, lumisateet voivat nostaa tämän matalapaineen kustannukset jopa miljardiin dollariin.

Perjantaina seurasin varmaan yhdeksän tuntia putkeen Yhdysvaltojen tutkakuvia kehittyvistä supersoluista. Nukkumaan pääsin vasta neljän aikaan yöllä. Tiettävästi kaksi ihmistä on menettänyt henkensä perjantain myrskyissä. Tänään on lisää luvassa kun myrskyt siirtyvät idemmäksi, esimerkiksi Atlantaan.

Näiden päivien rajuilmat ovat siis syntyneet kun matalapaine on pumpannut kosteaa lämmintä ilmaa Meksikonlahdelta ja sen jälkipuolella on kylmää ilmaa virrannut pohjoisesta. Yhdistettynä suihkuvirtaukseen ja voimakkaaseen tuulen väänteeseen pystysuunnassa ovat supersolut mahdollisia.

517508.jpg

Tässä kuvassa on malliennuste ns. Lifted-Index arvolle. Mitä alempi se on, sitä epävakaampi ilmakehä on. Vaikka kuvasta erottuu maa-alueet hieman huonosti on tuo punaisen viivan sisäinen alue hyvin epävakaata Teksasissa. LI arvo on jopa -8,34 jollaisiin Suomessa ei varmaankaan koskaan päästä. Suomessa jo arvot -2 tai -3 voivat saada aikaan meidän mielestä pahoja ukkosia.

517504.jpg

Tässä oli tuo eilinen mesomittakaavan konvektiivinen järjestelmä ( MCS ) Texasin osavaltiossa. Se aiheutti useita tornadovaroituksia ja tiettävästi myös useita tornadoja. Useat noista punaisista möykyistä oli supersoluja.

Tutkakuvia katsellessa kuuntelin myös netistä löytämääni radiokanavaa Texasin Forth Worthin kaupungista lähellä Dallasia. Pikku hiljaa alkoi sen kautta tulla varoituksia lähestyvästä MCS:stä ja niinhän siinä kävi, että koko illan voimakkain supersolu kulki lähes Forth Worthin yli. Se solu sai aikaan useita tornadoja ja hyvin kovia tuulia. CNN kanava näytti jälkikäteen kuvia kun taivas oli täysin pikimusta.

517516.jpg

Tutkakuva juuri kun tuo supersolu oli ohittamassa Forth Worthin kaupunkia. Siellä piti parhaillaan järjestää Nascar kilpailu, kun tornadosireenit alkoivat soimaan. Kuvassa näkyy tornadoja synnyttävän supersolun tyypillinen tutkakuva. Kuvan koukku liittyy siihen kehittyvään mesosykloniin, pienen skaalan matalapaineeseen ja sen ympärille kiertyvän sateen näkymiseen tutkakuvassa. Koukun kärjessä on todennäköisin paikka tornadolle, joka syntyy erittäin voimakkaan nousuvirtauksen kohdalle, jossa vaakatason pyörteet nousee pystyyn. Juuri tähän aikaan on kuvan koukun kohdalla ollut Haltom City, jossa kaikkein kovimmat tuhot on raportoitu.

517507.jpg

Tässä doppler-kuvassa näkyy hyvin tuo tornado. Nuolen kohdilla on vihreää ja ruskeaa lähekkäin tarkoittaen eri suuntiin puhaltavista tuulista. Näin doppler-tutkalla saadaan hyvä vahvistus tavallisen tutkakuvan avuksi mahdollisista tornadoista.

Supersolu liikkui melko nopeasti itään. Radiokanavalla varoitettiin tornadosta, joka oli kuulemma ns. rain-wrapped tornado, eli sateen ympäröimä tornado, jotka eivät välttämättä ole kaikkein voimakkaimpia tornadoja johtuen sateen aiheuttamasta laskuliikkeestä, joka puolestaan heikentää tornadoa ylläpitävää nousuvirtausta. Kuitenkin nuo rain-wrapped tornadot ovat usein vaarallisempia, koska kovan sateen lomassa itse tornadon havaitseminen on hyvin vaikeaa.

Myrskyn kulkiessa itään aloin jo pelätä, että tuo supersolu iskee suoraan Dallasin keskustaan. Pitkään onkin pelätty, että suuri tornado iskee johonkin suurkaupunkiin ja Dallas on ollut yksi arveluiden kohde. Nyt oltiin hyvin lähellä, että niin olisi käynyt.

517512.jpg

Tutkakuva supersolun tullessa Dallasiin. Se ilmeisesti menetti juuri silloin hiukan rakennettaan ja tornadoa ei Dallasin keskustassa haivattu. Varma havainto on ainakin Bedfordin kaupungista, n. 20 km Dallasista. Pyörrepilvi havaittiin Dallas-Forth Worthin kansainvälisellä lentokentällä ja siellä myös satoi kymmenen minuutin ajan golf pallon kokoisia rakeita. Kovimmillaan rakeet tästä myrskystä olivat kuulemma baseball pallon kokoisia.

517515.jpg

Yksi aikaisempi kuva mahdollisesti päivän ensimmäisestä tornadosta. Forth Worth näkyy alaoikealla. Nuolen kohdalla on jälleen selvästi tuo doppler-tutkan osa, jossa tuulet kulkee eri suuntiin hyvin pienellä alueella.

Näin siis eilen. Nyt tuo matalapaine siis kulkee kohti itää ja alkaa sunnuntaina voimistua lähellä rannikkoa. Siitä voi tulla yksi merkittävimmistä myrskyistä 20 vuoteen Yhdysvaltojen itärannikolla.

517514.jpg

Yksi vanhempi malliennuste tuolle myrskylle. Mallit ovat kaikki sitä mieltä, että se on syntymässä, mutta niillä on vaikeuksia vielä ennustaa sen tarkkaa sijaintia. Se on näillä näkymin pysyttelemässä lähes paikoillaan kahden kolmen päivän ajan kun sen ympärille Atlantille muodostuu korkeapaine, joka estää sen karkaamisen. Jotkin mallit ovat tosin ennustaneet sen pääsevän jostain raosta melkein heti läpi, mutta varmuutta ei vielä kenelläkään ole.

Se kulkee hyvin läheltä New Yorkia, joka voi olla hyvä tai huono asia. Mikäli New York on juuri tuossa matalan keskuksessa kun se jämähtää lähes paikoilleen siellä voidaan ihmetellä missä ihmeessä se myrsky on. Mutta pienikin muutos voi tuoda sinne erittäin kovia tuulia, puuskissa 25 m/s ja rankkasateita. New Yorkiin onkin ennustettu jopa 100 mm vettä tuon myrskyn tuomana. Kaupungissa on Kansalliskaartille annettu ennakkovaroitus, että heitä saatetaan kaivata myrskytuhojen setvinnässä. Bostonin maraton maanantaina voi olla yhtä lailla uhan alla. Tosin myrskyn keskus saattaa juuri juoksun aikaan olla Bostin päällä, jolloin tuulet jäävän heikoiksi. Saa nähdä miten käy. Kannattaa maanantaina illalla katsoa Eurosportilta minkälaiset kelit siellä on.

Luvassa on siis kovia tuulia ja rannikon muokkausta New Englandissa. Lunta ennustetaan satavan jopa 60 cm, joka on erittäin märkää ja painavaa. Se saakin kattoja alas ja puita kaatumaan sähköjohtojen päälle. Kun samalle alueelle on satanut edellisestä myrskystä jo paljon lunta on tulvat ongelmana kun kaikki tuo lumi sulaa, ollaanhan jo huhtikuussa.

Että valtaisa myrsky on luvassa. Nyt alkaa kirjoitusvoimat olla jo vähissä eli tämä Suomen sää jää nyt vähemmälle. Sen verran kuitenkin, että sunnuntaina veikkaan 20 asteen menevän jo rikki ja maanantaina ainakin, ehkä jopa 21. Tiistaina sää viilenee ja perjantaina lisää, jolloin jäädään etelässäkin ehkä lähemmäksi nollaa. Muuten sää on täällä etelässä siinä 5-10 asteen tuntumassa. Lisäksi ajattelin pitää kirjaa GFS mallin ennusteesta siitä, minkälainen onkaan vapun sää. Tänään vappuaatto tuli GFS mallin ennusteeseen ja se lupaa luoteisvirtausta, 10-15 astetta etelään, 3-9 astetta pohjoiseen sateiden kera.

Että näin. Tulipa varmaan pisin blogikirjoitus koskaan. Täytyy oppia lyhentämään ensi kerralla!

Nauttikaa lämpimistä "kesäkeleistä" kun toiset raataa töissä :(