Sää näyttää edelleen pikku hiljaa hieman viilenevän, mutta sää jatkuu kuitenkin kesäisen lämpimänä. Tällä hetkellä selkeämpi viileäminen tapahtuisi ensi viikon perjantaina.

Eilen ja tänään on saatu etelässä ja lännessä ukkosia. Päivän mittaan ukkosherkin alue on pienentynyt ja myöhemmin niitä saadaan vain lähinnä lännessä. Seuraavien päivien aikana saadaan edelleen ukkosia.


En nyt tee päivittäistä katsausta, mutta jatkosta sen verran, että tiistaina kylmä rintama siis kulkee Suomen yli ja viilentää muutamilla asteilla lämpötilaa kunnes torstaina hyvin laajan Atlantin matalapaineen lämmin rintama lämmittää ilmamassaa. Sekin näyttää väliaikaiselta, sillä perjantain/lauantain kuluessa kylmä rintama puolestaan kulkee Suomen yli ja sää jälleen viilenee. Tuo Atlantin matala on sen verran voimakas ja tuo kylmää ilmaa kohti Norjan rannikkoa, että GFS mallin mukaan siellä voidaan saada räntää lauantain vastaisena yönä, etenkin korkeammalla tuntureilla. Aivan Euroopan keskuksen mallin lopussa kylläkin olisi jälleen korkeapainekeliä luvassa Suomeenkin, mutta siitä ei enempää.

Ukkosherkin alue poistuu Suomesta tuon tiistain terävän kylmän rintaman myötä. Sen yhteydessä voi tulla voimakkaitakin ukkosia. Tällä hetkellä GFS mallin ennusteissa MLCAPE yltää ehkä korkeimmillaan 800 J/kg. ICAPE on puolestaan yli 1000 kJ/m2. Vaikka tällä hetkellä tuuliväänteet näyttää heikoilta voi Oulun läänissä esiintyä hieman enempi alatroposfäärin väännettä. Lisäksi aivan etelässä tämän hetkisen malliajon mukaan helisiteettiarvot hieman kasvavat. Lisäksi rintaman yhteydessä alhainen LCL-taso huomioon on tiistaina pieni mahdollisuus yksittäiselle trombille mikäli paikallista tuulikonvergenssia pääsee esiintymään. Tästä ei nyt liiaksi kannata pelästyä. Kuitenkin idässä voi esiintyä paikallisia voimakkaita ukkospuuskia. Länsi-Suomi näyttää jäävät silloin ilman ukkosia. Täytyy tuota tilannetta katsoa huomenna uudestaan, koska tuo malli on viime aikoina temppuillut ja luulempa, että noista arvoista tullaan hieman alaspäin kun tiistai lähestyy.

Atlantilla alkaa vihdoinkin tapahtua. Kun Havaijia lähestyy heikentyvä nelosluokan hurrikaani alkaa eri puolilla Atlanttia kehittyä suotuisia olosuhteita kehittyville myrskyille. Ensimmäinen semmoinen alue on Karibialla Kuubasta etelään, jossa on laaja-alainen matalapaineen alue, mutta ukkoskuurot eivät ole pystyneet vielä kunnolla organisoitumaan, jos pystyvät ollenkaan. Tämän alueen kehittyminen on parhaimmillaankin hidasta. Toinen huomattavasti parempi alue on erittäin voimakas trooppinen aalto, joka siirtyi Afrikan mantereelta muutama päivä sitten Atlantille. Se on alkanut jo kehittää runsasta ukkostoimintaa ja sen ennustetaan voimistuvan trooppiseksi matalapaineeksi päivän tai kahden sisällä.
Jotkin mallit ennustavat sen kehittyvän hurrikaaniksi jo tiistain aikana ja siitä kulkevan Azorien korkean myötä melko suoraan länteen kohti Karibiaa. Vielä kaksi päivää sitten GFS malli ennusti sen kurvaavan USA:n itärannikolle, mutta nyt sen ennustetaan iskevän Meksikonlahdelle kakkos- tai kolmosluokan hurrikaanina ensi viikon lopulla. Euroopan keskuksen malli tosin tuo sen vasta 23 päivä ehkä Floridaan. Kuitenkin nyt alkaa hurrikaanikausi kunnolla päästä vauhtiin. Pitänee muistaa, että vaikka kesä- ja heinäkuu olivat tutun hiljaiset voi seuraavat kuukaudet tuoda kunnon myrskyjä. Esim. hurrikaani Andrew oli vuoden 1992 ensimmäinen hurrikaani ja rantautuessaan elokuun 24 päivänä se oli 5 luokan hurrikaani.

Ensi yönä on sitten taivaalla muutakin katsottavaa kuin tavallisia sääilmiöitä. Vuosittainen Perseidien meteoriparvi voi luoda hienon näytelmän ensi yönä mikäli sää vain on selkeä. Taidanpa itsekin mennä nopeasti tähystelemään jos jotain näkyisi. Päivitän mahdollisesti huomenna maanantai-iltana tiistain tilanteesta ja Atlantin trooppisesta aallosta.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan