Perjantaina alkaa tämän talven toistaiseksi paras yritys. Lauhat säät vallitsevat vielä muutaman päivän, mutta sitten virtaus kääntyy pohjoiseen. Keski-Eurooppaan luvassa erittäin vaarallinen myrsky torstaiksi.


Tänään tiistaina melko voimakas matalapaine siirtyy Lappiin ja sen myötä tuulet ovat parhaillaan voimistumassa myrskylukemiin pohjoisilla merialueilla. Myös maa-alueille on annettu vaarallisen voimakkaan tuulen varoitukset. Lähinnä Pohjanmaalla on syytä ottaa tuuli huomioon ulkona liikuttaessa. Sateita on tullut ja tulee vielä suuressa osassa maata, mutta lännestä alkaen sää on poutaantumassa päivän mittaan. Illalla on etelässä jo selkeää säätä.

Keskiviikko on hieno päivä etelässä. Lämpötila on hiukan plussalla rannikolla ja päivä on suuressa osassa Etelä-Suomea täysin selkeä. Kuitenkin illan mittaan pilvisyys alkaa lisääntyä johtuen uudesta matalapaineesta.

Torstain vastaisena yönä sadealue saapuu lounaaseen ja sateet tulevat rannikolla vetenä, sisämaassa räntänä tai lumena. Ehkä alkuun rannikollakin voi tulla hieman rännän sekaista sadetta, mutta päivän valjetessa tulee silkkaa vettä. Lämpötila nousee asteen pari keskiviikon lukemista ja ollaan taas selvästi plussalla rannikolla.

Kun Suomessa torstaina on heikko matalan osakeskus, on itse myrskykeskus Tanskan päällä. Tästä myrskymatalasta johtuu sään kylmeneminen Suomessa sekä erittäin voimakkaat tuulet torstaina Keski-Euroopassa. Vaarallisen voimakkaita tuulia on GFS mallin mukaan odotettavissa torstaina aamusta alkaen Englannissa ja myöhemmin torstaina etenkin Benelux-maissa ja Saksassa. Keskituulet ovat pitkällä sisämaassa myrskylukemissa. Ylätroposfäärissä on näillä alueilla lisäksi hyvin voimakas suihkuvirtaus ja alimman kilometrin keskituulen nopeudet kasvaa yli 40 m/s. Näin ollen viimeistään perjantaina saadaan varmaan uutisista kuulla laajoista myrskytuhoista em. alueilla.

Tuo voimakas matalapaine kiertää Suomen eteläpuolitse ja Itämerta viistäen. Itse matala syvenee vielä saavuttuaan Latviaan. Se kulkee Suomen kaakkoispuolelta pikku hiljaa pohjoiseen perjantain ja lauantain aikana pysyen edelleen voimakkaana. Koska matala on Suomen itäpuolella ja Suomen länsipuolelle kehittyy heikko korkeapaine, tuulet kiertyy Suomeen pohjoisesta ja se saa sään viilenemään. Matala vaikuttaa Suomen säähän aina ensi viikon alkuun asti jatkuvasti kierrättäen kylmää ilmaa.

Sunnuntaina voidaan käväistä vielä nollassa kun pieni ärhäkkä matala saapuu Suomen eteläpuolelle. Sen reitti poikkeaa vielä mallien välillä, mutta se voi kulkea Etelä-Suomen yli myrskymatalana ja jälkipuolella viilentää sään taas pakkaselle. Jos matala ei Suomeen saavu, voidaan olla etelässäkin kunnolla pakkasella.

Alkuviikolla ennuste näyttää siltä, että Atlantille kehittyy sulkukorkeapaine, joka estää meille lauheaa ilmaa tuoneita matalapaineita pääsemästä tänne asti. Lämpötilat voivat olla etelässäkin toista kymmentä astetta pakkasella. Samalla Espanjassa kehittyy matalapaine, joka alkaa kulkea koilliseen pikku hiljaa voimistuen. Se tuo eteläiseen Eurooppaan kylmää ilmaa ja mahdollisesti lunta Espanjaan asti ja myöhemmin jatkaa tuota kylmän ilman kierrätystä Suomeenkin.

Ensi viikon perjantaina tuo Atlantin sulkukorkeapaine näyttää heikkenevän samalla kallistuen itään ja heti matalapaineet hyökkää Suomeen ja lämpötilat näyttää nousevan jälleen plussalle etelässä. Lounaiset ilmavirtaukset ottavat vallan ja pitkän, joskin melko epäluotettavan ennusteen mukaan ne jatkuvat ainakin kuun loppuun asti.

Koska nyt loppuviikolla talvi on ottamassa hetkeksi vallan, voi ollakin, että se jäisi jopa pysyväksi. Tämä on vielä melko auki. Myös Itämeren mahdollinen jäätyminen näinä päivinä vaikuttaa etenkin rannikoiden säähän. Katsotaan mielenkiinnolla miten käy. Kuvia en ole töiden takia ehtinyt ottaa vähään aikaan, mutta huomenna kun on hieno ilma niin pakkohan sitä on ulos lähteä retkeilemään.