Alkava viikko on vuodenaikaan nähden hyvin kylmä. Ilmamassa (ei siis välttämättä 2m lämpötila) Helsingissä on kylmimmillään n. 8 astetta normaalia viileämpi. Lumikuuroja voidaan saada Keski-Suomessa asti ja mahdollisesti myös etelässä.

Syynä kylmenemiseen on tänään Suomea lähestyvä matalapaine, joka kulkee maamme yli maanantain aikana. Sen jälkipuolella virtaus kääntyy puhaltamaan luoteesta tuoden ensimmäisen annoksen kylmää ilmaa. Seuraava kylmempi annos tulee keskiviikosta lähtien. Viikonlopulla sää näyttäisi puolestaan ehkä lämpenevän.

Maanantaisen matalapaineen myötä tuulet voimistuu merellä koviksi. Sademäärät eivät ole kummoisia, vaikka sadetta saadaan melkein koko päivä, ainakin kuuroluonteisesti. Lounaassa ja etelässä on mahdollista, että ukkosia voi esiintyä. Pilvet pääsee kyllä kasvamaan korkeutta, mutta salamointia hillitsee melko lämpimät pilven yläosat. Lisäksi alkavalla viikolla tuon kylmän purkauksen myötä on merien yllä alimman kilometrin lämpötilavähete paikoin superadiabaattista, joka voi edesauttaa vesipatsaiden syntymistä. Niitä tosin rajoittaa melko korkeat nostotiivistystasot ja kuivahko ilma.

Tiistaina sää on lähes koko maassa poutainen ja pääosin aurinkoinen. Ainoastaan idässä saadaan vielä heikkoja sadekuuroja. Ne voivat illalla tulla Kainuun suunnalla jo räntänä. Päivä on hyvin kolean tuntuinen puuskaisen kolean luoteistuulen myötä. Lämpötilat voivat yltää aivan etelärannikolla lähelle +10. Muutoin etelässä liikutaan +5-10 asteen välillä. Keski-Suomessa liikutaan +5 asteen molemmin puolin ja Oulun läänissä on vain muutamia asteita plussaa. Lapissa ollaan myös lähellä nollaa ja käsivarressa pakkasella.

Keskiviikon vastainen yö on hyvin kylmä. Koko Lapissa on pakkasta kuten myös paikoin idässä. Etelässäkin on paikoin vain muutama aste plussaa ja hallaa esiintyy yleisesti. Vain rannikoiden läheisyydessä pysytään +5 asteessa. Lapissa ja Oulun läänissä voidaan saada lumikuuroja.

Itse keskiviikkona päivällä saadaan Lapissa lumikuuroja ja lämpötilat ovat nollan tuntumassa. Oulun läänissä liikutaan +0-5 asteen välillä. Keski-Suomessa viiden asteen tuntumassa ja etelässä 5-8 asteen välillä. Sadekuurot painottuu etelään ja iltaa kohden on sitten mahdollista, että aivan etelässä ja kaakossakin kuurot tulevat osittain räntänä.

Alkavan viikon ennusteet ovat vaihdelleet suuresti eri mallien välillä. Kaikki ovat yksimielisesti tuonut tuon kylmän purkauksen, mutta hyvin suuria vaihteluita on esiintynyt matalapaineiden reiteissä ja voimakkuuksissa ja esiintymisajoissa. Tilannetta on hankaloittanut myös se, että mallit ovat itsekin vaihdelleen suuresti eri ajojen välillä, joten etenkin loppuviikon osalta on ollut suurta hajontaa. Esimerkiksi tuo etelän mahdollinen keskiviikon räntäsade riippuu täysin kehittyykö etelään uusi pieni osakeskus keskiviikkona vaiko ei. Loput ennusteet ovat nyt tämän hetkisten mallien mukaisia ja tulevat varmaan muuttumaan ajan myötä.

Torstain vastaisena yönä on pakkasta koko maassa rannikkoseutuja lukuunottamatta. Heikkoja lumikuuroja saadaan lähinnä etelässä ja kaakossa sekä paikoin Lapissa.

Torstaina päivällä sää on pääosin poutaista, lähinnä idässä saadaan lumi-, räntä- tai vesikuuroja. Lämpötilat etelässä ja Keski-Suomessa +3-6 välillä. Oulun läänissä muutamia asteita plussalla ja Pohjois-Lapissa nollassa tai pakkasella.

Melkein kaikki mallit ovat jossain vaiheessa ennustaneet ensi viikolle myrskyä, mutta ajankohdat ovat vaihdelleet suuresti kuten myös voimakkuudet. Torstai-lauantai ovat olleet siinä haarukassa mihin mahdollinen myrsky ajoittuisi. GFS malli ennusti pitkään myrskyä, mutta viimeisimmissä ajoissa se on heikentänyt tuota matalapainetta. Aivan tuoreimmassa se on jälleen voimistanut Etelä-Suomen yli kulkevaa pientä matalapainetta, mutta jotenkin en sen mallin ennusteeseen vielä luota, koska se on heitellyt niin paljon sinne sun tänne. Jokatapauksessa mallit näyttää nyt siitä olevan samaa mieltä, että perjantaiksi saapuu Suomeen uusi matalapaine ja se voi olla myrskyisä. Euroopan keskuksen malli on tuosta myös antanut vaihtelevia arvioita. Uusin ajo tuo hyvin ärhäkän matalapaineen Etelä-Suomeen perjantain aikana. Se on tämän syksyn ehkä ärhäkin mitä kyseinen malli on antanut. 850 hPa tuulet ovat sen mukaan paikoin 30 m/s.

Paljon riippuu kuinka pohjoista reittiä tuo matalapaine kulkee. Mikäli se kulkee tuota eteläistä Suomen etelärannikkoa hipovaa reittiä, voidaan perjantaina ja lauantaina saada aikaan liikennekaaos, sillä sen tuomat sateet tulisi etelässäkin räntänä. Siihen soppaan vielä hyvin kova tuuli ja perjantai olisi kyllä kerrassaan surkea sään puolesta etelässä.

Haluan painottaa, että tuo ennuste tuntuu olevan melko radikaali. Matalapaineen saapumiseen on vielä 5-6 päivää, joten ennusteet tulevat muuttumaan. Mikä vielä ihmetyttää on Ilmatieteen laitoksen sivuilla päivitetyt ennusteet perjantaille. Maarianhaminan keskituuleksi on annettu 20 m/s. En kyllä muista kertaakaan, että edes sinne olisi annettu noin kovaa tuulilukemaa, vaikka meren äärellä onkin. Niinpä mallin yliarviointi tulee väkisinkin mieleen.

Muista malleista Kanadalainen malli pitää Suomen pohjoispuolella olevaa matalapainetta dominoivana ja kehittää kylläkin saman perjantaisen matalapaineen, mutta etelämmäksi Suomesta ja heikompana. Amerikkalainen NOGAPS luo sen matalan jo keskiviikkona ja vie sen Suomen yli koilliseen melko heikkona. Japanilainen malli, joka jokin aikaa sitten piti hyvin voimakkaan myrskyn puolia on nyt perjantain kannalla ja reittikin on suht sama kuin GFS tai Euroopan keskuksen mallissa, mutta voimakkuus tuolla matalapaineella on todella heikko. Sen sijaan Englantilainen UKMETin malli kehittää matalapainetta Keski-Ruotsin yllä torstaina ja tuo sen perjantaiksi Etelä-Suomeen. Ei niinkään syvänä, mutta jälkipuolelle vahvistuva korkeapaine kuitenkin tiivistäisi painegradientin suureksi ja olisi Euroopan keskuksen mallin kanssa tuulien osalta saman suuntainen.

Sitten sunnuntaiksi näyttäisi siis ehkä lännestä vahvistuvan korkeapaine, joka siirtyy idemmäksi ja kääntää virtauksen alkuviikosta lounaan puoleiseksi.

Eli hyvin paljon on vaihtelua mallien välillä. Viikko on siis kylmä ja paikoin saadaan ensimmäiset räntä- ja lumikuurot. Yöt ovat myös hyvin kylmiä ja perjantain tienoilla voi mahdollisesti myrskytä. Tämä viileneminen näkyy myöskin ennustetussa NAO-indeksi käyrässä, josta on useasti ollut puhetta.

962675.jpg

Eli tuo punainen puoli on ennuste ja siinä on selvä kuoppa nyt edessä.

Atlantilla on muutamia trooppisia häiriöitä, mutta useiden kehittymistä on rajoittanut suuret tuuliväänteet. Parhaalla paikalla on tällä hetkellä Kuuban ja Jukatanin niemimaan tuntumassa oleva häiriö, jolla tuuliväänteet ja ylätuulet ovat suosiolliset. Lisäksi se on kaikkein lämpimämmän vesialustan yllä, joten mikäli tuo systeemi vain saisi kehitettyä suljetun sirkulaation ja päästä vauhtiin voisi siitä kehittyä nopeasti hurrikaani. Yksi mielenkiintoinen systeemi on Yhdysvaltain National Hurricane Centerin "nimeämä" häiriö 95L, joka on hyvin pohjoisella Atlantilla. Se on samalla leveysasteella kuin Keski-Ranska. Vaikka se ei tule kehittymään miksikään trooppiseksi myrskyksi kylmän ytimen ja jatkossa viileämpien vesien myötä, on se satelliittikuvassa hieman trooppisen näköinen. Sen keskukseen on kehittynyt jonkin verran ukkostoimintaa trooppisten myrskyjen tapaan. Jännä ilmiö noinkin pohjoisessa.

Klikkaa kuvaa isommaksi

Mikäli ehdin, teen alkavalla viikolla jonkinmoisen yhteenvedon kuluneen kesän säästä, jotta tulevaisuudessa olisi yhdessä tiiviissä paketissa tärkeimmät seikat. Yritän päivittää viikolla myös tiiviisti, mikäli tuosta perjantain tienoon matalapaineesta uhkaa tulla ongelmia. Katsellaan ja odotellaan miten käy.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan