Juhannusta vietetään tänä vuonna koleahkossa säässä.

Juhannuksena päivän ylin lämpötila kieppuu yleensä maan eteläosissa 20-22 asteen välillä. Öisin elohopea puolestaan putoaa tyypillisesti 9-12 asteen tienoille. Pohjoisessa päivisin päästään noin 19 asteeseen ja öisin on hieman alle +10 astetta. Tämän tiedon varjossa on tästä juhannuksesta tulossa normaalia koleampi. (Lisää juhannustilastoja Ilmatieteen laitoksen nettisivuilta: http://www.fmi.fi/saa/tilastot_75.html)

Euroopassa säätila on jakautunut niin, että Etelä-Euroopassa ja paikoin Ranskan ja Saksan seudulla ilmamassa on vuodenaikaan nähden normaalia lämpimämpää. Esimerkiksi Iberian niemimaalla on suorastaan paahtavan kuumaa lämpötilojen kohotessa jopa lähelle +40 astetta. Brittein saarilta Skandinaviaan ja siitä itäiseen Eurooppaan ulottuvalla vyöhykkeellä on puolestaan ajankohtaan nähden kylmempää ilmamassaa. Suihkuvirtaus, joka erottaa nämä ilmamassat toisistaan matkaakin loppuviikolla Suomen eteläpuolella niin, että me pysymme kylmemmällä puolella rintamavyöhykettä.

Atlantilla on parhaillaan laaja matalapaine, joka on liikkumassa seuraavien päivien aikana kohti Skandinaviaa ja Suomea. Juhannusaatoksi kyseisen matalapaineen okluusiopisteeseen kehittynyt oma matalapaineen aalto saapuu heikentyneenä maan eteläosiin. Aattona onkin odotettavissa sadekuuroja maan eteläosissa ja melko runsasta pilvisyyttä. Paikoin voi jyrähdellä myös ukkonen, vaikka instabiilius näyttää perjantaina jäävän hyvin vähäiseksi. Paikallisiin sadekuuroihin tulee varautua myös maan keskiosissa. Itä-Lapissa on myös sateista, sade on siellä myös jatkuvampaa. Poutaisinta ja samalla aurinkoisinta näyttäisi juhannusaattona olevan Länsi-Lapissa. Lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosissa 13..16 asteen tienoilla, viileintä on sateisilla ja pilvisimmillä alueilla. Kainuussa ja Itä-Lapissa lämpötilat ovat +10 asteessa tai sen alle. Länsi-Lapissa ollaan +10..15 asteen välillä.

Juhannusaaton iltana sateet vähenevät Itä-Lapissa, lähinnä Koillis-Lapissa saadaan vielä jatkuvaa sadetta. Etelässäkin sadekuurot vähenevät, mutta illalla on vielä mahdollisuus sadekuuroihin. Yöllä lämpötilat tippuvat maan eteläosissa +5..10 asteen välille, muualla liikutaan +5 asteen molemmin puolin.

Juhannuspäivän valjetessa alkaa melko nopeasti aamun aikana kehittymään kuuropilviä maan eteläosiin. Päivällä onkin odotettavissa sade- ja ukkoskuuroja etenkin maan eteläosissa, paikoin myös maan keskiosissa. Maan pohjoisosissa on pääosin poutaa, mutta Itä-Lapissa on vielä pieni sadekuurojen riski ja siellä pilvisyys on runsaampaa. Selkeintä ja poutaisinta on jälleen Länsi-Lapissa. Lämpötila kohoaa aaton lukemista parilla asteella maan eteläosissa. Päivällä päästään yleisemminkin +15 asteen tienoille ja hieman sen ylikin. Oulun läänissä liikutaan +12 asteen molemmin puolin. Lapissa ollaan +10 asteen molemmin puolin, viileintä idässä, lämpimintä lännessä.

Sunnuntaina näyttäisi edelleen maan eteläosissa tulevan sade- ja ukkoskuuroja. Muualla maassa on pääosin poutaa. Sää muuttu hieman myös aurinkoisempaan suuntaan ja lämpötilat saattaa kohota paikoin +20 asteen tienoille maan etelä- tai länsiosissa.

Ensi viikon alussa ilmamassa näyttäisi olevan hitaassa nousukierteessä, mutta loppuviikosta saattaa ehkä jälleen viiletä ilmavirtauksen kääntyessä luoteeseen.

Vaikka juhannus nyt näyttääkin olevan hieman tavanomaista vilpoisampi, on kuitenkin hyvä uutinen se, että jatkuvampaa sadetta ei ole laajalti odotettavissa; lähinnä vain Itä-Lapissa on odotettavissa selvempää sadekeliä, muualla on kyse hetkittäisistä kuuroista.

Säästä huolimatta toivotan kaikille oikein hauskaa juhannusta!

113746421.jpg