Tänään tuli aamupäivällä ainakin Itä-Helsinkiin kesän ensimmäinen ukkoskuuro. Se oli tosin vielä heikko, sillä yöinversio oli vasta loppunut ja kuurolla ei ollut tarpeeksi aikaa kasvaa. Muutaman kerran kuului jyrinää ja useiden minuuttien kestoinen rankkasade sai viemärit hetkeksi täyteen. Nyt päivän mittaan on ukkoskuuroja syntymässä sinne sun tänne, mutta pääasiassa ne näyttävät pysyvän sisämaassa eikä Helsinkiin tutkakuvan mukaan ole nyt ainakaan muutamiin tuntiin ole näköpiirissä ukkosia.

Iltaa ja yötä kohti voi saapuva matalapaine kasvattaa ukkoskuurojen riskiä. Puolenpäivän aikaan tehty luotaus Jokioisissa antoi ihan mukavia lukemia, sillä Cape sai arvon lähellä 600 J/kg, joka on ihan kelpo lukema. Se kertoo nousuun käytettävissä olevan potentiaalienergian määrän. Siihen liittyen myös LI indeksi oli lähellä -2, joka edellisen päivityksen mukaan on myös varsin lupaava arvo ukkosten syntyyn. Valitettavasti muut tärkeät tekijät kuten maanpinnan läheisen ilmamassan kosteus ja tuulenväänne eivät ole kovia ukkosia mahdollistavissa lukemissa. Mutta ukkosia kuitenkin syntyy ja kannattaa vilkuilla taivaalle täällä etelässä, sillä ne voivat kasvaa hyvinkin nopeasti ja ainakin hienoja pilvimuodostelmia on luvassa.

Sitten hieman isompiin ympyröihin. Hurrikaani Ernesto on sitten muodostunut Karibialla tänä aamuna ja sen tuulet ovat parhaillaan 75 Mph eli se oli 1. luokan hurrikaani. Myrskyä pitkään vaivanneet kovat tuulenväänteet ja läheiset maa-alueet ovat nyt väistyneet ja se on saanut tämän päivän rauhassa kasvaa hirmumyrskyksi.Tällä hetkellä se on kiitämässä Jamaican ja Haitin välistä, jossa se voi tuoda erittäin voimakkaita tulvia, etenkin Haitiin, jossa pienetkin trooppiset myrskyt saavat paljon tuhoja aikaan vuoristoisen maan takia. Sitten se on viistämässä Kuuban etelärannikkoa pitkin, jossa tällä hetkellä on voimistumiselle otollinen tilanne.

storm_05.gif

Tässä on tämän hetkiset malliennusteet Erneston etenemiselle. Päästyään Kuuban läpi alkaa kaikkein mielenkiintoisin vaihe. Paljon riippuu siitä, kauan Ernesto viipyy Kuuban päällä ja mihin suuntaan se sitten liikkuu ja millä nopeudella. Mikäli se nopeasti ylittää Kuuban ja sitten hidastaa ennen iskeytymistä Floridaan voi se saavuttaa suur-hurrikaanin statuksen eli nousta jopa 3-4 kategorian hurrikaaniksi. Tämä siitä syystä, että juuri Kuuban pohjoispuolella ja Floridan länsirannikolla on voimistumisen mahdollistavaa hyvin lämmintä vesimassaa ja siihen parkkeeraaminen edesauttaisi Ernestoa huomattavasti. Floridalaisille paras tilanne olisi, että Ernesto viivyttelisi Kuuban päällä niin, että se Meksikonlahdelle tultuaan olisi trooppinen myrsky ja sitten jatkaisi nopeasti matkaa kohti Evergladesin suoaluetta, joka olisi lähin maa-alue mihin se voisi iskeä. Tällä hetkellä tältä ei kuitenkaan näytä, joten Floridalaiset saavat jännityksellä odottaa mitä on tulossa.

20.jpg

Tästä kuvasta nähdään meriveden lämpötilat ja Erneston reitillä on runsaasti lämmintä vesimassaa. Tekijät nopealle voimistumiselle ovatkin nyt otolliset. Seurataan tilannetta.