Suomessa sateinen sää jatkuu etenkin maan etelä- ja keskiosissa. Yhdysvaltoihin on iskemässä mahdollisesti historiallisen voimakas rajuilmojen sarja.

Tänään tiistaina on Helsingissä ollut sateinen ja melko tuulinen päivä. Sateiden jälkeenkin sumuja esiintyy ja hienosta kevätpäivästä ollaan oltu kaukana.

Sama näyttää jatkuvan, sillä melko voimakas matalapaine on saapumassa yön aikana etelästä ja tuomassa lisää sateita. Niinpä keskiviikkoon herätään suuressa osassa maata sateisissa merkeissä. Päivällä sateita saadaan edelleen ja paikoin maan keskisosissa on syytä varautua räntään. Oulun läänissä saadaan lähinnä räntää ja lunta kun taas Lappi on pääosin poutainen. Lämpötilat pohjoisessa pikkupakkasella, Oulun läänissä nollan molemmin puolin ja etelässä lähellä +5 astetta.

Torstain vastaisena yönä räntää voidaan saada myös paikoin maan eteläosissa, mutta sademäärät jäävät tuolloin vähiin. Päivällä sateet heikkenevät ja painottuvat maan keskiosiin, jossa saadaan vettä ja räntää. Aivan etelässä ja pohjoisessa on päivällä poutaisempaa ja osin myös aurinkoista. Etelässä päästään auringon paistaessa +8 tienoille, pilvisessä säässä jäädään enempikin +5 asteen tienoille. Maan keskiosissa on n. +5 astetta lämmintä, mutta Oulun lääniin mentäessä lämpötilat laskevat nollaan ja osin myös pakkaselle. Lapissa on vielä pikkupakkasta.

Perjantaina matalapaine näyttäisi kulkevan Suomen kaakkoispuolitse koilliseen. Sen reitti on kuitenkin epävarma. Todennäköisesti maan kaakkois- ja itäosissa saadaan vettä ja paikoin räntää päivällä. Muualla maassa on pääosin poutaa, mutta riippuen siis matalan reitistä voidaan maan keskiosissakin saada sateita. Lämpötilat eivät hirveästi torstaista muutu, etelässä hieman viilenee.

Siinäpä se ennustettavuus sitten olikin. Esim. GFS mallin parviajo hajoaa jo perjantaille mentäessä melko paljon. Trendi näyttäisi kuitenkin, että ilmamassa olisi hieman lämpenemässä viikonloppuna, kun taas ensi viikon alussa mentäisiin taas viileämpään suuntaan. Mutta kuten sanottua, ennustettavuus on mitä on, joten paljon voi vielä muuttua.

Kevät on Yhdysvalloissa aikaa, jolloin Meksikonlahdelta alkaa virtaamaan jo kosteaa ja lämmintä ilmaa pohjoisemmaksi tasankojen ylle. Kuitenkin talvinen polaarisuihkuvirtaus on edelleen voimakas ja se kehittää voimakkaita matalapaineita ja ylläpitää suuria tuulennopeuseroja eri kerrosten välillä. Niinpä keväällä ja alkukesästä Yhdysvalloissa koetaan vuoden voimakkaimmat ukkospäivät. Tällä viikolla rajuilmoja on luvassa lähes joka päivälle ja torstaista saattaa tulla historiallisen kuuluisa niiden suhteen.

Yhdysvaltojen kansallinen Storm Prediction Center on antanut paikallista aikaa keskiviikolle ja torstaille moderate risk of severe weather ennakkovaroituksen. Ne kuvaavat ukkostilanteen vakavuutta ja laajuutta: "Slight risk" on yleisin ja ennakoi paikallisia ja vähäisiä voimakkaita rajuilmoja ennustealueelle, "moderate risk" on jo melko harvinainen ja sillä varoitetaan laaja-alaisemmasta ja rajummasta ukkospotentiaalista, "high risk" on korkein luokitus ja silloin on hyvin suuri todennäköisyys, että voimakkaita ukkosia saadaan runsaasti ja laajalla alueella sekä erittäin vaarallisten ukkosten potentiaali on selvästi kohonnut.

En itse tiedä koska viimeksi SPC on antanut "moderate risk" ennakkovaroituksen kolmannelle ennustepäivälle eli ylihuomiseksi. Kyseinenkin varoitus annetaan harvoin seuraavan päivä ukkostilanteelle ja nyt varoitus on siis annettu jo ylihuomiseksi. Tämä ennakoi, että "high risk" varoitus annetaan todennäköisesti jo huomenna keskiviikkona varoittamaan torstain tilanteesta. Ainoastaan kerran aikaisemmin on annettu "high risk" varoitus päivää ennen tapahtumien alkua.

Eräät Yhdysvaltalaiset meteorologit ovat huomauttaneet, että yläilmakehä näyttää muokkaantuvan melko identtiseksi verrattuna vuoden 1974 huhtikuun alun päiviin, jolloin koettiin Yhdysvaltain historian laajin ja tuhoisin tornadojen sarja, yhteensä 148 tornadoa päivän aikana niin kutsutussa Super Outbreak'ssa. Jotkut ovat jo veikkailleet yli 100 tornadoa torstaista alkaen, useat niistä isoja ja pitkäikäisiä supersolutornadoja.

Alueet, jotka ovat saamassa suurimman runtelun ovat samat osavaltiot, jotka kokivat pahoja tornadoja helmikuussa ns. super-tiistaina. Ongelmia lisää vielä se, että samoilla alueilla on jo pitkään ollut vaikeuksia tulvatilanteen vuoksi ja matalapaine voimakkaine rankkasateineen ei todellakaan ole parantamassa tilannetta. Tornadoista tullaan varmasti kuulemaan uutisissa perjantaina Suomen aikaa. Päivitän huomenna illalla tai torstaina kun gfs malli tarkentuu yksityiskohtiin ja mahdollisesti laitan kyseisiä ennustekarttoja myös tänne blogiin nähtäväksi.   

Vuodatus.netin julkaisumoottoria on uusittu ja ilmeisesti sen vuoksi kommenttien kirjoittamisessa on ilmennyt ongelmia. Toivottavasti tilanne korjaantuu piakkoin.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

95337747.jpg