1584781.jpg

Ilmamassa pysyttelee ajankohtaan nähden tyypillisenä, mutta epävakaa säätyyppi ei ole tuomassa mitään pitkäaikaista hellejaksoa.

Pahoittelut, että viimeaikoina päivitystahti on ollut verkkaista. Työkiireiden johdosta vapaa-aikaa ei juurikaan päivittämiseen ole ollut. Toisaalta säätyypissä ei ole suurempia muutoksia ollut. Pyrin aina päivittämään, mikäli jotain dramaattista on tulossa.

Sunnuntaina laaja yläsola ulottuu Länsi-Skandinaviasta aina läntiselle Välimerelle. Italiasta Itä-Euroopan kautta Luoteis-Venäjälle ulottuvan alueen itäpuolella on hyvin lämmintä ja kesäistä ilmamassaa, kun taas Länsi-Euroopassa ilmamassa on viitisen astetta normaalia viileämpi.

Matalapaineen osakeskuksia kulkee Suomen kaakkoispuolitse seuraavina päivinä ja tuo lämpimin ilmassa pysyttelee juuri ja juuri Suomen rajojen ulkopuolella. Ilmamassa on kuitenkin sen verran lämmintä, että sunnuntaina voidaan helleraja paikoin rikkoa idässä. Maan länsiosaan kehittyy aamupäivän aikana kumpupilvisyyttä ja myös sadekuuroja. Ukkosta esiintyy seassa, etenkin Pohjanmaalla. Sadekuuroihin on syytä varautua myös muualla maassa. Poutaisinta on etelärannikolla ja Pohjois-Lapissa. Lämpötilat liikkuvat suuressa osassa maata yli +20 asteessa, Lapissa jäädään hieman alle.

1725354.jpg

Sunnuntain ukkoset painottuu siis etenkin Pohjanmaan seudulle. Suihkuvirtaus kulkee maan eteläosien yli itäkoilliseen. Sen myötä syvän kerroksen tuuliväänne kasvaa 20-30 m/s luokkaan, mutta se ei selvästi hyödytä suurempia CAPE arvoja virtauksen itäpuolella, ainakaan aluksi. Iltapäivän ja illan aikana tuuliväänteen ennustetaan nousevan hieman 15 m/s yläpuolelle keskiosissa maata, jolloin järjestäytyneempää konvektiota voi kehittyä NW-SE suunnassa.

Kohtalaisen keskitroposfäärin lämpötilavähetteen ja voimistuvan syvän kerroksen tuuliväänteen myötä ukkoskuuroista voidaan saada paikoin kohtalaisia rakeita. Lisäksi mikäli järjestäytynyttä konvektiota kehittyy päivän aikana on paikoin odotettavissa melko voimakkaita ukkospuuskia. Järjestäytyneen konvektion jääminen mahdollisesti paikalliseksi ilmiöksi ja muiden epävarmuuksien vuoksi ei vaarallista konvektiota ole tällä hetkellä laajemmalti odotettavissa.

Maanantaina yksittäisiä sadekuuroja voidaan saada lähinnä Pohjois-Pohjanmaalla. Lisäksi ukkoskuuroja voidaan saada Lapissa. Mikäli GFS mallin arvoihin on luottamista, on Lappiin kehittyvissä kuuroissa pieni äkkitulvariski. Tosin GFS mallin antamat kosteusarvot taitaa olla yliarvio todellisesta. Matalalan osakeskus on liikkumassa Suomen kaakkoispuolitse Venäjälle, mutta mikäli sen reitti muuttuu lähemmäksi kohti Suomea, voi aivan kaakkoisimpaan osaan maata ulottua rajuja ukkosia. Tämä tosin näyttää epätodennäköiseltä. Todennäköisesti maanantaina on etelärannikolla ja kaakossa odotettavissa lähinnä yksittäisiä sadekuuroja. Suuressa osassa maata on kuitenkin pääosin poutaa ja aurinkoista. Lämpötila saattaa kohota itärajalla lähelle hellelukemia, muualla ollaan hieman +20 asteen yläpuolella.

Tiistaina uusi sadekuuroalue saapuu lännestä. Päivällä sadekuuroja saadaan lähinnä Lapissa ja Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Ajoissa on vaihtelua, joten muuallakin on syytä varautua mahdollisiin sadekuuroihin. Ukkosta on mahdollisesti mukana. Poutaisinta on etelässä. Lämpötila kohoaa laajalti yli +20 asteen ja etelässä tai idässä voidaan päästä lähelle hellelukemia.

Loppuviikolla sää näyttää epävakaiselta ja sateita tai sadekuuroja saadaan päivittäin. Lämpimin ilmamassa on meidän itä/kaakkoispuolella. Välillä ajot näyttäisivät tuovan tuota hyvin kuumaa ilmamassaa Suomea kohti, mutta mitään varmaa ei näin kesällä pysty sanomaan niin pitkälle. Tällä hetkellä koko ensi viikko näyttää melko monotooniselta sään suhteen, vaikka pientä toivoa kunnon helteistä onkin.

Atlantilla kauden ensimmäinen hurrikaani, Bertha, on sinnitellyt useita päiviä hengissä Bermudan läheisyydessä. Sen ennustetaan heikkenevän maanantaihin mennessä trooppiseksi myrskyksi ja muutamia päivinä myöhemmin kuolevan pois. Tietokonemallit ovat välillä vihjailleet, että uusi trooppinen myrsky saattaisi kehittyä ensi viikolla Afrikan länsirannikolta irtautuvasta trooppisesta aallosta, mutta tuota tilannetta täytyy seurata sitten viikon myötä. Pikku hiljaa kuitenkin aktiviteetti on Atlantilla kasvamassa, sillä todelliset hurrikaanikuukaudet, elokuu-lokakuu, onkin vielä edessä.

Päivitän mahdollisesti sunnuntaina illalla koskien maanantain ukkostilannetta, mikäli siinä jotain erikoista tapahtuu.