Paljon tapahtuu maailmalla samalla kun Suomessa nautitaan leppoisasta syyssäästä. Yhdysvalloissa oli voimakas ukkosmyrskyjen sarja ja nyt lauantai-illasta alkaen Välimerellä tapahtuu paljon. Lisäksi Yhdysvaltojen länsirannikolla on luvassa vaarallisia tuulia.

Koko Yhdysvaltain etelä- ja itäosia on viime päivinä ravistellut voimakkaat ukkosmyrskyt. Vaikka tämänkertaisen tornadoryöpyn määrä kalpenee useille tornadosarjoille, oli kyseessä melko harvinaisen voimakas lokakuun lopun myrsky.

Vertailun vuoksi torstaina Yhdysvalloissa havaittiin ainakin 45 tornadoa. Tuo lukumäärä on noussut päivä päivältä ja tulee varmaan vielä nousemaan, koska useat tornadot iskivät pimeän tultua, jolloin ne on varmaan osaltaan sekoitettu kovan tuulen havaintoihin. Loppujen lopuksi voi olla, että tornadoja esiintyi torstaina ehkä 60. Vertailun vuoksi keväällä toukokuun 5. iski valtaisa tornadopurkaus, päivän aikana saatiin ainakin 111 tornadohavaintoa, joista yli 90 on vahvistettu. Yhdysvaltain suurin yhden päivän tornadomäärä on vuoden 1974 Super-Outbreak. Silloin huhtikuussa 24 tunnissa iski 148 tornadoa, joista hurjat kuusi oli olivat F5 luokkaa. Päivän aikana menehtyi myrskyissä yli 300 ihmistä.

Vaikka tämän viikon myrskyrintamat kalpenee näiden rinnalla oli kyseessä kuitenkin merkittävä sääilmiö. Kahden päivän aikana on saatu liki 700 severe storm havaintoa eli suuria rakeita, voimakkaita tuulenpuuskia tai tornadoja. Seuraavaksi kaikenlaisia tietoja eri lähteistä.

Kuollonuhreja tästä myrskystä on toistaiseksi kuusi, kaksi kuoli torstai-iltana kun he viettivät ensimmäistä yötään uudessa valmistalossaan, jonka tornado tempaisi läheiseen järveen. Samana yönä Michiganissa yksi kuoli asuntovaunuunsa (mobile home). Edellisenä yönä kaksi menehtyi myös asuntovaunuunsa.

Yksi syy miksi kuollonuhrien määrä on näinkin alhainen on yhä paranevat varoitukset. Mikäli tämä olisi sattunut kymmenen saatika kaksikymmentä vuotta sitten, olisi menehtyneitä moninkertaisesti. Esim. Floridan päiväkotiin iskeneestä tornadosta ehdittiin varoittaa 15-20 minuuttia etukäteen, jolloin kaikki lapset saatiin ajoissa turvaan.

Juuri tuo Floridan Pensacolassa havaittu tornado vei neljä ihmistä sairaalaan kun tornado saapui vesipatsaana Meksikonlahdelta ja iski mm. kirkkoon, päiväkotiin ja ostoskeskukseen. Trooppisen kosteuden ja häiriön tehostamana lähellä Pensacolaa satoi puolessatoista päivässä n. 600 mm vettä.

CNN:n mukaan erässä tornadossa vuoden vanha lapsi selvisi loukkaantumatta lennettyään lastensängyssään yli 10 metriä.  Siitä saatiin useita videoita ja tässä muutamia.

CNN:llä useita videoita ja hienoja kuvia  myös vesipatsaista.

Accuweatherin bloggareilla on hienoja videoita suorista webcamera kuvista kun nuo supersolut ovat pyyhkäisseet yli. Esim. Henry Margusityn blogin etusivulta löytyy noita videoita sivun alaosista. Mikäli uusia päivityksiä on tullut kannattaa sivun vasemmasta reunasta etsiä linkkejä vanhoihin aiheisiin.

Seurasin itse tuota perjantain vastaisen yön tapahtumia Yhdysvaltain tutkakuvista ja melkoista ilotulitusta oli meneillään. Tallensin muutamat animaatiot. Ne saat suuremmaksi klikkaamalla.

Klikkaa suuremmaksi

Yllä olevassa animaatiossa on yhdeltä tunnin ajanhetkeltä maanlaajuinen tutkakuva, jossa näkyy hyvin kylmään rintamaan kehittyneet supersolut, jotka alkavat organisoitua nauhaksi. Etelässä näkyy tuo hyvin rankan sateen alue, joka liittyy vanhaan trooppiseen järjestelmään. Tuo kehitti muutamia tornadoita ja pitkään kestänyttä rankkasadetta. Huom. ylläoleva animaation on iso ja kestää latautua.

Klikkaa suuremmaksi

Tässä kuvassa puolestaan on yhdeltä ajanhetkeltä voimassa olleet varoitukset. Avoinna olevat punaiset laatikot kuuluvat tornado watchiin eli vaaraan ja väritetyt punaiset ovat tornadovaroituksia, eli alueella on joko havaittu tornado tai dopplertutkat ennakoivat sellaisen mahdollisuutta. Keltaiset kuuluvat severe storm warningiin.

Klikkaa suuremmaksi

Kolmannessa kuvassa ilmenee tutka-animaatio, jossa kerralla näkyy kolme (osittain neljäkin) supersolua. Kaikista kolmesta on näkyvillä selvät koukkukaiut, jotka enteilee tornadoja maassa.

Klikkaa suuremmaksi

Sama tilanne, jossa doppler-tutkalla näkyy suhteelliset tuulensuunnat tutkaan nähden. Alueet, joissa on pienessä ympyrässä sekä suuria + arvoja eli ruskeaa ja - arvoja eli sinistä, tuulet puhaltaa eri suuntiin. Niinpä on helppo havaita missä on hyvin pienellä alueella suurta pyörteisyyttä. Tämä neljäs kuva osoittaakin, että nämä rotaatiot löytyy edellisen kuvan koukkukaikujen kohdalta, joista mesosyklooni löytyy ja mahdollinen tornado.

Youtubesta löytyy esim. Floridan Pensacolan tornadosta videota:

 

 

Chicagon ohittaneesta supersolusta tulleet rakeet seuraavassa:

 

Lisäksi on pakko laittaa video, joka löytyi samalla. Mallorcalla lokakuun alussa riehunut tornado, josta näemmä saatiin kuvaa sen sisältä.

 

Vitsit näitä löytyy. Saksasta oikeen kunnon raesyöksyvirtaus.

 

Myrskybongaamaan ei kannata lähteä kalliilla autolla..

 

 

Sitten hieman muuta sääasiaa maailmalta. Yhdysvaltain itärannikolla ollaan varautumassa voimakkaisiin tuulenpuuskiin seuraavina kahtena päivänä, kun ns. Santa Ana sääilmiö vahvistuu. Voimakas korkeapaine vahvistuu Kalliovuorten ylle ja samalla matalampi paine vallitsee länsirannikolla. Niinpä voimakkaat tuulet piiskaavat länttä ja puuskissa voidaan mitata yli 36 m/s.

Välimerellä on viime aikoina havaittu muutamia matalapaineita, jotka ovat hieman trooppisia luonteeltaan. Yksi sellainen "subtrooppinen" matalapaine iski Espanjaan aiemmin viikolla. Siihen kehittyi jonkin verran trooppisille myrskyille tuttuja spiral bands tai ukkosnauhoja. Siihen kehittyi myös jonkinlainen silmä.

Nyt on Etelä-Eurooppaan siirtymässä kuroutuva ylämatala ja sen myötä kylmempää ilmaa. Se alkaa nyt tämän illan aikana kehittämään Sisilian länsipuolella maanpintamatalaa, joka lähtee nopeasti syvenemään. Tästä matalapaineesta on tulossa oikeen kunnon ongelmantuottaja.

Tuo matalapaine käynnistyy barokliinisen instabiiliuden myötä ja se syvenee vauhdilla. Tuulet on ennustettu voimistuvan myrskyluokkaan. Uusin GFS mallin ajo ennustaa sunnuntai iltapäiväksi pienelle alueelle Sardinian ja Sisilian välille yli 27 m/s keskituulta. Huomenna Sisiliassa sisämaassakin keskituulet puhaltaa 14-18 m/s. Näin ollen Sisiliassa tullaan näkemään tuulivahinkoja, etenkin saaren lounais- ja länsirannikoilla.

Sademäärät tulevat olemaan myös suuria. GFS malli ennustaa esim. Etelä-Kreikkaan ja Länsi-Turkkiin kuuden tunnin sademääräksi 20-30 mm, paikoin yli 50 mm.

Eri mallit ovat viime aikoina ennustaneet, että kun tuo matalapaine siirtyy maanantaille mentäessä Adrianmerelle, siihen alkaisi kehittymään matala lämmin ydin. Tuossa vaiheessa ylämatala on juuri maanpintamatalan päällä, jolloin voimakasta konvektiota käynnistyy. Merivesi tuolla alueella on n. 18-20, eli melko viileää trooppiselle kehitykselle, mutta yllä oleva ilma on sen verran kylmää, että rajakerroksen lämpötilavähete on erittäin suuri. Eilen Englantilainen UKMET ja amerikkalaiset NOGAPS ja GFS malli ennusti tuon matalapaineen kehittävän matalaa lämmintä ydintä. Tänään UKMET ei enään sitä tee, NOGAPS tekee ja GFS pitäisi matalan välillä hybridinä, ei kylmän eikä lämpimän ytimen matalana ja välillä se voimistaisi lämmintä ydintä. Kanadalainen CMC pitäisi sen myös osittain hybridinä, osittain matalana lämpimänä ytimenä. Vielä selvennyksenä, meille tutut matalapaineet ovat kylmän ytimen matalapaineita, joissa barokliinisyys eli lämpötilakontrastit voimistaa matalapainetta. Trooppiset myrskyt ovat lämpimän ytimen omaavia lämpökoneita, joissa keskustassa tapahtuva ukkostoiminta alentaa alhaalla mitattavaa painetta.

Jääkin nähtäväksi kuinka mielenkiintoinen tuosta matalasta kehittyy. Muodostuuko siihen esim. selvästi havaittavaa silmää ja spiral bandeja.

Kaiken kukkuraksi tuo matalapaine tuo hyvin voimakkaita ukkosia Välimerelle. Etenkin Kreikka, Kreeta ja Turkin länsirannikko saavat tuta sunnuntai-illasta maanantaihin erittäin voimakkaita ukkosia. Esim. Kreetalla on maanantai alkuyöstä MLCAPE lähellä 1000 J/kg, ICAPE 1500-2000 kJ/m2, eli erittäin epävakaata ilmaa. Nostotiivistystasot alle 1000 metriä, vesihöyryn sekoitussuhde yli 12 g/kg. Kun kaikkiin noihin ynnätään vielä hyvin voimakkaat tuuliväänteet on soppa valmis. 0-6 km tuuliväänne on huikeat yli 30 m/s, 0-1 km tuuliväänne 10-15 m/s. Lisäksi helisiteettiarvot ovat poskettomia, paikoin yli 400 m2/s2. Niinpä myrskyillä tulee olemaan ihanteelliset olosuhteet kehittyä supersoluiksi ja tornadot ovat todennäköisiä. Myrskyistä tulee esiintymään rajuja syöksyvirtauksia, isoja rakeita jne.

Tuo alue siirtyy Turkin rannikolle maanantaina aamupäivällä, jossa on edelleen hyvin vaarallinen säätilanne. MLCAPE on hieman heikentynyt yön aikana ja on n. 500 J/kg. Rajakerroksen instabiilius on suurta. Tuuliväänteet ja helisiteetit ovat edelleen hyvin voimakkaita. Eli rajuja ukkosia on luvassa Välimerelle.

Nyt on voimat poissa, tätä kirjoitellut useita tunteja. Suomen sääkatsaukset jää seuraaville päiville.