Sää muuttuu torstaina selvästi lauhempaan suuntaan. Maailmalla on myrskynnyt.

Sekä Euroopassa, että Yhdysvalloissa on viikonvaihteessa riehunut alkutalven myrskyjä. Keski- ja Länsi-Euroopassa on ollut myrskymatala Fridtjof, jonka syntyprosessi on käyty edellisessä kirjoituksessa läpi.

Saksassa korkein tuulennopeus puuskassa mitattiin Keski-Saksan Brocken-vuoristossa 1140 m korkeudella meren pinnasta. Siellä mitattiin 162 km/h eli 45 m/s tuulenpuuska. Sveitsin puolella vuoristossa mitattiin jopa 196 km/h eli 54 m/s. Vaikka odotetusti suurimmat lukemat mitattiin vuoristossa oli myös alavalla maalla mitattu yleisesti myrskypuuskia. Saksassa tiettävästi ainakin kolme ihmistä loukkaantui tuulten aiheuttamista vahingoista. Pätkä Autobahnia jouduttiin sulkemaan tuulen kaataman rekan tukittua tien. Sademäärät olivat myös runsaita. Paikoin satoi vuorokaudessa yli 50 mm vettä ja ukkosiakin havaittiin. Kölnissä joulumarkkinat suljettiin etuajassa kun pelättiin Kölnin tuomiokirkosta mahdollisesti irti tempaantuvia kappaleita.

Yhdysvalloissa maan poikki kulkenut matalapaine on tuonnut laajoille alueille liikennekaaoksen ja myrsky ei ole vielä edes ohi. Suurin ongelma on ollut jäätävä sade, joka johtuu siitä, että suurella alueella lämpötilat ovat olleen pakkasella ja saapuvan matalapaineen tuodessa kosteutta ja lämpimämpää ilmaa, kiipeää tuo ilmamassa kylmän ilman päälle, jolloin se mitä taivaalta alkaa tippumaan ei ehdi tuohon kylmempään, maan lähellä olevaan kerrokseen tullessaan muuttua lumeksi vaan pysyy alijäähtyneenä vetenä, joka sitten osuessaan maahan tai puihin jäätyy hetkessä kiinni. Niinpä tiet ovat olleen erittäin liukkaita, sähköt ovat menneet poikki kun jäätä on kertynyt sähkölinjoille.

Tuo on ollut myrskyn ensimmäisen vaiheen suurin vaikutus. Nyt toinen osakeskus on syntymässä Yhdysvaltain itärannikolle, joka liikkuu pohjoiseen ja syventyy voimakkaasti voimistaen tuulet myrskyksi. Niinpä maan koillisosiin on odotettavissa lumimyrskyä. Samalla kun tuulet käyvät voimakkaasti pohjoisen suunnalta Suurten järvien yli on odotettavissa ns. "lake-effect" lunta, joka vuosi sitten toi usean metrin kinokset järvien rannoille. Samoihin määriin ei tosin nyt päästä.

Tällä hetkellä CNN:n mukaan 13 ihmistä on kuollut pääasiassa liikenneonnettomuuksissa. Lentokentillä ainakin kaksi lentokonetta on liukunut kiitotien sivuun. Yhdysvaltain luoteisrannikko on myös myrskyn kourissa kun tuulet ovat puuskissa puhaltaneen yli 45 m/s.

Suomessa sää on rauhallisempi. Hieman ennakoidusti on tänään iltapäivästä alkaen ajokeli muuttunut paikoin erittäin huonoksi etelärannikon tuntumassa. Lämpötilat ovat olleet hiukan ennakoitua alhaisemmat, joten sade on tullut rannikollakin pääasiassa räntänä veden sijaan ja kovan tuulen myötä sää on tänään hyvin kurja. Nyt illan ja yön aikana märkää lunta voi kertyä viitisen senttiä, paikoin ehkä enemmänkin. Tuuli kasaa lunta tehokkaasti, joten se kannattaa ottaa huomioon. Sateet liittyvät tuohon Keski-Euroopan myrskymatalaan, joka heikkenee.

Tiistaille mentäessä sadealue siirtyy hiljalleen Keski-Suomeen asti. Siinä vaiheessa sade näyttää tulevan lumena rintaman etupuolella, mutta etelään ja kaakkoon leviää kyllä jo sen verran lämmintä ilmaa, että sade tulee rannikolla vetenä ja pidemmälle sisämaahan räntänä. Sadealue hieman heikkenee päivän mittaan ja eniten satelee lähinnä idässä. Lämpötilat Keski-Suomessa vielä pakkasella, rintaman eteläpuolella ollaan plussalla ja Lapissa vielä pääosin -5 - (-10) astetta. Pilvisyys on runsasta koko maassa.

Keskiviikkona on koko maassa pääosin poutaa, lähinnä itärajalla voi tulla muutama lumikuuro. Keskiviikon vastaisena yönä on koko maassa pakkasta, jolloin märät tienpinnat jäätyvät. Päivälläkin on vielä suuressa osassa maata pakkasta, mutta lounais- ja länsirannikolla ollaan nollassa ja illan mittaan sää alkaa lauhtua lounaasta alkaen. Päivä on melko pilvinen, paikoin voi aurinko kuitenkin vähän vilahtaa.

Itsenäisyyspäiväksi Suomeen saapuu ajankohdaan nähden hyvin lauhaa ilmaa. Norjan rannikon läheisyydessä on laaja, syvä matalapaine, joka tuo Suomeen siis voimakkaan ja lauhan lounaisvirtauksen. Sen myötä sadealue saapuu Suomeen torstain vastaisena yönä. Aivan rintaman etureunassa sade tulee lumena tai räntänä, mutta muuttuu nopeasti silkaksi vedeksi. Sade saattaa tulla vetenä Oulun lääniä myöden. Jäätäviä sateita saattaa olla seassa. Nollaraja kulkee päivällä Keski-Lapin tienoilla. Länsirannikolla lämpötilat kohoavat ehkä jopa +7 asteeseen. Ensimmäisen sadealueen jälkipuolella saadaan vielä vesikuuroja ja tihkua. Paikoin idempänä voi tulla räntäkuuroja. Tuulet ovat voimakkaita. 850 hPa tuulet ovat n. 20-30 m/s. Merellä saattaa hetkellisesti olla myrskylukemia aamun tunteina.

Perjantaina sama lauha sää jatkuu. Lämpötilat ovat samanlaisia kuin torstainakin. Lähes koko maassa ollaan nollassa tai plussalla. Sateet tulevat etelässä ja suuressa osassa Keski-Suomea vielä vetenä. Sateet tosin vähenevät väliaikaisesti ja tihkua esiintyy. Illan aikana lounaaseen saapuu uusi sadealue, jonka sateet ovat paikoin runsaita. Tuuli voimistuu perjantaina illalla merellä mahdollisesti myrskyksi.

Viikonloppuna sää jatkuu vielä lauhana. Lauantaina sateita saadaan lähes koko maassa, etelässä vetenä, Keski-Suomesta pohjoiseen räntänä. Nollaraja kulkee edelleen suunnilleen Oulun läänin, Etelä-Lapin tienoilla. Sunnuntaina sateet vähenevät. Samalla sää saattaa hieman viiletä. Tuorein Euroopan keskuksen ajo tuo pohjoisesta kylmempää ilmaa alkuviikolla, tosin edellinen ajo sekä GFS parviajo eivät tuota tilannetta suosi vaan pitävät Suomessa pääosin etelävirtauksen alkuviikolla.

Pidemmällä tähtäimellä riippuu toteutuuko tuo uusimman ECMWF ajo vaiko GFS:n parviennuste. Jälkimmäinen pitäisi siis lounaisvirtauksen. Se tosin ei toisi enään niin lauhaa ilmaa kuin nyt loppuviikolla, mutta toisaalta mitään kunnon pakkasjaksoa ei ole ainakaan etelämmäksi näköpiirissä. NAO-indeksi näyttäisi olevan kuun puoliväliin asti enemmän plussalla kuin miinuksella enteillen tuota suhteellisen lauhaa lounaisvirtausta.

Ensi viikon loppupuoliskolle asti päivitystahti on harvempi kurssien loppuun ajoittuvien tenttien yms. takia.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan