1584786.jpg

KONVEKTIOKATSAUS 16.8.2009

...VÄHÄINEN RISKI VAARAA AIHEUTTAVASTA KONVEKTIOSTA...

...voimakkaat ukkospuuskat, yksittäiset heikot trombit sekä pienehköt rakeet mahdollisia...

3823548157_243fac575b_o.jpg

...SYNOPSIS...

Etelä- ja Keski-Euroopan kesäisen ja helteisen ilmamassan ja Skandinavian pohjoispuolella olevan kylmän polaari-ilmamassan erottaa rintamavyöhyke, johon liittyy useita matalapaineita. Yksi kehittyvä osakeskus on matkalla kohti Suomea ja se liikkuu sunnuntain aikana maan keskiosien yli koilliseen. Matalan eteläpuolella syvän konvektion osaset osuvat kohdalleen, jotta ukkosia voi kehittyä.

...KONVEKTIOPARAMETREJÄ...

  • MLCAPE 100-400 J/kg 
  • 0-6km tuuliväänne 10-18 m/s
  • 0-1 km tuuliväänne 10-13 m/s
  • 0-3 km SRH 100-150 m2/s2 

...POHDINTA...

Sunnuntaina on mahdollisesti luvassa voimakkaita ukkoskuuroja maan eteläosiin. Päivällä on melko tyypillinen "high shear - low cape" tilanne, jossa dynamiikka on selvästi ilmakehän instabiiliutta ronskimpaa. Molemmat osaset ovat kuitenkin osumassa päällekkäin, jolloin on riski olemassa melko mielenkiintoiselle ukkospäivälle.

Lännestä saapuvaan matalapaineeseen on liittymässä kohtalaisen kosteaa ilmamassaa, joka yhdistettynä ehdollisesti epävakaaseen keski-troposfääriin, on kehittämässä joitakin satoja J/kg Capea maan eteläosiin. Samalla syvän kerroksen tuuliväänne on Suomen eteläpuolella olevan suihkuvirtauksen vuoksi päälle 10 m/s ja etenkin merkittävää on rajakerroksen tuuliväänne, joka GFS mallin mukaan on yli 10 m/s. Tuuliprofiili on lämpimän rintaman jälkipuolella kautta troposfäärin melko yksisuuntainen, mutta voimakas. Tämä enteilisi selvästi kohonnutta ukkospuuskariskiä. Mikäli ilmakehän epävakaus on ennustettua luokkaa, voivat konvektioon liittyvät puuskat yltää iltapäivällä yleisesti 15-20 m/s luokkaan ja paikoin saattaa mahdollisesti lineaarisista ukkosnauhoissa esiintyä 20-25 m/s puuskia. Näin ollen kaatuneita puita ja paikallisia sähkökatkoksia saattaa esiintyä. Voimakkaasta alimman kilometrin tuuliväänteestä ja marginaalisista helisiteettiarvoista johtuen on yksittäisen mesosyklonin mahdollisuus hieman kohonnut ja yhdistettynä hyvin alhaiseen LCL-korkeuteen on trombiriski myös hieman kohonnut. Tämä tosin edellyttää, että konvektio ponnistaa selvästi maanpinnan läheltä.

Vaikka instabiilius on jäämässä melko alhaiseksi, on voimakkaan tuuliväänteen ja lämpötilaprofiilin myötä pienehköt rakeet mahdollisia. Lisäksi kuuroissa vettä voi tulla lyhyessä ajassa reippaasti. Tosin kuurot matkaavat melko nopeaa tahtia, mutta sademäärät voivat kuitenkin aiheuttaa paikoin ongelmia.

Sunnuntain konvektio on siis tämän kesän melko onnettoman ukkoskauden seassa pienoinen piristysruiske meille etelän myrskybongareille. Tosin marginaaliseksi jäävä instabiilius voi vesittää tilannetta, joten vielä ei ole kirkossa kuulutettu, saadaanko ennustettuja voimakkaita ukkoskuuroja lainkaan vai joudutaanko tyytymään heikosti salamoivaan "mössöön". Potentiaalia on tosin myös toiseen suuntaan ja niinpä nosto vaarallisen konvektion riskikategorioissa kohtalaiseen ei ole suljettu. Mikäli tämä on tarpeen, on aamulla luvassa lyhyt päivitys. Muutoin päivitän mahdollisuuksien mukaan twitteriin.

Tuli ukkosia tai ei, on sunnuntai laajalti maan etelä- ja keskiosissa sateinen ja tuulinen. Pieniä ja hyvin paikallisia tuulivahinkoja voi esiintyä etelässä ilman ukkosiakin. Vasta konvektion myötä tuulivahinkojen riski tosin kasvaa selkeämmin.

 Lisää kuvia alla olevasta linkistä

116053655.jpg