Päivitys tähän sään kannalta hyvin vaihtelevaan viikkoon.

Huomenna on jälleen tuulista. Ilmatieteen laitos antoi tänään varoituksen jälleen vaarallisen voimakkaasta tuulesta Länsi-Suomeen. Tilanne on melko samanlainen kuin vajaa viikko sitten. Tuuli on hyvin puuskaista huomenna iltapäivällä lähes samalla alueella kuin viime viikolla. Länsi-Suomen päälle yltää jälleen alatroposfäärin suihkuvirtaus ja auringon lämmitykset huomioon ottaen puuskaisuus on voimakasta. Tuulivahinkoja tulee esiintymään paikallisesti lännessä ja paikoin lounaassa. En tiedä tarkalleen minkälaisia tuuliarvoja Ilmatieteen laitoksen Hirlam malli antaa huomiselle, mutta varmaan päästään 15-20 m/s puuskiin maa-alueilla. Tuulisuus heikkenee melko nopeasti torstaille mentäessä kun korkeapaine alkaa valtaa alaa.

Muualle maahan on luvassa kurjaa keliä kun sateet tulevat räntänä ja lumena ensi yön aikana reippaan tuulen kera. Aamuliikenteeseen tuleekin siis varata runsaasti aikaa lähes koko maassa aivan länttä ja etelää lukuunottamatta.

507700.jpg

Tuo huomisen myrskymatala oli tänään vielä Islannin itäpuolella.

 

Kurja kurakeli tulee jatkumaan pohjoisessa loppuviikon kun lappiin asti on luvassa yli 10 astetta viikonloppuna. Silloin nyt satava lumi sulaa reippaasti ja siten saappaat kannattaa olla jalassa.

Viikonloppu on siis hyvin lämmin. Edelleen näyttää mahdolliselta, että jossain päin Etelä- tai Länsi-Suomea menee 20 astetta rikki. Viimeisimmissä GFS mallin ennusteissa ollaan koko ajan menty parempaan suuntaan. Uunituore ajo toisi läntiseen osaan maata sunnuntaiksi lähes 10 C 850 hPa lämpötilaksi, jos ja kun aurinko pääsee tuolloin kunnolla porottamaan nousee maanpintalämpötila tuosta jopa kymmenellä asteella eli 20 astetta voi mennä rikki. Tällä hetkellä näyttää siis hyvältä. Jos tuo rajapyykki ei mene viikonloppuna rikki niin sitten maanantaina, jolloin voi olla vielä hiukan lämpöisempää. Ruotsissa 20 astetta ylittynee melko varmasti. Tiistaina sää voi olla hiukan epävakaampi joidenkin mallien mukaan, mutta mahdollinen matalapaine voi nostattaa tuota lämmintä ilmaa vielä Suomeen. GFS malli onkin lykännyt tiistaille etelään 20 asteen merkin. Harmittaa vaan suunnattomasti kun koko viikonloppu pitää olla töissä ja alkuviikko lukea tenttiin.

Tuo korkeapaine näyttää pysyvän tuossa Itämeren eteläosissa. Sen myötä Saksaan on ennustettu täksi viikonlopuksi jopa 27 astetta. Tänään bongasin ensimmäisen västäräkin Kaivarissa, viikonloppuna saapuu varmaan jo kirjosieppoja ja muita hyönteissyöjiä.

Katsotaan viikonloppua uudestaan torstaina.