Parhaillaan Suomea on lähestymässä lännestä matalapaine runsaine sateineen, kovine tuulineen, ukkosineen ja mahdollisine räntäkuuroineen.

Aluksi pahoittelut pitkästä tauosta päivitysten osalta, työt ovat pitäneet aivan liian kiireisenä, mutta huomenna alkaa viikon loma joka korjaa asian.

Ruotsissa ja Norjassa luntakin tuonut matalapaine on siis syvenemässä ja kulkemassa Keski-Suomen yli seuraavan päivän aikana. Sen myötä Suomeen on saapumassa torstai-illan ja yön aikana ukkoskuuroja, jotka saattavat olla voimakkaita riippuen ukkosnauhojen järjestäytymisestä. Perjantaina matalapaine on siis Suomen yllä ja sen keskuksessa tuulet ovat heikkoja, mutta ympärillä tuulet puhaltavat voimakkaasti. Alatroposfäärin kohtalainen suihkuvirtaus ja terminen turbulenssi saavat aikaan siis päivällä voimakkaita puuskia aamulla lännessä ja lopulta idässä illalla. Keski-Suomessa matalan ympärillä ennen kovimpia tuulia voi tulla perjantain aikana toistakymmentä mm vettä.

Lauantaiksi meille vahvistuu heikko korkean selänne, joka pitää sään poutaisena ja pääosin aurinkoisena etelässä, mutta pohjoisessa tulee joitakin sadekuuroja. Lauantaina päästään etelässä hiukan 20 asteen yläpuolelle, Oulun läänissä jäädään 15 asteeseen, sateessa senkin alle ja aivan pohjoisessa 10 asteen tuntumaan.

Sunnuntaina saapuu uusi matalapaine etelään, mutta sen reitti on vielä epävarma. Pilvisyys on tuolloin etelässä melko runsasta ja sateita tulee ehkä esiintymään. Paras mahdollisuus auringolle on Oulun läänissä. Mikäli etelään tulee runsaampia sateita voi lämpötila nousta tämän päivän tavoin vain 15 asteeseen, mutta mikäli sateet jäävät vähiin voidaan päästä lähemmäksi 20 astetta.

Maanantaina voidaan saada vielä jonkin verran sadekuuroja, painottuen itään. Lämpimintä lännessä päivällä ehkä +20, idässä ja pohjoisessa +15.

Tiistaina ehkä vielä jonkin verran sadekuuroja, taas painottuen ehkä enemmän itään. Lämpötilat +20 asteen tuntumassa etelässä. Pohjoisessa jäädään +10 asteeseen tai alle.

Keskiviikkona ehkä korkeapaineen selänne pitää sään etelässä poutaisena ja lämpötilat +20 asteessa, Lapissa ehkä vain 5-10 astetta.

Sitten pari sanaa juhannuksen säästä vaikka sen ennustaminen on vielä näin 8 päivää ennen vielä hyvin hataraa. GFS malli on lupaillut koko ajan joko juhannusaatoksi tai päiväksi sateita. Nyt vuoro on niin, että juhannusaattona vallitsisi korkean selänne ja sää olisi poutaista, mutta lauantaita kohti leviäisi etelään runsaita sateita. Perjantaina olisi lämpötilat 20 asteen tuntumassa, mutta lauantaina sateessa jäätäisiin +15 asteeseen. Euroopan keskuksen malli on saman suuntainen. Juhannuksen sää on vielä kuitenkin auki eikä siitä uskalla sanoa juuta eikä jaata. Kuitenkaan varsinaista hellejuhannusta ei ole näköpiirissä.

Tässä oli nyt nopea katsaus tulevaan. Kunhan tuo loma alkaa niin ehdin paremmin perehtyä missä mennään sään puolesta.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan