Syklooni Nargis on aiheuttanut valtavaa tuhoa Myanmarissa iskettyään tiheään asutulle alueelle toinen päivä toukokuuta.

Sykloonin aiheuttamien tuulien on arvioitu olleen n. 60 m/s rantautuessaan. Tällöin se on Atlantin serkusten asteikolla kolmannen kategorian ääripäästä tai mahdollisesti neljännen kategorian hirmumyrsky. Hurrikaani Katrina oli rantautuessaan suunnilleen yhtä voimakas.

Suurin kuollonuhrien aiheuttaja on myrskyn edessään työntämä tulva-aalto. Jälleen on ärsyttänyt esim. Helsingin sanomien uutisointi, jossa puhutaan 3,5 metrin hyökyaallosta, joka "tappoi enemmän ihmisiä kuin itse myrsky". HS on saanut asian kuullostamaan kuin hirmumyrsky olisi kehittänyt tsunamin, joka olisi hetkessä pyyhkäissyt alueen yli. Trooppisissa hirmumyrskyissä tulva-aalto on lähes aina se, joka aiheuttaa eniten tuhoa ja se syntyy myrskyn aiheuttaman matalapaineen nostaessa merenpintaa ja tuulten puhaltaessa vesimassaa edellään. Kyseessä on melko nopeasti nouseva tulva, eikä 3,5 metrinen yhtäkkiä iskevä aalto.

1532165.jpg

(kuva: Columbia University CIESIN)

Kuvasta nähdään väestötiheys Myanmarissa. Syklooni Nargis iski hyvin tiheään asutulle alueelle suistoalueelle, jossa lukuisia jokia yltää pitkälle sisämaahan. Nargisin saapuessa lännen suunnalta puhaltavat tuulet syklonaalisesti (vastapäivään) etelän suunnalta suoraan kohti jokia ja suistomaata. Niinpä tuo tulva-aalto ja pakkautuva vesi pääsee työntymään pitkälle sisämaahan aiheuttamaan ongelmia.

1532203.jpg

(kuva: geomapapp.org)

Yllä olevassa kuvassa harmaalla on väritetty matalaa mannerta merenpinnan alapuolella. Niinpä Nargisin työntämä vesimassa on helposti päässyt kipuamaan tuota matalaa rannikkoseutua ylös suoraan suistoalueelle.

1532077.jpg

(kuva: NASA)

Yllä ennen ja jälkeen kuvat Myanmarin suistoalueelta. Joet ovat pahasti tulvineet yli. Aikaisemmassa kuvassa jokien ääriviivat ovat selvästi havaittavissa, mutta myrskyn jälkeen mutainen, sekainen vesi on vallannut ison alueen etelästä. Martabanin lahdesta nähdään myös kuinka myrsky on sekoittanut vettä aina rannikon pohjasta asti ja yhdistettynä mutaiseen jokiveteen sisämaasta meri on värjääntynyt huomattavasti.

Myanmarissa on siis kymmenien tuhansien ihmisten epäonneksi monet tekijät osuneet kohdalle, jotta näin suuri katastrofi on päässyt tapahtumaan. Matala rannikkoalue, etelästä puhaltaneet tuulet ja tulva-aalto, matala ja laaja suistoalue, suuri väestötiheys, poliittiset ongelmat ja varoitusten puute jne. Tällä hetkellä sykloonin arvioitu uhrien lukumäärä on n. 22 000.

 

Huomenna hieman muuta asiaa, nimittäin ukkosten aiheuttamista puuskarintamista on tulossa juttua.