Kuten varmaan monet ovat sääennusteista huomanneet, on sää vihdoin lämpenemässä maan etelä- ja keskiosissa.

Ilmamassa on torstaina lähellä ajankohdan keskiarvoa kun taas viikonloppuna ilmamassa on jo 5..9 astetta normaalia lämpimämpää. Tästä saamme kiittää Suomen etelä- ja kaakkoispuolelle parkkeeraavaa korkeapainetta, joka pumppaa Keski-Euroopasta lämmintä ilmaa suomeen.

Viikonloppuna sää on pääosin poutaista maan etelä- ja keskiosissa. Lauantaina yksittäisiä vesi- tai räntäkuuroja voi esiintyä lähinnä Pohjois-Lapissa. Sää on koko maassa laajalti aurinkoista, mutta maan Oulun läänin tienoille voi jäädä kapea pilvisempi kaistale. Lämpötilat jäävät Lapissa pääosin +5..+8 asteen välille. Maan etelä- ja keskiosissa päästään yleisesti yli +10 asteen, enimmillään mitataan ehkä +16..+18 C. Eli hyvin keväinen päivä luvassa. Rannikkoalueilla tosin on sumujen riski ja tällöin lämpötilat voivat olla useita asteita sisämaan lukemista. Ilman sumua tai sumupilveäkin rannikoilla on viileämpää.

Sunnuntaina Lapissa saadaan vesi- tai räntäsateita. Etelämpänä on poutaa ja melko selkeää. Lapissa lämpötilat pääosin +5..+10 C. Etelässä päästään +10..+18 C.

Alkuviikolla lämmin sää jatkuu etelässä, Lapissa saadaan vielä välillä vesi- tai räntäsateita ja lämpötilat Pohjois-Lapin nollan tienoilta, Etelä-Lapin n. +5 asteeseen. Etelässä saatetaan hätyytellä jo +20 asteen rajaa. Sateiden tarkka ajoitus on vielä auki, mutta lämmin lounainen ilmavirtaus näyttäisi jatkuvan vappua kohti.

Vapun sää on vielä melkoisen auki. Jos kuitenkin halutaan alkaa jo spekuloimaan, on keskiviikon GFS mallin 12z ajo hyvä lähtökohta. Se nimittäin toisi helleilmamassaa Suomen eteläosiin. Euroopan keskuksen 00z ajo toisaalta toisi n. +12..+15 lämpötiloja aatoksi ja vappupäiväksi n. +20 astetta. Uusin 12z ajo puolestaa toisi aatoksi etelään n. +15..+19 astetta, mutta vappupäiväksi lämpötilat laskisivat alle +15 asteen. Eli melkoista hajontaa ennusteissa kuitenkin vielä on. Viikonlopun aikana ennusteet toivottavasti selkiintyvät jonkin verran.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

110782106.jpg