Lyhyt päivitys jälleen kevään tulosta.

Tällä hetkellä tietokonemallit näyttävät, että seuraavan parin viikon aikana ei ole odotettavissa selvää kevään tuloa, vaikka lämpötila voi välillä kohota selvästi plussan puolelle etelässä.

Lauantaina korkean selänne vaikuttaa edelleen Suomen säähän. Sää on suuressa osassa maata poutaista, mutta etelässä voi tulla hyvin paikallisia lumi- tai räntäkuuroja. Päivä on melko pilvinen, mutta paras todennäköisyys auringolle on Lapissa. Lämpötila on etelässä aste pari plussan puolella, keskiosassa maata ollaan nollan tienoilla ja Pohjois- ja Itä-Lapissa on muutamia asteita pakkasta. Yöksi mennään jälleen pakkasen puolelle koko maassa.

Sunnuntaina Suomi on kahden sadealueen välissä, mutta päivä näyttäisi olevan poutainen koko maassa. Pilvisyys on jälleen melko runsasta, mutta aurinko saattaa näyttäytyä etelässä ja pohjoisessa. Lämpötilat laskevat hieman lauantain lukemista: etelässä nollan tienoilla, maan keskiosissa pikkupakkasta ja Lapissa n. -5 C.

Maanantaina saadaan heikkoa lumisadetta etenkin maan lounaisosissa ja paikoin muualla maan etelä- ja keskiosissa. Oulun läänissä ja Lapissa on poutaa. Paras mahdollisuus auringonpaisteelle on Pohjois-Lapissa. Lämpötila maan etelä- ja keskiosissa nollassa tai pikkupakkasella, Lapissa n. -5 C, Pohjois-Lapissa tätä kylmempää.

Tiistaiksi yksityiskohdat ovat jo epäselvempiä. Suomi näyttää kuuluvan laajan ylämatalan alueen itäreunaan, jossa yksittäisiä matalan aaltoja kulkee lähistöllä. Toisaalta idässä on korkeapaineen alue ja se voi pitää sään myös melko poutaisena, etenkin pohjoisessa. Näillä näkymin ensi viikolla ilmamassa on menossa ajankohdan keskiarvoon nähden viileämpään suuntaan. Lämpötilat voivat tosin välillä kohota etelässä selvästi plussan puolelle, sillä aurinko lämmittää jo siihen malliin. GFS mallin parviajon keskiarvo on kuitenkin jo pitkään näyttänyt, että kuun puoliväliä lähestyttäessä ilmamassa viilenee entisestään. Myös Euroopan keskuksen deterministiset ajot ovat näyttäneet, että koillisesta voisi purkautua kylmää ilmaa. Lisäksi polaarisuihkuvirtaus matkaa edelleen Keski-Euroopassa ja arktinen indeksi sekä NAO-indeksi näyttävät menevän miinukselle, joten viileä maaliskuun puoliväli on hyvinkin mahdollinen. Niinpä vaikka seuraavan viikon aikana sää voi välillä tuntua etelässä keväiseltä, ei talvi suinkaan ole vielä viimeistä sanaansa sanonut.

Ajanvietteeksi väsäsin nopeasti käyriä Helsingin klimatologiasta.

Yllä on kuvattu lähes 40 vuoden perusteella kuukausittaiset keskiarvot selkeällä säällä maanpinnalla alaspäin suuntautuvasta auringonsäteilyn vuosta Helsingissä. Lisäksi on plotattu 2 metrin lämpötilan kuukausikeskiarvo 1979-1998 vuosien perusteella. Siitä nähdään kuinka auringonsäteily kasvaa nopeasti maalis-, huhtikuun aikana ja kuinka havaittava lämpötila kulkee jälkijunassa johtuen mm. valtamerien suuresta lämpökapasiteetista. Lisäksi kesällä maahan ja meriin varastoitunut lämpö pitää lämpötilan syksyllä korkeammalla kuin mitä auringonsäteilyn määrä antaisi olettaa.

Yhdysvalloissa alkaa olla ensimmäisiä merkkejä keväisten rajuilmojen alkamisesta. Storm prediction center on antanut seuraavalle neljälle päivälle ennakkoon huomautuksia vaaraa aiheuttavasta konvektiosta.  

Lisää kuvia alla olevasta linkistä