Tiesitkö, että...

..kaikkien aikojen voimakkain pyörremyrsky oli Tyynenmeren super-taifuuni Tip vuodelta 1979. Se saavutti erittäin suotuisien olosuhteiden myötä merellä alhaisimman mitatun ilmanpaineen 870 mb. Vertailun vuoksi viime vuoden hurrikaani Katrina saavutti "parhaimmillaan" 902 mb arvon ja voimakkain Atlantilla mitattu myrsky Wilma oli kovimmillaan 882 mb niin ikään viime vuonna. Trooppisten myrskyjen voimakkuutta mitattaessa siis mitä alhaisempi ilmanpaine myrskyn keskuksessa, sitä voimakkaampi myrsky on. Tip pyöritti tuulta kovimmillaan 190 mph (mailia per tunti) eli 85 m/s. Katrina ylsi 175 mph eli 78 m/s ja Wilma 185 mph eli 83 m/s. Vaikka kaikki kolme myrskyä olivat suunnattomia kooltaan, vie Tip jälleen voiton. Mikäli sen sijoittaisi kartalla Yhdysvaltain päälle, peittäisi se lähes puolet koko valtion pinta-alasta.

Läntisellä Tyynellämerellä on ruuhkaa, super-taifuuni Saomai iski juuri Kiinaan, trooppinen myrsky Bopha pyörii etelämpänä. Atlantilla trooppinen aalto on jo päiviä ollut lähellä voimistumista trooppiseksi matalapaineeksi ja täällä meillä Suomessa ollaan odottamassa maanantain sade- ja ukkoskuuroja.

Kuten uutisissa ollaan jo kuultu, niin reippaampia sateita oltaisiin eteläänkin saamassa maanantain hujakoilla. Siihen voi liittyä ukkosiakin ja näiden sateiden myötä lämpötila laskee useita asteita nykyisestä muutamaksi päiväksi. Tämän sadealueen saapuminen näyttää melko varmalta ja jos tämä viistää Helsingin niin johan on markkinat. Ensi viikolla näyttäisi joitakin muitakin sateita tulla, mutta voimakkaimmat ja pisimmät sateet ovat tuolloin maanantaina tai tiistain vastaisena yönä. Lämpötilat jatkuvat tuota taukoa lukuunottamatta entisellään vielä pitkään. Yli 20 pitäisi olla aina kuun loppuun saakka. Taiteiden yön säätä ei pysty vielä ennustamaan, mutta toivotaan parasta sen suhteen.

Kuvia tulee laitettua lisää päivittäin ja toivotaan tuon maanantain tuovan mukanaan kunnon kuvaussessiot.

Ja eiköhän hieman naureta tuonne Jöötöborin suuntaan, ei siellä näköjään paljoa Helsingin MM-kisoista jäädä jälkeen, ei ainakaan torstain aamukisojen perusteella.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan