Loppuviikon "lämpöaalto" on tulossa, mutta siinä on mutkia matkassa. Hyvin lämmintä ilmamassaa alkaa virrata Suomeen lauantaina, mutta valitettavasti sen hyöty voi mahdollisesti jäädä useina päivinä olemattomaksi runsaan pilvisyyden ja sateiden takia.

Nyt ensin nopeasti pois alta seuraavien päivien säät. Torstaina tulee jonkin verran heikkoja sateita Keski-Suomessa ja Oulun läänissä, illalla mahdollisesti hieman sadekuuroja etelässäkin. Perjantaina yksittäisiä sadekuuroja lähinnä Keski-Suomessa.

Lauantaiksi Saksasta liikkeelle lähtenyt pieni matalapaine kulkee mallista riippuen Ruotsin tai Suomen yli. Jokatapauksessa se tuo ensimmäisen lämpimän annoksen Suomeen, mutta samalla sen lämpimässä rintamassa tulee reippaasti sateita etelään lauantain aikana. GFS malli vie voiton sademäärässä, se toisi paikoin eteläiseen Suomeen 6 tunnin sademääräksi 25 mm. Muut antavat alempia arvoja, mutta reippaita sateita kuitenkin lauantai aamuksi ja päiväksi. Näin ollen tuo lämmin annos ei tunnu maanpintalämpötiloissa ja silloin ollaankin n. 15-20 C asteessa. Rintaman ylityksissä voi ukkostaa runsaan kosteuden takia.

Sunnuntaina pohjoisessa saadaan heikkoja sateita ja etelässä ja idässä mahdollisesti kuuroluonteisia sateita. Itärajalla kuurot voivat kehittyä heikoiksi ukkosiksi. Tuo ensimmäisen lämpimän aallon tuonut matala vie kuumimman ilman sunnuntaiksi Suomen itäpuolelle, joten sunnuntaina olisi pääosin poutaista ja osittain aurinkoista, etenkin lännessä. Aurinkoisilla alueilla lämpötila nousee 20 asteen yläpuolelle.

Maanantaiksi Saksasta nousee hitaasti toinen matalapaine, joka kääntää virtauksen puhaltamaan juuri idästä, jonne lämpimin ilmamassa ehti paeta. Tuon matalan lämmin rintama saapuisi Suomeen maanantaiaamuna. Sen myötä tulisi jälleen sateita. Tuo lämmin rintama toisi tämän hetkisen GFS mallin mukaan hyvin lämmintä ilmaa mukanaan. 850 hPa eli n. 1500 m korkeudella lämpötila olisi jopa 18 astetta. Riippuen pilvisyydestä, voidaan arvioida pintalämpötilaa perustuen juuri tuohon 850 hPa:n lämpötilaan. Mikäli olisi pilvetöntä ja ideaalit olosuhteet 850 hPa:n arvoon voitaisiin lisätä parhaimmillaan 17 astetta. Mikäli pilvisyys olisi runsasta (6-8/8) lisäys olisi 2 asteesta 15 C riippuen onko kyseessä yläpilviä vai alapilviä. GFS malli pitäisi maanantaina pilvisyyden aivan etelässä lähinnä keski- ja yläpilvisyytenä, joten jos vaikka sanotaan, että 850 hPa:n lämpötila olisi maltillinen 10 C ja aurinko pääsisi paistamaan vähäisen pilvisyyden läpi voitaisiin päästä hellelukemiin. Jos tuota 18 C 850 hPa:n ilmaa olisi pään päällä ja aurinko pääsisi porottamaan kunnolla oltaisiin helposti lähellä 30 astetta, mutta paljon riippuu siitä minkälainen pilvisyys on maanantaina ja tiistaina ja pääseekö tuota lämpimintä ilmaa Suomeen kuten GFS malli nyt väittää. Ilmatieteen laitoksen ennusteet maanantaille lupailee sadekuurojen vuoksi vain 20 astetta, joten heidän Hirlam malli pitäisi pilvisyyden runsaampana.

Jokatapauksessa maanantaina ja tiistaina olisi näillä näkymin tuota hyvin lämmintä ilmamassaa. Silloin 2 metrin kastepistelämpötilakin olisi paikoin jopa 20 astetta, vaikka GFS malli usein yliarvioi tuota suuretta. Kuitenkin se tarkottaisi sitä, että etenkin maanantaina ja tiistaina kuten mahdollisesti myös nyt viikonloppuna voisi syntyä voimakkaita ukkosia. Vapautettavissa olevan potentiaalienergian Capen arvot ovat maksimissaan jopa 2000 J/kg ja Lifted Index arvo kovimmillaan jopa -6, jotka kyllä tarkottaisivat voimakkaiden ukkosten mahdollisuutta, etenkin mikäli tuulenväännettä olisi riittävästi. Ukkosia vahvistaisi ainakin maanantaina suihkuvirtauksen oikean kiihdytysalueen osuminen lähelle Keski-Suomea.

Virolaisen LAMin (limited area model) Cape ennuste lupailisi aivan sunnuntai-illaksi hienoista Capen nousua Helsingin seudulle, ja maanantaiksi ja tiistaiksi reippaasti yli 1000 J/kg, joka on jo ihan kiitettävä summa Suomen oloissa. Sama malli toisi Helsinkiin lauantaiksi ja sunnuntaiksi lämpötilaksi 20 astetta, maanantaiksi ja tiistaiksi 25 astetta ja Tallinnaan yli 30. Tarkempia tietoja ukkosista ja niiden voimakkuudesta voisi antaa 3 päivää ennen eli ehkä perjantaina.

Lopuksi mainittakoon, että nämä ennusteet voivat ja todennäköisesti vielä tulevat muuttumaan. Säätiedotuksissakin on toistettu, että etenkin noita viikonlopun ennusteita tulee vielä tarkentaa, tarkoittaen, että hajontaa mallien välillä on. Paljon riippuu esimerkiksi tuon lauantain matalan voimakkuudesta ja reitistä, kuten myös tuon toisen Saksan matalan sijainnista alkuviikolla. Nämä ja rintamien sijainnit vaikuttavat paljon pilvisyyteen ja sateisiin, jotka puolestaan korreloivat voimakkaasti maanpintalämpötilojen kanssa. Lämmintä ilmaa on siis tulossa, mutta paljon epävarmuustekijöitä on vielä.

Tästä pääset kuvagalleriaan