Tällä kertaa tarkemmin asiaa säästä ja sen vaikutuksista ympäri maailmaa. Luvassa asiaa Australian ääri-ilmiöistä, Ranskan myrskystä sekä Yhdysvaltain vuoden ensimmäisestä laajasta ukkosjärjestelmästä.

Australiaa on piinannut historian pahimmat maastopalot viime päivien aikana. Australian ABC kanavan mukaan ainakin 166 ihmistä on menehtynyt ja tuhannet ovat jääneet kodittomiksi. Pahiten on kärsinyt Victorian osavaltio maan kaakkoisosissa. Kaikki kuvat saa isommaksi niitä klikkaamalla.

(Lähde: aus-emaps.com)

(Kuvat: ABC NEWS Australia/AAP)

 

(Kuva: MODIS Rapid/NASA)

Yllä nähdään satelliittikuvassa maastopalojen aiheuttamaa savuverhoa tältä päivältä, joka kuitenkin suurelta osalta jäänee pilvien peittoon. Syy näihin paloihin on lukuisten tekijöiden summa. Aluetta on vaivannut kuivuus jo pitkään ja loppukesän päätteeksi merkittävä helleaalto nosti lämpötilat laajalti yli +40 asteen. Sittemmin lämpötilat ovat Victorian osavaltiossa hellittäneet, mutta voimistunut tuuli on pitänyt syntyneitä paloja hengissä. Viime päivinä säätyyppi on sikäli muuttunut, että korkeapaine on siirtynyt lounaaseen ja tuuli puhaltaa nyt mereltä kohti paloalueita. Samalla ilma on viilentynyt.

Yllä on GFS mallin lämpötilaennuste tiistai iltapäiväksi paikallista aikaa. Lämpötilat jäävät osalla paloalueesta alle +20 C seuraavien päivien aikana. Toisaalta tuulet ovat hellekauden jälkeen voimistuneet jonkin verran. Seuraavassa lauantaihin asti ulottuva tuulianimaatio:

Apua tilanteeseen toisi sade. Seuraavassa malliennuste seuraaville päiville:

Merkittäviä sateita ei ole tulossa, mutta paikallisia sadekuuroja voi keskiviikon/torstain aikana alueella esiintyä. Niistä saattaa olla ainakin tilapäisesti hyötyä. Kuitenkin paikalliset viranomaiset varautuvat palojen jatkuvan vielä useita päiviä.

Samaan aikaan kun Australian eteläosissa on aluksi kärvistelty kovissa helteissä ja sitten ennätyksellisissä maastopaloissa, on maan koillisosissa kärsitty laajoista tulvista. Trooppisten myrskyjen tuoman kosteuden seurauksena on esimerkiksi Queenslandin osavaltion Hawkings Creekissä satanut viikon aikana 1261 mm. Vertailun vuoksi Suomessa yhdessä kuukaudessa on enimmilläänkin satanut 302 mm vuonna 1934. Eli varsinaisia sään ääri-ilmiöitä on saatu kokea Australiassa viime aikoina.

Ranskaa on lähestymässä parasta aikaa voimakas matalapaine, Quinten. Ranskan Ilmatieteen laitos on antanut suureen osaan maasta toiseksi korkeimman säävaroituksen koskien voimakkaita tuulia. Alla on GFS mallin tuuliennuste seuraavalle vuorokaudelle:

10 minuutin keskituulet yltyvät maa-alueilla laajalti kovaksi. Puuskissa mitataan sisämaassa laajalti 30 m/s, ehkä jopa 35 m/s tiistain vastaisen yön ja aamun aikana. Ranskan länsirannikolla puuskat voivat olla jopa 40 m/s. Quinten on jäämässä intensiteetiltään muutama viikko sitten riehunutta Klausia hieman heikommaksi. Toisaalta voimakkaat tuulet vaikuttavat laajalla alueella, jossa asukastiheys on suurempi kuin Klausin kohdalla. Lisäksi tuulet puhaltavat arkiaamuna, joka voi lisätä henkilövahinkoja. Pariisin lentokenttä on suljettu myrskyn ajaksi. Viranomaisten mukaan syynä on etenkin tuulen ennustettu suunta, joka tekee nousuista ja laskuista erityisen hankalia. Kyseessä on siis intensiivinen matalapaine, mutta se ei näillä näkymin jääne historiaan poikkeuksellisen voimakkaiden tuulien johdosta, vaikkakin laajoja ongelmia liikenteessä ja sähkönjakelussa voi hyvinkin esiintyä.

Yhdysvalloissa Storm Prediction Center on antanut vuoden ensimmäisen "Moderate Risk" varoituksen vaarallisesta konvektiosta tiistaille paikallista aikaa. Matalapaine on kehittymässä Kalliovuorten itäpuolelle ja imemässä Meksikonlahdelta kosteutta voimakkaan suihkuvirtauksen yhteyteen. Instabiilisuus nousee paikallisten standardien mukaan kohtalaiselle tasolle samalla kun ilmakehän tuuliväänteet mahdollistavat pyörivien supersolujen kehittymisen. Luvassa on koko kirjo vaarallisen konvektion tuomia ongelmia, suuria rakeita, kovia ukkospuuskia sekä tornadoja, joista osa voi olla voimakkaita. Kyseessä on vuoden ensimmäinen laaja ja merkittävä ukkosrykelmä jota ihmiset eivät ehkä osaa odottaa ja niinpä henkilövahinkojakin voi ilmetä.

Tällaisia sääilmiöitä maailmalla tällä kertaa.